Scriptie UvA: Archivaris 2.0. De competenties van de interactieve archivaris
Alweer bijna 3 maanden geleden ben ik afgestudeerd aan de UvA op de scriptie 'Archivaris 2.0. Competen...
Dag allen, Ik ben benieuwd naar de rol van educatie in de diverse archieven. Ik ben afkomstig uit de museumwereld en ik meende dat daar educatie een veel prominentere rol had dan in archievenland. Er zijn weliswaar studiedagen voor de archieven, maar educatie is voor mijn gevoel een onderbelicht begrip.Vaak gaan de studiedagen over uiteraard toegankelijkheid en digitalisering. Ik meen te mogen constateren dat 'toegankelijkheid' en 'educatie' nogal eens door elkaar worden gehaald. Of men denkt dat wanneer het materiaal toegankelijk is, dat het dan ook bruikbaar is voor educatie.Wil dat laatste zo zijn, dan is echter structuring en differentitatie vereist. Als we het namelijk hebben over educatie, dan praten we over een diversiteit aan educatieve gebruikers. Doelgroepen zoals onderwijs en volwasseneducatie zijn echter ook weer onder te verdelen. Basisonderwijs, voortgezet, ROC, HBO en WO hebben ook ieder weer hún onderverdeling. Elke groepering heeft zijn eigen profiel!Dat maakt educatie 'moeilijk', want op wie ga je je nu richten. Voor elke groep is immers bijna een apart programma vereist. Ja, en toch moet het wat mij betreft zo. Als je niet aansluit op het niveau en de interesse van de groep, dan kun je het vergeten. De educatieve gebruiker zal niet tot 'leren' komen.Kortom, educatie is best complex, zeker in de archievenwereld met al die abstracte informatie en kennisbanken. Verhoudigsgewijs hoor en lees ik er (te) weinig over. Wat zijn de gedachten in archievenland? Ik deel ze graag!
Reacties
Hallo, grappig, ik kom ook uit de museumwereld en ik denk ook dat Educatie daar een stuk verder is. Hoewel dat misschien ook komt door mijn eigen onbekendheid met de archievenwereld. Wij, in het Gemeentearchief Schiedam, hebben een vrij uitgebreid educatief programma; 4 projecten voor het basisonderwijs en 2 voor het voortgezet onderwijs en een project voor inburgeraars. Momenteel heb ik wel behoefte aan ervaringen met de maatschappelijke stage. Wij hebben er inmiddels een paar gehad. En ik zou graag weten wat andere archieven op dit gebied aanbieden en hoe de ervaringen zijn.
Hoi Caroline Die maatschappelijke stage, daarvoor ben ik ook benaderd maar ben er eigenlijk niet op in gegaan. Voor wie is die maatschappelijke stage, welke doelgroep en wat heb je die persoon laten doen? Hoe ging dat?
dag Petra ik weet wel zeker dat er te weinig aandacht is voor educatie in archieven.En dan bedoel ik educatie in binnenschools verband. Ik constateer twee zaken die de aandacht vragen namelijk ten eerste zijn er weinig archieven die intern goed nadenken over educatie. Als er een educatief medewerker is, is het goed..............Over kwalitatieve normen voor educatieve projecten wordt verder niet gedacht, voor visie en beleid omtrent educatie is niet veel aandacht. Verder is er tussen de archieven verder geen uitwisseling, er zijn goede voorbeelden maar wie kent ze? ik weet niet of educatief medewerkers dat wel willen overigens.Toen wij 2 jaar geleden Operatie Sigismund in Assen openden met een symposium was er bar weinig aandacht uit de educatieve hoek van de archievenwereld. Dat heeft mij toen zeer verbaasd. . Wij missen kortom een koepel zoals DIVA vroeger die wel aandacht besteedde aan archiefeducatie met bijv. studiedagen.
Hoi, Wellicht is het tijd om eens de neuzen bij elkaar te steken. Wie doet wat aan educatie bij de diverse archieven en wat zijn de ervaringen daarmee. Ik ben inderdaad bij Operatie Sigismund gaan kijken en vond het fantastisch, maar niet elk archief heeft de ruimte voor een educatief 'depot'. In Leiden ontvangen we per jaar zo'n 100 basisschoolgroepen voor 2 programma's. Inmiddels zijn we ook bezig met het VMBO en inburgeraars en inderdaad, die maatschappelijk stage, daar wil ik ook wel aan. Wellicht is het verstandig als we niet allemaal het wiel gaan uitvinden, maar wat meer gebruik maken van wat anderen al doen.
In het Walcherse Regionaal Erfgoededucatie Platform (REP) hebben we vorig jaar uitgebreid gesproken over de maatschappelijke stage. We hebben een vertegenwoordiger van MoveYourCredits uitgenodigd die ons verteld heeft wat de maatschappelijk stage precies inhoudt en hoe dit bureau gaat werken als bemiddelaar tussen leerling en stageplaats. Vanmiddag hoorde ik tijdens de najaars-REP-vergadering dat MoveYourCredits al weer ter ziele is. In het Zeeuws Archief heeft vorig jaar een scholier een proef maatschappelijke stage gelopen. Het was toen nog niet verplicht maar zijn school wilde de leerlingen er alvast kennis mee laten maken. De scholier was een zoon van een van mijn collega's. We hebben een 'meelopprogramma' opgezet: de scholier heeft met diverse collega's meegelopen en heeft diverse klusjes gedaan, onder meer kopieerklussen en meegelopen met de depotdienst en wat dingen op de website uitgetest. Hij heeft er een keurig verslag van gemaakt. Maar ik geloof niet dat dit nu het doel is van de maatschappelijke stage. Dat gaat meer over vrijwilligerswerk. We hebben wel veel vrijwilligers die onder meer invoerwerk doen, scanwerk en klussen bij Restauratie & Behoud. Maar dat zijn vrij 'eenzame' klussen en de maatschappelijke stage is toch voornamelijk bedoeld om scholieren kennis te laten maken met vrijwilligerswerk bij allerlei instellingen en clubs waar ze met mensen moeten omgaan. Bovendien moeten het in korte tijd behapbare en afrondbare klussen zijn. De meeste cultureel erfgoedinstellingen in onze REP worstelen nogal met de maatschappelijke stage en wat ze de scholieren moeten laten doen. Bovendien moet ook gekeken worden naar de verzekering van de scholier als hij/zij vrijwilligerswerk doet. Ik ben benieuwd of er een archiefdienst is die al meer ervaringen heeft met de invulling van de maatschappelijke stage. Petra Robben zei:
Hoi Caroline Die maatschappelijke stage, daarvoor ben ik ook benaderd maar ben er eigenlijk niet op in gegaan. Voor wie is die maatschappelijke stage, welke doelgroep en wat heb je die persoon laten doen? Hoe ging dat?
Maatschappelijke stage en educatiebijeenkomsten Hoi allemaal. Vandaag hadden we vanuit de Brabantse archieven een bijeenkomst met de educatoren. Een goede opkomst, er zouden 18 deelnemers zijn! De vergadering werd ondersteund door Janneke Kingma van Erfgoed Brabant. Een constructieve dag, die altijd begonnen wordt mt een rondje wat iedereen zoals doet. Vooral basisonderwijsprogramma's en VO komen aan bod. Een enkeling is bezig met ROC en HBO etc. Den Bosch, Tilburg en Oudenbosch richten zich steeds meer op het digitale aanbod. In november en februari volgen we gezamenlijk de cursus 'Kiezen voor Klasse(n)', gegeven door Erfgoed Brabant. Het is een cursus voor het schrijven van een beleidsplan. Doelgroepbepaling, doelstellingn, interne en externe voorwaarden, partners en financien. Voor de een nog geheel nieuw, de ander is er al wat verder in. Vandaag was er ook iemand die al wel ervaring met de maatschappelijke stage had. Deze had leerlingen in contact gebracht met de ouderen. De jongere moest de oudere uitleg geven over de website. Er is een circulaire verschenen van Erfgoed Nederland. Daarin staat de doelstelling uitgelegd en tevens worden er instellingen gezocht die stageplaatsen willen aanbieden en die tevens het proces willen beschrijven. Voor originele ideeen is € 3000,- beschikbaar! Ik lees uit bovenstaande reacties dat er wel interesse is om eens de neuzen bij elkaar te steken. Ik ga hier twee data roepen en zodra we een klein clubje hebben, stel ik voor dat we gewoon met die personen aan de slag gaan. Afhankelijk van de herkomst van de deelnemers zullen we een strategische plaats bepalen. Maandag 2 november (de dag na herfstvakantie zuid) Maandag 7 december
Dag allemaal, Graag zou ik de educatieve collega's in het land ook eens ontmoeten. Dat idee leefde al een tijdje bij mij en collega Tineke. Ik heb ook sterk het gevoel dat we allemaal het wiel uitvinden. Bovendien mis ik een landelijke aansturing (ben het dus erg eens met jou tip aan de organisatie van de KVAN-dagen in 2010, Petra!). Dus ik zie jullie graag in november of december! Beide data zijn voor mij mogelijk. En als dat uitkomt qua regiospreiding, ontvang ik jullie graag in Zwolle. Groet, Marlies Mencke Historisch Centrum Overijssel
Dag Marlies, goed dat je er bij wilt zijn. Ik ga kijken wat de meest strategische plek om samen te komen is...Ik ben bang dat zowel Zwolle als Tilburg teveel uithoeken zijn. Ik denk aan Utrecht of zo. maar laten we even afwachten wie er gaan komen. Willen jullie iets van Sigismund via powerpoint of filmpje laten zien? Lijkt me wel goed. Ik wil wel kort enkele voorbeelden van educatie in het land gelegenheid bieden, daarnaast wil ik praten en afstemming. Dus niet alleen maar good practice. Groet, Petra R