Archief 2.0 speel-en-deelsessie: Hoe archiveer je miljoenen websites tegelijk?
Kortgeleden trok de Amerikaanse internetgigant Yahoo! de stekker uit Geocities en miljoenen homepages ...
Beste allen,
Voor het Rijksmuseum van Oudheden ben ik net begonnen met het plaatsen van inventarissen van archieven in de open-source software ICA-Atom. Tot nu toe bevalt het aardig.
Op de website van ICA-Atom (www.ica-atom.org) staan een aantal instellingen genoemd die deze software gebruiken. Daar zit nog geen Nederlandse instelling bij. Graag zou ik willen weten of er in Nederland andere instellingen zijn die ook ICA-Atom gebruiken en hoe zij wellicht aanpassingen hebben gemaakt in de software.
Bij voorbaat dank voor de reacties!
Marieke van Bragt-Kroonen
Reacties
Ik weet wel dat er ook een andere open-source applicatie is binnen Nederland, proMEAD. Daar was in 2010 wel wat kritiek op, maar sinds eerder dit jaar is er een nieuwere versie van. Wellicht kun je daar dingen mee waarvoor je ICA-AtoM zou moeten aanpassen. Zou je kunnen navragen bij Wim van Dongen van het Nationaal Archief.
Marieke,
Op de website van AtoM staat inderdaad geen actuele lijst van instellingen die de software gebruiken (effectief of in testopstelling). Toch zijn er ook in Nederland en Vlaanderen al een aantal instellingen die gebruik maken AtoM. Voor Nederland ben ik onder meer op de hoogte van testen bij het NIOD (in kader van het EHRI project) en het Nationaal Archief (o.m. in het kader van Mutual Cultural Heritage). In Vlaanderen heeft bijvoorbeeld het Stadsarchief Turnhout AtoM een tijdlang intensief getest, net als AMSAB-ISG / expertisecentrum PACKED (http://www.projectcest.be/index.php/Categorie:Collectiebeheer), verder ontsluit het Agentschap Onroerend Erfgoed er een deel van hun archief mee (http://archief.onroerenderfgoed.be) en hanteert NISE het als een archievenoverzicht (http://gta.nise.eu). Een aantal organisaties in Nederland en Vlaanderen bekijken of ze de software kunnen gebruiken, bij sommigen staat er ook al iets in de steigers.
Zelf heb ik al een tijdje het plan om in de Lage Landen een gebruikersgroep op te starten om concrete ervaringen uit te wisselen, naast de internationale gebruikersgroep waar ook de programmeurs actief in participeren. Daarvoor had ik al een paar contacten met een aantal Vlaamse collega's. Op ArchiveCamp was dit trouwens ook een gespreksonderwerp op de sessie Open Source, waar het idee voor een dergelijke gebruikersgroep ook op enthousiasme onthaald werd. Ivo Zandhuis haalde daarbij ook Archivists Toolkit aan. Misschien moeten we dit gewoon maar eens doen :-).
Tom
Beste Joost en Tom,
Bedankt voor jullie reactie.
Promead heb ik inderdaad ook bekeken, maar ica-atom vind ik tot nu toe prettiger werken en ica-atom heeft meteen een gebuikersinterface.
Het lijkt mij een goed plan om een gebruikersgroep voor de lage landen op te richten, als ik daar nog wat voor kan betekenen, dan hoor ik dat graag.
Ik hoop dat hier in elk geval nog meer geïnteresseerden/gebruikers zich melden.
Marieke
@Marieke: Je zou alvast een groep kunnen starten op Archief 2.0 voor (potentiële) gebruikers van ICA-Atom. Mijn ervaring leert dat zo al flink wat mensen elkaar hebben 'gevonden'. En in het geval van de groep Archief Educatie heeft dat zelfs geleid tot het ontstaan van wat je een 'gebruikersgroep' zou kunnen noemen; ze houden gezamenlijke bijeenkomsten, voeren gezamenlijk projecten uit etc.
Beste Marieke
Bij het gemeentelijk documentatiecentrum van Ranst hebben we afgelopen augustus ICA-AtoM 1.2 in gebruik genomen.
Omdat we al over een 25 000 beschrijvingen in excel beschikten, zagen we er tegen op om met een applicatie te starten waar je een per een moet invoeren. Daarom hebben we een module laten ontwikkelen om onze inventarissen om te zetten naar EAD, zodat we die EAD's konden opladen. Resultaat: sinds eind augustus een 5000 beschrijvingen opgeladen.
Intussen kunnen we met deze module ook foto's rechtstreeks in de databank opladen. Thumbs en ref's worden automatisch gegenereerd, en de foto's worden aan de isad-fiche met de zelfde referentiecode gekoppeld. Foto's opladen gaat nu echt vanzelf.
Ook een aantal andere "problemen" met ICA-AtoM hebben we laten verhelpen, zoals het verplaatsen van records en het vernoemen van het bestandsniveau in de ISAD-boom, wat de overzichtlijkheid niet ten goede komt.
Zie: http://www.documentatiecentrumranst.be
Roeland
Beste Roeland,
Bedankt voor je reactie. Ik ga jullie website ook uitgebreid bekijken en zal er zeker nog op terug komen.
Ik ben op aanraden van Christian vandaag een ICA-Atom groep gestart, nu even bekijken hoe dat werkt en de groep verder uitwerken.
Beste Marieke (en alle andere geïnteresseerden)
Laat maar iets weten als jullie meer informatie willen.
groeten
Roeland