Curation is niet hetzelfde als curation...
De afgelopen week werd ik opeens vanuit verschillende kanalen platgegooid met het begrip curation, met...
De macht op kennis die wij als instellingen traditioneel hebben (hadden?) erodeert. Onder invloed van technologie verschuift die macht van organisaties naar individuen. Het is niet meer vanzelfsprekend dat individuen ons als autoriteit beschouwen op een bepaald kennisdomein. Als kennis niet makkelijk bij ons beschikbaar is dan worden alternatieven gezocht. Die alternatieven zijn beschikbaar en worden steeds talrijker.
Als archiefinstellingen moeten we daar op inspelen en dat betekent in onze optiek o.a. dat:
- Waar mogelijk wij onze data als open data moeten aanbieden;
- Wij naar onze doelgroepen toe moeten i.p.v. ze naar onze websites te lokken. We moeten “communities of practice” vormen.
Deze ideeën zijn op zich niet nieuw. Toch zijn de bewegingen die kant uit binnen de archiefwereld nog minimaal. Het Nationaal Archief neemt een voortrekkersrol op het gebied van open data. Her en der zijn er meer archieven zich aan het oriënteren op open data, maar open data zou geen doel op zich moeten zijn maar een middel om het doel – het vormen van “communities of practice” – vorm te geven. Hoe? Dat moet nog nader worden ingevuld maar we denken niet alleen aan online communities. Belangrijk is dat we actief op zoek gaan naar individuen en groepen om nieuwe verbintenissen en techniek daarbij als een middel gebruiken. M.a.w. het doel is niet om bijvoorbeeld alleen maar een nieuwe tool op te leveren, zonder een sterk idee over hoe die tool moeten worden ingezet om gemeenschappen te vormen.
Wij geloven dat het vormen van “communities of practice” de weg is die archiefinstellingen zouden moeten inslaan in onze netwerksamenleving. We geloven tevens dat dit idee een belangrijke bijdrage kan leveren aan het thema toegankelijkheid van de Archiefvisie. Daarom willen we dit idee graag indienen in het kader van de Innovatieagenda met de hoop deze met jullie (potentiële partners) te mogen uitwerken tot een projectvoorstel. Dat is afhankelijk van keuzen die gemaakt worden voor de Innovatieagenda.
Om dit te kunnen realiseren zoeken we geïnteresseerde partners. En dan bedoelen we partners in de brede zin. Om succesvolle gemeenschappen te vormen is het essentieel dat we naast archieven ook de verbintenis met andere partners aangaan.
Het is kort dag, want de deadline voor het indienen van het idee is 18 mei, maar wil je je als geïnteresseerde partner aan dit idee verbinden laat het dan weten en omschrijf kort waarom je dat zou willen. We horen graag van jullie.
Het is ook een van de thema’s op de conferentie Cultuur 2.1 van 27 juni (zie evenementen).
Reacties
Beste Sigfried,
Ik ben erg voor deze ontwikkeling, en ben er al jaren mee bezig. Ben geïnteresseerd in deelname aan dit idee van communities of practice
Ik ben als multi-sector ontwerper bezig met concepten voor oa sematische user-centric portal design en strategie.
Wegens betrokkenheid bij MAD emergent art center, Open Data Eindhoven en Mindhoven getriggerd om mee te doen.
René Paré
Interessante discussie, goed en leuk om daar over na te denken! De 18e mei komt inderdaad erg snel om een goed idee in te dienen. Dat zijn meestal niet de plannen die je zomaar 'op de plank' hebt liggen.
Bedankt voor het nog even wijzen op de conferentie van 27 juni, dat is er zeker een om in mijn agenda te zetten.
Tim de Haan
Ik ben hier ook bij betrokken vanuit onze organisatie, dus ik reageer even namens Sigfried.
@René Leuk, je past mooi bij de "partners in de brede zin".
@Tim. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk dat je zoiets niet op de plank hebt liggen, maar het gaat hier letterlijk om een idee dat richting geeft en nog niet om een volledig uitgewerkt projectvoorstel. Zeg maar een sterk idee verwoord op een A4-tje. Wij zoeken geïnteresseerde partners voor het idee dat door Sigfried in ruwe vorm gepubliceerd is, maar een praktisch uitwerking in een projectvoorstel vindt in een later stadium plaats, tenminste als we daartoe worden uitgenodigd. Dat is afhankelijk van de selectie die wordt gemaakt.
Hallo René,
Net Madlab site bekeken. Kuntenaars kunnen een hele nuttige bijdrage leveren aan innovatie van de erfgoedsector. Daar wordt nog weinig gebruik van gemaakt in ons veld. In het verleden heeft mijn organisatie, Streekarchief Midden - Holland, samengewerkt met The Patchingzone Rotterdam http://www.patchingzone.net/nl Het borgen van samenwerking met dit soort partijen is een hele klus. We weten er vaak geen raad mee wegens onvoldoende ondernemerschap in onze aderen. Met CoP's zou ik deze samenwerkingen willen borgen. Ik wordt blij van je reactie, want je geeft aan dat je dit al lang zoekt. Heb ik het juist? Ik denk dat het opzetten van dit soort CoP rondom diverse thema's een idee voor de innovatieagenda zou moeten zijn.
René Paré zei:
Beste Sigfried,
Ik ben erg voor deze ontwikkeling, en ben er al jaren mee bezig. Ben geïnteresseerd in deelname aan dit idee van communities of practice
Ik ben als multi-sector ontwerper bezig met concepten voor oa sematische user-centric portal design en strategie.
Wegens betrokkenheid bij MAD emergent art center, Open Data Eindhoven en Mindhoven getriggerd om mee te doen.
René Paré
Gezien het feit dat het vandaag 18 mei is en de deadline dus is verstreken, ben ik te laat. ;-) Maar toch nog mijn reactie: helemaal eens met wat je in je eerste alinea zegt, Sigfried. We moeten de burger dus opzoeken.
Open Data speelt daarin een rol, maar ik ben zelf véél geïnteresseerder in de sociale kant van de zaak: het opzoeken, het delen, het samenwerken enzovoort. Ik ben, net als jij, niet van de techniek en erger me mateloos aan alle projecten waarbinnen geweldige tools worden gebouwd, die vervolgens 'wegroesten' omdat aan de 'factor mens' geen aandacht is gegeven. En daar begint in mijn beleving alles, bij de mens, de klant en de medewerker; de partners dus.
Ik lees over het vormen van "communities of practice", maar heb daar nog geen concreet beeld bij. Bij 'vormen' denk ik aan iets nieuws oprichten, terwijl het mij júist goed lijkt om aan te sluiten bij wat er al is; die doelgroepen van ons, die hébben immers al community's. Ik denk aan zaken als webcare, als het meedoen aan wiki's, aan het deelnemen aan discussiegroepen. (En in mijn geval denk ik dan vooral aan digitale dingen.)
Enkele relevante slideshows (presentaties) van mijn hand:
- Webcare: de praktijk. Kleine archieven in een grote wereld
- BHIC Loves Wiki
- Stamboomvorsers verenigt u! Online genealogische community's
Maar goed, misschien denk ik hiermee wel helemaal in de verkeerde richting (voor jullie dan). In ieder geval denk ik over een onderwerp als dit graag mee.
Beste Sigfried,
Graag willen wij ons vanuit Open Cultuur Data [1] aanmelden. Je oproep sluit aan op de activiteiten die wij uitvoeren en de doelstellingen die wij beogen.
Open Cultuur Data wil de culturele sector ondersteunen in het vrijgeven van culturele data door:het stimuleren van het beschikbaar maken van meer open cultuur datahet verzamelen van culturele datasets in een nationale catalogushet verzamelen en delen van kennis over en ervaring met open cultuur datahet stimuleren van nieuwe toepassingen op basis van open cultuur data.
Open Cultuur Data organiseert hiertoe de volgende activiteiten:
* workshops, presentaties en publicaties over open cultuur data
* culturele instellingen begeleiden bij open maken van culturele datasets
* masterclass open data voor culturele instellingen (deze is gestart in april en hieraan neemt onder andere Tom Kuipers van Groene Hart Archieven deel)
* een open cultuur-wedstrijd met open cultuur-prijzen
Hiermee wil Open Cultuur Data de culturele sector sterk verankeren in de internationale open data-beweging.
We hopen je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en kijken uit naar het vervolg van je oproep. Bij deze nodigen we je overigens van harte uit aanwezig te zijn bij het hackathon event [2] van 16 juni, waarbij de Open Cultuur Data competitie 2012 wordt gestart, workshops worden gehouden en ontwikkelaars aan de slag gaan met opengestelde datasets.
Verder horen wij graag wie er precies achter het initiatief zitten: is er al een formele groep samengesteld of betreft je oproep enkel een inventarisatie?
Hartelijke groet,
Lotte, Maarten en Nikki namens Open Cultuur Data
[1] http://www.opencultuurdata.nl/
[2] http://www.opencultuurdata.nl/2012/04/registratie-h-a-c-k-a-t-h-o-n...
Beste Lotte,
Leuk dat we van jullie horen. We hebben jullie er graag als geïnteresseerde partners bij.
Even een korte reactie op je vraag: nee, er is nog geen formele groep. Er is wel een groep geïnteresseerden, maar formeel is er nog niets gevormd. Het idee, zoals hier geformuleerd, komt uit de koker van de Groene Hart Archieven (Sigfried en ik).
Jullie horen van ons.
Groet,
Tom
@Christian: Het onderwerp is niet aan deadlines gebonden, dus je reactie is te allen tijde van harte welkom.:-)
Je reactie vraagt eigenlijk om een langere reactie van onze/mijn kant, maar ik probeer het nu even kort te houden. Je hebt absoluut gelijk dat er al levendige "communities" rondom het archief bestaan. Ik heb alleen het gevoel dat het dan om de traditionele groepen rondom het archief gaat, groepen die er altijd al waren maar die nu anders benaderd worden. Dat doen jullie overigens heel goed, maar we zien het graag breder. Ik denk dat wij ook veel delen met andere groepen in de samenleving: ondernemers, "developers", etc. Daar maakt de archiefwereld denk ik nog veel te weinig gebruik van.
Vormen is misschien niet het beste woord. We bedoelen daarmee niet letterlijk iets nieuws oprichten. CoPs zijn organisch, maar je kunt de vorming ervan wel beïnvloeden. Door nieuwe (verrassende?) verbintenissen aan te gaan veranderen CoPs of ontstaan er op natuurlijk wijze wellicht nieuwe. "Everything is connected", zei mijn docent literatuurgeschiedenis ooit, maar we maken maar gebruik van een heel klein deel van die connecties. In die zin sluit het ook aan bij het project Waterwolf waar ons archief bij betrokken is (zie ook de Conferentie Cultuur 2.1), maar daar ga ik hier even niet op in.
Ik ben het met je eens dat de focus op de mens moet liggen, maar daarmee moeten we de (kennis van) techniek niet buitensluiten. Het feit dat er tools ontwikkeld worden die vervolgens wegroesten, zoals jij zegt, heeft volgens mij ook veel te maken met ons gebrek aan kennis van de techniek.
Hallo Christian,
Aandacht is het juiste woord. Daar draait alles om. Als je dat niet kunt geven dan werkt het niet en kun je tools bedenken die je wilt, ze zullen wegroesten zoals je zegt. De voorbeelden die jij geeft zijn goed, ik kan daar nog aan toevoegen wat minder digitale vormen zoals de historische stamtafel in Gouda http://www.goudanet.nl/dossiers.php?toon=1&cat_id=57&subcat... en de werkgroep bij ons Historisch Ontmoetingspunten in Schoonhoven. Communities of Practice kun je daarnaast ook als middel inzetten voor het aanpakken van complexe problemen in je vakgebied. Hoe ik dat voor ogen zie wordt mooi verbeeld door de oproep van Georges Elissen om morgen in Amersfoort mee te denken over de rol en betekenis van de publieksarchivaris / project publieksarchieven. Hij geeft een mooie aanzet daartoe en ik ben daar blij mee. Ik ga er daarom ook heen. We zullen veel meer da nu voor complexe vraagstukken werkgroepen moeten inzetten samengesteld uit collega's, externe deskundigen, ondernemers etc., dus ook hier de buitenwereld opzoeken en meer ondernemerschap tonen. Ik begreep dat je morgen naar Eemland gaat. We spreken elkaar daar dan!
@Tom: Dank voor je reactie.
Er zullen inderdaad nog vele verbintenissen te maken zijn met groepen waarmee we voordien nog nooit verbintenissen maakten. Misschien zijn er wel voorbeelden van, maar zijn die te weinig bekend? Voorbeelden die ik vanuit het BHIC kan bedenken, betreffen eigenlijk soorten verbintenissen die er ook "altijd al waren", dus da's niet wat jullie bedoelen... Als het concreter wordt, meld ik me weer (of jullie)!
@Sigfried: Ik was al op vrijdag de 18e in Eemland om mee te denken. ;-)
Het initiatief voor die brainstorm was inderdaad een goed idee. Ook andere (archief)instellingen hebben dit soort initiatieven al genomen overigens (deels ook omdat subsidievoorwaarden dat eisen), dus het op die manier aftrappen van projecten is wat meer gemeengoed aan het worden. Da's een positieve ontwikkeling!
In ons groepje zat een kleine mengeling aan expertise (naast archiefmensen een webbouwer en een onafhankelijke erfgoedconsultant), maar een echt verrassende samenstelling had de groep niet. De kwaliteit van de brainstorm heeft daaronder trouwens beslist niet geleden. ;-)
Door je concrete voorbeeld ga ik nu wel beter begrijpen wat jullie met CoP bedoelen. Ik betwijfel de 'nieuwheid' ervan, maar erken dat het nog op veel te kleine schaal wordt opgepakt. Het zou mooi zijn als daar dus meer aandacht voor kwam; 'best practices' doen in dat geval wonderen, denk ik.
Ben benieuwd naar jullie verdere initiatieven!