Concept Uitzonderhulp Beschikkingen
Hartelijk dank voor alle reacties op de Uitzonderhulp Beschikkingen! We hebben de reacties die we via ...
Hartelijk dank voor alle reacties op het hulpmiddel voor Beschikkingen!
We hebben de reacties die we via deze KIA-groep hebben ontvangen in een overzicht gezet en daarbij steeds aangegeven wat we met elke reactie hebben gedaan. Of, als het om een vraag ging, deze van een antwoord voorzien. Hieronder hebben we het overzicht en een nieuwe versie van het hulpmiddel geplaatst. Dit is nog geen vastgestelde versie, maar een laatste conceptversie die ter vaststelling wordt voorgelegd. De vastgestelde versie plaatsen we op open-overheid.nl. Zodra deze beschikbaar is, plaatsen we een link in deze groep.
Origineel bericht:
Deze tabel geeft een overzicht voor de afwegingen bij het kiezen of je beschikkingen integraal of als overzicht wil publiceren. Bij beschikkingen kan per soort beschikking hiervoor een keuze gemaakt worden. Ook zijn de vereisten voor subsidies en alle andere beschikkingen verschillend, zie tabel 2 en 3 in de concept-werkdefinitie Beschikkingen.
Bij de categorie Klachtoordelen is het ook mogelijk om het als overzicht te publiceren. Eerder is hier een hulpmiddel voor gemaakt. Deze twee hulpmiddelen lijken op elkaar, maar er zijn een aantal verschillen.
20240619 Concept Hulpmiddel Beschikkingen integraal of in een overzicht openbaar maken_v0.9.pdf
Vragen:
Is de tabel voor het integraal versus in een overzicht publiceren van beschikkingen duidelijk? Geeft het genoeg handvatten om een keuze te maken?
Zo niet, wat heb je nodig om deze keuze te kunnen maken?
Reacties
Het hulpmiddel ziet er goed uit. Ik zou alleen onderaan nog wat meer passende voorbeelden erbij zoeken. Nu zijn de voorbeelden vaak niet eens beschikkingen. Zie bijvoorbeeld voor een overzicht van subsidies in Brabant: https://www.brabant.nl/loket/informatie-subsidie-aanvragen/openbaar-subsidie-bijdrageregister/subsidies-verleend-mandaat/. Dan zou je daarbij ook kunnen bespreken in welke mate dit overzicht wel of niet aan de eisen van art. 3.3a van de Woo voldoet.
Reactie namens gemeente Almere:
Algemeen: het hulpmiddel is duidelijk en op zich bruikbaar. Al had een enkeling het liever andersom gezien. De Uitzonderhulp als tabel (liever nog: beslisboom) en het Hulpmiddel ‘beschikkingen integraal of in een overzicht’ als keuzehulp. Bij de afweging tussen integrale openbaarmaking of via een overzicht zou zo’n uitzonderhulpachtig document handiger zijn, want de casuïstiek is minder zwart-wit. Het is geen als-dan dilemma, het is meer “wat wil je als organisatie”. Dus qua vorm gaat de voorkeur uit naar een keuzehulp (net als bij winkels, “welke wasmachine is geschikt voor jou”).
Blz 3: Voordelen van deze wijze van openbaar maken, 4e bolletje
‘Beschikking is volledig openbaar, bij eventuele Woo-verzoeken kan hiernaar worden verwezen.’
De zinsnede ‘volledig openbaar’ kan voor verwarring zorgen. Als het goed is zal in de gepubliceerde beschikking gevoelige informatie zoals persoonsgegevens, concurrentiegevoelige gegevens e.d. weggelakt zijn.
Tekstsuggestie: ‘volledig openbaar na toepassing van de uitzonderingsgronden (weglakken gevoelige informatie)'.
Blz 4: bovenaan, tekst in tabel verwijst naar voetnoot 2: ‘Zie uitzondering Woo 3.3 2k 6.’
Niet elke lezer zal de wettekst paraat hebben. Om de tekst wat toegankelijker te maken is de suggestie om de tekst ofwel in de tabel ofwel in de voetnoot aan te vullen met: ‘Hierbij gaat het om beschikkingen over de oplegging van een bestuurlijke herstelsanctie die geen betrekking heeft op het omgevingsrecht, het milieurecht of anderszins betrekking heeft op emissies in het milieu.’