Filmpjes Regionaal Archief Tilburg

  • okt 2009
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 7
  • 73
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Christian van der Ven

Eindelijk daar zijn ze dan, de filmpjes die Regionaal Archief Tilburg liet maken. Het plan zat al lang in de pijplijn maar voordat je weet wat je wil laten zien en hoe dat gevisualiseerd moet worden, ben je weer een hele poos verder.Allereerst de doelstelling: Wat willen we laten zien en wie willen we hiermee bereiken? Omdat ik zelf uit de museumwereld afkomstig ben, merkte ik zowel in vrienden- en kennissenkring maar tevens bij het onderwijs dat het archiefwezen een vreemde tak van sport is. Allereerst het inmiddels te vaak gebruikte cliché der stoffigheid maar tevens de onwetendheid wat je daar zoal kunt doen. Het idee om een informatief filmpje te maken was al snel geboren, maar toen kwam de kwestie: 'voor wie?'Tja, we onderscheiden verschillende soorten gebruikers, maar die weten het al en hoeven we niet meer te informeren. 'Laat ons dan de verschillende doelgroepen als uitgangspunt nemen en voor elk van hen een filmpje 'op maat'. Voor de leerlingen van groep 8 geven we aan wat de mogelijkheden zijn bij het maken voor een werkstuk, voor VO, HBO en WO laten we zien dat je hier historisch onderzoek kunt doen, voor de dertigers de bouwtekeningen van een te kopen huis en voor de 55-plusser het stamboomonderzoek.' Daarnaast vonden we het belangrijk een algemeen filmpje te maken over de essentie van een archief: 'Wat gebeurt er hier en wat kan de bezoeker daarmee?'Als vorm hebben we gekozen voor de 'YouTube'-stijl: korte filmpjes van 3 á 5 minuten die afzonderlijk te bekijken zijn. We hebben ze inmiddels op ons kanaal Regionaal Archief Tilburg gezet. Daarnaast zijn de filmpjes bruikbaar bij een open dag, een presentatie of zoals deze week nog, ter introductie van een gezelschap, waarvan de helft nog nooit in een archief was geweest. Ook voor het onderwijs ga ik ze zeker gebruiken. Volgende week gaat er weer een school komen. Als ze van tevoren even naar het filmpje kijken, is de eerste basis al gelegd.We zijn ons er van bewust dat het géén instructiefilmpjes zijn. Hoe je iets opzoekt in het archief, welke woorden en zoekstrategieen je daarvoor gebruikt, die zitten er niet in. Daarvoor gaan we weer andere middelen bedenken. Vooralsnog maar eens kijken wat we hier mee kunnen. Mijn vraag is of jullie als archiefkenners en tevens critici er eens naar willen kijken. Niet dat we nog iets kunnen veranderen, maar voor een volgende keer of een ander archief dat dezelfde plannen heeft, kan feed back heel nuttig zijn!De filmpjes zijn te zien op You Tube, kanaal Regionaal Archief Tilburg of op onze weblog.

Reacties

7 reacties, meest recent: 20 november 2009
  • Leuk hoor! Ik heb alleen nog maar het bovenstaande filmpje gezien - voor de rest ben ik op dit moment druk bezig met vragen te beantwoorden via chat - maar dat zag er al prima uit! Dit filmpje met die twee scholieren laat in ieder geval allereerst zien hoe modern het archief te werk gaat, dat je plaatjes gewoon kunt downloaden en dat er trouwens ook nog het échte werk is: de originele stukken. Alleen die handschoentjes hè... ;-) Ik kan me niet voostellen dat jullie die 'in het echt' ook uitgeven, dus ben benieuwd waarom in het filmpje wel? Maar anyway, voor het doel waarvoor jullie de filmpjes willen gaan gebruiken lijkt in ieder geval bovenstaand filmpje me uitermate geschikt. Enige kritische feedback dan: vanaf het moment dat er wordt uitgelegd hoe je kunt zoeken - niet bedoeld als instructie, maar het hangt er toch tegenaan (bloed kruipt misschien waar het niet gaan kan) - verliest het filmpje snelheid. Ik merk zelfs bij mezelf enig concentratieverlies doordat ik vanaf dat moment steeds tussendoor naar een schermpje via een schermpje zit te kijken en dat kijkt nu eenmaal niet prettig, omdat je dan eigenlijk niet goed ziet wat er te zien is. Misschien hadden die stukken gewoon gefilmd kunnen worden met alleen het weergegeven beeld van de monitor voluit in beeld, met een voice-over (van die aardige dame achter de balie, maar het kan ook die 'presentator' zijn). Ik denk dat dit de duidelijkheid ten goede zou komen, de snelheid en ook het (minieme) verlies aan focus. Overigens verder niks dan lof voor dit initiatief en de manier waarop jullie hierover hebben nagedacht! :-)

    Christian van der Ven
  • Hoi Pieter, klopt. Dat is ook mijn gevoel. En inderdaad die 10- tot 14-jarigen...misschien dat Willem II de trigger is....Of moet je dan juist niet met Willem II voor de dag komen? Bedankt, anyway, voor je reactie!

    Verwijderde gebruiker
  • Hoi, Petra, Op één van die filmpjes meen ik iets gezien te hebben van een "tijdmachine" met een "vette" interface. Kun je me daar wat meer info over geven. Thijs Hannen Gemeentearchief Roermond

    Verwijderde gebruiker
  • Hoi Thijs Kijk op www.tijdmachinetilburg.nlIk snap je vraag niet wat een ´vette´ interface is... de site is wel vernieuwd. Dus de Tijdmachine die je ziet op het filmpje is vervangen door een nieuwe. Ga niet zefggen, dat je liever die oude vesrie zag ;-')

    Verwijderde gebruiker
  • Hoi, Petra, Je link is prima, hoor. Het is hartstikke duidelijk, dat is m.i. heel belangrijk. Mag ik vragen hoe jullie e.e.a. in elkaar gezet hebben?

    Verwijderde gebruiker
  • Dag Thijs Er was al een tijdmachine. Destijds zijn er verhaaltjes ofwel items in Excel gezet. Deze zijn toen door een internetbedrijf in een website geplaatst. Dat was een Flash programma. Dit jaar is de site veranderd. Nieuwe techniek, nieuwere vorm. Tilburg heeft er nu een. Nu zijn we bezig om precies dezelfde voor Oosterhout te maken. Vormgeving het zelfde, invoeging uiteraard op maat.

    Verwijderde gebruiker
  • Hoi, Petra, OK. Flash dus. Niet makkelijk, maar wel heel mooi. Dank je wel voor je uitleg.

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden