“Veel water, natte voeten en toch niet gezwommen”
Ik ben niet zo van de competenties. We –Doxis- zijn zo’n vier jaar geleden gestart met competentiemana...
Je kent het wel. Familiefeestje en het gaat dan over de bedrijfstak of organisatie waar je werkt. De oren gespitst, want wat er zo tijdens de borrel wordt verteld is vaak even waardevol als monitoren publieksonderzoek en dienstverlening.Ik heb een aantal zwagers, waarvan er twee actief zijn in de genealogie. Zwager I doet onderzoek in Veghel, vooral naar de familie Ottenheim. Zwager II is van Indische afkomst en heet De Bruijn. Zwager I is al erg ver gevorderd in het doen van (digitaal) onderzoek. Zwager II is meer beginnend en moet regelmatig naar het Den Haag vanwege de Indische dossiers.Zwager II: 'Ik moet binnenkort weer naar Breda naar het archief. Ik heb namelijk ene 'Lefèbre' in mijn familie gevonden. Zijn voorouders zijn destijds met de VOC naar Indië gegaan, maar degene die ik zoek, is hier in Dongen overleden in 1875.' 'Dongen, roep ik uit, 'dat zit toch bij ons in Tilburg in het werkgebied'. Ik wist het zo goed als zeker, maar zwager II had gehoord dat ie in Breda moest wezen. 'Ik heb naar Breda gebeld en die zeiden dat ze dat zo niet konden zien. Ik moest daar maar eens naar toe komen, dan zouden ze verder mee kijken.' Ondertussen moest ik zelf weg om een drankje etc in te schenken. Haalde wel de laptop voor de dag en gaf instructie aan zwager I om de site van Stadsarchief Breda eens op te zoeken.Zwager I gaat naar internet en even later zit ie niet op Breda maar op de site van het BHIC, voor hem een vertrouwd adres. Hij demonstreert zwager I hoe te zoeken op 'Lefèbre' en 'Dongen', het overlijdensregister en het jaar van overlijden. Geen resultaat. Dan kom ik en zeg dat we eerst de site van Stadsarchief Breda maar eens gaan zoeken. Inderdaad, Dongen behoort niet tot het werkgebied. Dan mijn veronderstelling dat Dongen bij ons behoort en jawel, ik heb gelijk. Dan naar onze genealogische database. Zwager I is wat ontregeld, herkent die van het BHIC hier wel in, maar bij ons in Tilburg is het net weer wat anders. Weer de gegevens, maar Lefebre die met de VOC naar Indie is gegaan, kunnen wij als overledene in Dongen niet vinden.Zwager I gaat weer terug naar de site van BHIC. Vertrouwd, want daar haalde hij betere resultaten. 'Hoewel', zo zegt hij, 'eerst was deze database beter'. Je hoefde alleen maar een jaartal in te voeren en de naam, dat was veel overzichtelijker.'Enfin, een stukje publieksonderzoek op mijn eigen feestje. 'Ze zoeken zich wezenloos, en worden soms van hot naar haar gestuurd', zo is mijn conclusie. In elk geval is zwager II het plan retourtje Breda niet meer nodig, maar zijn Lefèbre is vooralsnog niet gevonden. Zwager I houdt goede moed:'Misschien moet je het maar eens op Genlias proberen'.Kijk, dat zijn de echte. Gewoon blijven zoeken!
Reacties
Er zijn uit dergelijke situaties nog wel meer conclusies te trekken... Zo gaat het veel mensen om het zoeken en niet in de eerste plaats of alleen om het vinden. En ook zie je hoe lang eerdere successen in het achterhoofd blijven zitten - een keer iets gevonden via site A betekent ook de volgende keren eerst site A proberen. Tenslotte merk je ook maar weer hoe alles zoals het vroeger was makkelijker wordt gevonden. Vroeger was immers álles beter, dus ook genealogische zoekmachines... Leuk, zo'n testpanel! ;-)
Ha Christian Het klopt van dat zoeken. It´s part of their game. Het lijkt ook of ze gewoon vinden dat dat er bij hoort. ´Zoeken in een archief is moeilijk´. Als we dat nu tegen alle klanten zeggen, dan hoeven we geen moeite meer te doen om het zoeken gemakkelijker te maken. 'Zwèègen èn wèès kèèke`
Ik herinner me nog van de usabilitytest die we in 207 hielden dat daar gold voor enkele deelnemers: de pagina waar we binnenkomen op de website, dat is de pagina waar we steeds een zoekactie beginnen. Ze gingen steeds weer op zoek naar die pagina, welke pagina dat dan ook was. Daar waren ze terechtgekomen via de Google zoekvraag end aar begon elke nieuwe zoektocht. Bizar om te zien, maar het was wel zo. Dus dat je zwager steeds naar de BHICsite terugkeerde is logisch: dat is gewoon zijn Pavlovreactie. En wij moeten daar rekening mee houden bij het ontwerpen van websites.