Geschiedenis percelen binnenstad op Amersfoort op de kaart
De kaart met kadastrale informatie van de binnenstad uit 1832 is toegevoegd aan Amersfoort op de kaart...
Gisteren kwamen bijeen in Utrecht: Esther van der Velden, Marloes Rijkelijkhuijzen, Anneke van Waarden-Koets en Petra Robben. Zij hebben een projectplan opgesteld voor een educatief (digitaal) programma over de Burgerlijke Stand. De volgende afspraken zijn gemaakt:
Doelgroep
Basisonderwijs groepen 6 tot en met 8
Doelstelling
Leerlingen en individuele kinderen informeren over de Burgerlijke Stand. De kinderen maken kennis met diverse gerelateerde onderwerpen zoals de Franse Tijd, akten, namen etc.. Daarbij oefenen de kinderen hun onderzoeksvaardigheden door het zoeken in o.a. genealogische databases en het bestuderen van bronnen.
Middel
We maken een website in Wordpress en een bijbehorend werkblad te downloaden als PDF. De website is gericht op kinderen. Voor de docenten is er een knop en een te downloaden handleiding.
Content
De website bevat diverse onderdelen:
Algemene informatie en links naar Wiewaswie, Achternamenbank, Canon entoen.nu en de tien tijdvakken. Ook een verwijzing naar Archiefnet om de leerling te laten zoeken naar het archief in zijn omgeving.
Twaalf pagina's voor elke provincie één. Daarop zijn akten te zien: geboorte-, huwelijk- en overlijden. Tevens worden op deze pagina's andere bronnen aangeboden zoals foto's en filmpjes.
Acht pagina's met elk een onderwerp: Burgerlijke Stand, Franse tijd, namen, beroepen, stamboom, migranten, leeftijd. Elk onderwerp bevat een introductietekst en drie tot vijf opdrachten. De leerling kan naar behoeven kiezen uit de onderwerpen. Er is geen cursorische opbouw.
Interactie
De website moet twee tools bevatten waarmee de leerlingen kunnen communiceren: een MSN-chatbox en een prikbord of blogpost waar ze reacties kunnen geven of resultaten laten zien. Daarbij is er op de homepage een blogvorm waarbij de educatoren regelmatig een post doen en attenderen op bijdragen en actualiteit.
URL
De site moete een eigen URL krijgen. Elk archief kan die linken aan zijn eigen website en aanbieden als educatief programma.
Opdracht
Er zijn twee ZZP-ers die belangstelling hebben om deze Wordpress te ontwikkelen. Het projectplan (uitgewerkt door Esther van der Velden) wordt de ZZP-ers voorgelgd om een offerte te maken.
Kosten
We schatten dat de maximale kosten rond de € 3500,- liggen. Als elke provincie € 300,- bijdraagt, zijn de kosten gedekt. Petra zal nog eens zien of er landelijk subsidie is voor dit project.
Planning
Ontwerp en uitvoering door ZZP-er maart - april
Vullen van content mei - juni
Te gebruiken met ingang van nieuwe schooljaar
Reacties
Mooi project! En leuk dat het zo gestalte krijgt, via deze community.
Persoonlijk ben ik ook erg blij dat er gesproken wordt over een chatbox! :-) Van MSN-chatboxen op een site heb ik overigens nog nooit eerder gehoord - MSN werkt volgens mij alleen met contactlijstjes - maar er zijn verschillende tools om een box op je site te krijgen (en waarbij je dus niet als contactpersoon hoeft te worden toegevoegd. Op het BHIC gebruiken we de chatback button van Google Talk (zie rechtsbovenin), maar Meebo heeft ook een mooie chatwidget (voorbeeld op mijn blog).
Nog een vraag: waarom voor de archiefinstellingen kiezen voor Archiefnet en niet voor de ArchiefWiki? Daar staan vrijwel alle archiefdiensten al in en je kunt handig per provincie naar een pagina (met kaart!) linken. Zoals deze voor Brabant.
Hoi Chris, we hebben gisteren wel stil getsaan bij welke chatbox dat moet zijn. Google Talk is ons bekend maar die kids van 10 tot 12 jaar zitten op Hyves of MSN. Geeg Googelaars. Verder is de kaart van de ArchiefWiki natuurlijk veel leuker. We hadden er niet aan gedacht! Dus daar maken we graag egbruik van. dank voor de tip.
@Petra: Daarom had ik het ook niet over Google Talk, maar over de Google Talk chatback button. Dan hebben die kids namelijk helemaal geen Google-account nodig. (Ze hebben zelfs helemaal geen account nodig, wat voor account dan ook.) Of dacht je dat alle klanten van het BHIC een Google-account hadden? ;-)
De Google Talk chatback button is een knop die iemand die een Google-account heeft (zoals het BHIC) op z'n site kan zetten, zodat anderen (zónder account, zoals onze klanten) via de site met ze kunnen chatten. MSN werkt - voor zover ik weet - alleen met contactlijstjes.
Met Meebo kun je het eigenlijk allemaal. Daar kun je Google Talk, MSN of wat voor chat-account dan ook aan koppelen, zodat kids je altijd als 'vriend' kunnen toevoegen, wat ze dan ook maar zelf gebruiken (meestal MSN). En via de Meebo Me widget zet je bovendien een chatbox op je site, zodat je ook via de site kunt chatten, zonder account nodig te hebben.
Hopelijk heb ik het zo een beetje duidelijker uitgelegd.