Wie is verwerkingsverantwoordelijke (AVG) als de archiefdienst een GR is?
Volgens de AVG heb je een verwerkingsverantwoordelijke: een natuurlijke persoon of rechtspersoon, een ...
Met dank aan Eric Hennekam:Bron: http://www.publictechnology.net/print.php?sid=14768Harnessing the knowledge of others through Wiki technology ? 'Your Archives'http://yourarchives.nationalarchives.gov.uk/index.php?title=Home_pageThe National Archives Public Services and Marketing www.nationalarchives.gov.uk"'Your Archives' is a wiki established to allow the public to publish information they have found in archival records to benefit other researchers. This is the first example of an archive enabling the public to add information about ""the nation's memory"" to its website, allowing information sharing on an unprecedented scale.Responding to the public's growing appetite for online history, 'Your Archives' allows The National Archives to harness the knowledge of its customers and employ this for the benefit of present and future researchers, providing an easy and accessible gateway to this valuable national information.""The National Archives' vision to bring history to life for everyone depends on our ability to harness the expertise of our customers. The traditional model of archives is that the staff member is the 'expert', creating catalogues and research guides and with ultimate knowledge of the content. This new service recognises that expertise is held by everyone who uses our collection, and that capturing this collective expertise is extremely valuable to the entire research community.Using the same technology as Wikipedia, 'Your Archives', launched in April 2007, enables anyone in the world to create and edit articles about our historical collection, allowing the world's experts to help build and add to our knowledge. Creating a virtual community of online users, this visionary service is facilitating information sharing by the public, for public benefit. Its growing popularity is reflected by the 1.6 million page views and nearly 190,000 visits received since its launch, with an average of 9 page views per visit achieved. Nearly 40% of these visits have been from outside the UK, which means we are harnessing knowledge and expertise from around the world.The increasingly wide range of information available on 'Your Archives'; including migration records, wills, census information and army records; guarantees its appeal to a broad range of users including academics, archivists, government researchers and the wider public.As with any wiki, 'Your Archives' is only as successful as its contributors. To date nearly 3,000 users have registered on the site (allowing them to contribute and edit), which includes 1,400 articles about archival records.Offering step by step advice, shortcuts and links to other sites, 'Your Archives' is creating a growing repository of information about the content and interpretation of our records, and capturing the widest possible expertise for the benefit of everyone, today and tomorrow."
Reacties
Heel goed dat Ketelaar dit noemt! Ik heb even rondgekeken en het is inderdaad een goed initiatief. Ik heb me er niet heel erg in verdiept, maar het ziet er wel ingewikkeld uit voor een leek. Ik heb geen idee wat de respons is op dit initatief. Als ik de "geschiedenis" pagina bekijk dan zou het gestart zijn in april/mei van het vorig jaar. Dus loopt het bijna een jaar. Wat ik hier wel bijzonder goed vindt is het blote feit dat the National Archives zich zo open stelt voor bijdragen van hun bezoekers. Op elk vlak, aanvullingen, correcties, transcripties, onderzoeksresultaten e.d. Ik kan niet zien of en hoe het gekoppeld is aan enig systeem wat de archieven beheert, de beschrijvingen in een database etc. Ik zie wel context gegevens bij afzonderlijke beschrijvingen, maar ik doorzie het niet. Misschien een leuke excursie voor de archief 2.0 groep om daar eens te gaan kijken naar de ins and outs van dit project? Of weet iemand al hoe de achterkant in elkaar steekt?
De wiki bestaat inderdaad al een tijdje. Ik laat dit voorbeeld regelmatig zien bij presentaties, aangezien het goed laat zien dat web 2.0-toepassingen niet alleen tof zijn voor al dat snelle, vluchtige, oppervlakkige publiek van snackers, maar dat instellingen er ook samen met die traditionele, serieuze onderzoekers er hun voordeel mee kunnen doen. Voordat we afreizen naar Engeland: er moet online toch wel wat over te vinden zijn? En door eens goed naar de wiki te kijken is er vast ook iets uit te halen. Wat ikzelf bijvoorbeeld erg leuk vond om te zien, was dat de NA eigen informatiebladen online had gezet, en dat het publiek die vervolgens ging bijwerken (om op een discussie te komen die elders woedt: ja, onderzoekers willen soms maar wat graag archivarisje spelen.. omdat ze voelen met iets bezig te zijn dat niet alleen voor archivarissen is.).
Ik ga gewoon door met berichtjes plaatsen: OBA stelt catalogus open voor tags Gebruikers kunnen eigen trefwoorden toevoegen en persoonlijke lijstjes met favoriete boeken en cd's delen met anderen. De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) stelt haar catalogus open voor gebruikers. Ze kunnen onder meer tags toevoegen en titels bewaren in persoonlijke lijstjes. Die lijstjes met bijvoorbeeld ‘de beste Britse detectives’ of ‘mijn favoriete Reve-boeken’ zijn ook te delen met andere bezoekers. Binnenkort komt er ook een mogelijkheid om boeken, cd's en dvd's te beoordelen en te recenseren. De nieuwe social web-functies maken deel uit van de toepassing MyDiscoveries van AquaBrowser, de associatieve zoekmachine van de bibliotheek. Een ander onderdeel van MyDiscoveries zijn de tags die gebruikers van de boekencommunitysite LibraryThing hebben aangemaakt. Die zijn ook te zien voor gebruikers van de OBA-catalogus. Door de tags en de lijstjes met persoonlijke voorkeuren van leden hoopt de OBA dat boeken, cd's en dvd's beter vindbaar worden. De nieuwe functies stimuleren ook de interactie tussen gebruikers. Bron: http://www.informatieprofessional.nl/nieuws/index.php?op=details&id=3172
Afgelopen weekend keek ik even snel naar de OBA-site, maar zeker niet lang genoeg. Vooral de link echter naar LibraryThing vind ik erg goed.. en zegt ook iets over de kwaliteit van LibraryThing, door de ogen van een instelling als de Amsterdamse bieb!
@Poulus Stom. Dat had ik zelf natuurlijk ook kunnen zien. Maar soms heb ik gewoon hulp nodig! Bedankt Poulus! Wel jammer, want persoonlijk zou ik iets dergelijks liever geïntergreerd zien, of tenminste gekoppeld aan de database.
Binnenkort verschijnt in het Journal of the Society of Archivists (U.K.) mijn artikel "Archives as spaces of memory." Ik wijs daarin o.a. op "Your Archives" en de "Next generation finding aid", alles vanuit mijn opvatting dat "Social navigation and community-based adaptation technologies can transform archives into social spaces by empowering records to be open social entities." Ik voeg het artikel (als MS Word file) hierbij. Eric
Bedankt, Eric! Ik heb al snel even door het artikel heen gebladerd - gedurende het weekend zal ik er eens op m'n gemak doorheen lezen.. als ik ook m'n woordenboeken bij de hand heb - maar ik heb al wat interessante opmerkingen gezien, vooral doordat je het fenomeen archief 2.0 ook vanuit een ander perspectief belicht, dan ikzelf meestal doe. (Ik laat het je nog weten, natuurlijk.) Sowieso mooi dat je hier een voorpublicatie van je artikel hebt! :-) Ik zal met jouw goedvinden het artikel als pdf-bestand ook toevoegen aan de bestandenbox op de homepage van deze community.
OK
Misschien is dit wel een eigen discussie waard, maar goed. Ik reageer maar hier. Geheugenruimten Grappig hoe beelden langzaamaan putten uit wat de techniek ons brengt. Of is dat toevallig omdat techniek mijn interesse heeft? Bij Spaces of Memory denk ik toch al snel aan harddisks. Maar dat klinkt een stuk minder aantrekkelijk en poëtisch. :-) Over de rol van archieven bij het verwerken van collectieve trauma’s ga ik het niet hebben. Wat mij betreft is dat heel helder verwoord. Interessant is de kijk op de veranderende context, niet de archiefvormer alleen bepaalt de inhoud van het stuk, maar die kan veranderen, of liever fluctueren, afhankelijk van wie het stuk leest. “Perceptie” heb ik ooit geleerd. Geldt eigenlijk niet hetzelfde voor de beschrijver van archieven? Kent de archivaris ook niet context toe aan stukken door ze op een bepaalde manier te beschrijven en in een doorwrocht rubriekenstelsel te plaatsen? Zou het niet aanbevelenswaardig zijn om stukken gewoon voor de vuist weg te beschrijven, op de inhoud, niet op de context. Laat de onderzoeker / lezer de context maar bepalen en betrek hem daarbij. Deze discussie woedde onlangs heel kort binnen de discussielijst van DIVAR (?). Dat ik heel enthousiast ben over de oproep in het artikel om onze archieven om te vormen tot Archief 2.0, nou, dat lijkt me een open deur als je de naam van deze community ziet. De eerste, voorzichtige, schreden op die weg zijn gezet. Het Stadsmuseum Tilburg heeft met Geheugen van Tilburg een website opgezet om verhalen te vangen van Tilburgers over Tilburg. Niet in direct verband met archiefstukken, maar puur vanuit de beleving, hun buurt, persoonlijke gebeurtenissen e.d. Die verhalen geven samen met de archieven van het Regionaal Archief Tilburg een completer beeld van Tilburg dan alleen de archieven, of alleen de verhalen. Het BHIC heeft die weg ook ingeslagen, maar een stapje verder, namelijk geïntegreerd binnen hun website. Daar kan Christian beter wat over vertellen. (en dat zal hij ook wel doen!) Aan de slag!! “This needs a new generation of access policies, tools and practices, less collection driven, but directed towards archives as social spaces and records als social entities”. Wauw. De professional moet om, dat is duidelijk “… from passive guardian in the archives service to core participant in the records continuum.” Knap stuk. I rest my case.
Inderdaad een knap stuk! En fijn dat er zoiets als een Ketelaar 2.0 bestaat.. haha! ;-) Maar serieus: de archiefwereld zal nooit opspringen van mijn ideeën over hoe we 2.0-technieken in kunnen (en moeten) zetten binnen ons werk.. maar een artikel als dat van (iemand als) Eric draagt daar zeker wél aan bij. En daar ben ik blij om. Ik vind de benadering van co-creatie in het artikel wel een sterke, waarbij iedere 'activering' van het document, door een archiefvormer, een gebruiker en de archivaris, wordt meegenomen. Allen laten zij vingerafdrukken achter, die verband houden met de betekenis van een archief. En ook de benadering van hoe mensen vaak over archieven denken als 'hun archieven'. "It is too easy to reject this on the basis of traditional principles of ownership and provenance", schrijft Ketelaar. En hoe dat dan allemaal juridisch zit, dat geloof ik wel. Ik denk dat we juist enorm blij moeten zijn dat mensen archieven vaak als 'hun archieven' beschouwen. Daarin huist namelijk een grote kracht! Die mensen zullen zeker geneigd zijn om iets met 'hun archieven' te doen. Zij zullen zeker geen passieve consumenten blijven. Net als Luud ondersteun ik Eric van harte in zijn oproep om onze archieven te liften naar een volgende versie.. 2.0 dus. Een - op punten - ander goed voorbeeld hiervan is nog steeds Footnote. Het kunnen uploaden van je eigen schoenendoos daar, naast de eigenlijke archieven, het kunnen samenstellen van eigen verhalen met behulp van al dat materiaal, dat komt al aardig dicht in de buurt van wat Eric voorstaat. En dan heb ik het nog niet eens over de talloze andere functies die Footnote herbergt, die evenwel slechts mondjesmaat worden gebruikt. Maar dat heeft volgens mij andere oorzaken. (Zie m'n blogtekst daarover.) Zoals Luud al zegt, zijn we ook op het BHIC druk bezig in 2.0-richting te varen. Nu al kent onze website verschillende forums en worden mensen langs allerlei wegen uitgenodigd om verhalen en foto's aan te bieden (en we kunnen de toestroom nauwelijks aan!). Verhalen kunnen worden ingetypt als reactie op een ander verhaal of een foto, foto's kunnen worden geupload via een speciaal formulier enzovoort. De techniek is nog wat/erg 1.0, maar de gedachte erachter zit al op 1.5. De pilots van Archief4all, waaraan we meedoen, zullen daarbij ook weer helpen. Voor de nieuwe website gaan we weer een stap verder: de community komt dan écht centraal te staan. Dat wil zeggen: archivarissen en klanten die in een vorm van co-creatie een raamwerk binnen een site vullen met (ook eigen) content. Iedereen moet verhalen kunnen toevoegen, zelf foto's kunnen uploaden, dingen kunnen linken aan mekaar, kunnen taggen, kunnen becommentariëren van.. ja, van wat eigenlijk niet hè? Alles eigenlijk. Klinkt allemaal prachtig, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Anyway, we zijn tenminste aan de wandel! Nog een mooie zin in het stuk van Eric dan (oorspronkelijk van Manuel Castells): "They [recordmaking and recordkeeping professionals] are challenged to interpret 'the signals of innovative behaviour in their users, and then responding to the latent demand with a full array of services.'" Waarvan akte. Ik denk/vind dat een artikel als dit helemaal niet misstaat in iets als het Archievenblad of zo. Dit soort stukken lees ik vele malen liever dan het zoveelste verslag van de opening van een studiezaal of de digitalisering van een krant. Het stuk van Ketelaar zet tenminste zoden aan de dijk voor ons vak, voegt iets toe. Dat mag best ook binnen ons land breed worden uitgezet, niet alleen onder de weinigen die de bladen lezen waarin een artikel als dit wél wordt gepubliceerd.
Leuk dat jij het wel zegt, over het plaatsen van dit artikel in het archievenblad! Ik had het aanvankelijk ook staan, maar ik vond mijn reactie al lang genoeg :-) Ik weet niet of er een redacteur lid is, maar dit lijkt me een inkoppertje.
Mijn reactie was al zo lang, dat die laatste opmerking ook niet meer uit zou maken.. ;-)