AVG en de "holocaust uitzondering"
In de discussie over de AVG en toegankelijk maken van met name WO2 bronnen hoor ik vaak dat er een uit...
In Artikel 4.22 van de Erfgoedwet staat dat een cultuurgoed dat deel uitmaakt van een openbare collectie die is vermeld in de inventarislijst van een museum, een archief of een vaste collectie van een bibliotheek, en waarvan de Staat of een ander openbaar lichaam eigenaar is, niet buiten Nederland gebracht mag worden zonder dat de eigenaar daarvoor schriftelijk toestemming heeft gegeven.
In dat artikel staat bij lid 4, onderdeel c welke archiefbescheiden de wet bedoelt:
archiefbescheiden en onderdelen daarvan als bedoeld in artikel 1, onder c, onder 1 tot en met 3, van de Archiefwet 1995, die ouder zijn dan vijftig jaar.
Die vijftig jaar klinkt alsof gebruik gemaakt is van de Archiefwet 1968, terwijl deze nieuwe Erfgoedwet uit 2015 stamt. Is dit een slordige fout, of speelt hier iets anders mee?
Reacties
Zie de Memorie van Toelichting (onderstreping door mij):
"Vierde lid. Het verbod van het eerste lid is met de Uitvoeringswet UNESCO-verdrag 1970 uitgebreid tot de drie categorieën van het vierde lid. Onder a gaat het om rijksmonumenten, voor zover zij verplaatsbaar zijn (zoals priëlen, theekoepels, molens), alsmede om onderdelen van rijksmonumenten (zoals gevelstenen, beeldhouwwerk, ornamenten, wand- en plafondschilderingen). Onder b zijn onrechtmatig opgegraven archeologische vondsten opgenomen, die immers naar hun aard niet op een lijst als bedoeld in het eerste of derde lid zullen voorkomen. Ten slotte worden onder c archiefbescheiden genoemd, maar geen reproducties (artikel 1, onder c, onder 4°, van de Archiefwet 1995). In overeenstemming met bijlage I van Verordening (EG) 116/2009 van de Raad van 18 december 2008 betreffende de uitvoer van cultuurgoederen is de toepasselijkheid van het verbod beperkt tot archiefbescheiden die ouder zijn dan vijftig jaar."
Dankjewel, Ingmar.
Die bijlage 1 van Verordening (EG) 116/2009 heeft het niet over overheidsarchieven, maar over archieven in het algemeen. Ik vind het wel bijzonder dat volgens de Erfgoedwet overheidsarchieven jonger dan 50 jaar geen cultuurgoed zijn (maar al wel 29 jaar in een archiefbewaarplaats kunnen liggen) en dus zonder toestemming van de eigenaar buiten Nederland gebracht mogen worden. Voor die tijd moeten de archieven het dus hebben van de Archiefwet zelf. Die overigens op dit punt ook na die 50 jaar geldt.
Volgens mij kunnen ze de verwijzing naar de Archiefwet, als het om de definities gaat, beter achterwege laten en de wet specifieker richten op niet-overheidsarchieven.