🎉 Terugblik op een inspirerende week vol informatie, innovatie en interactie!

  • 28 mrt
  • Layla Hassan
  • 72
  • Inge Baars
Layla Hassan
KIA Community
  • Jeroen Jonkers
  • Meerten Zegers
  • Inge Baars

Wat een week! Wat gebeurt er als je professionals uit het hele land samenbrengt rond thema’s als informatiebeheer, digitalisering, AI, open overheid en erfgoed? Juist: een week vol inspiratie, kennisdeling en frisse inzichten. Als team KIA kijken we met veel plezier terug op deze bruisende week waarin we samen werkten aan meer grip op informatie.

De aftrap vond maandag plaats in het hart van Antwerpen. Het Team Informatiebeheer van het FelixArchief gaf daar een inkijk in hun aanpak van de digitale werkplek binnen de stadsadministratie. Tijdens deze fysieke sessie – onderdeel van de KVAN-buitenlandreis – zagen we hoe zij met SharePoint als interface archiveren toegankelijker maken. Geen standaard metadatamodel, maar maatwerk op basis van de informatiebehoefte van interne medewerkers. Een krachtige start waarin technologie, beleid en gebruikers centraal stonden.

Later op de dag volgde het webinar “Door AI gemaakt, en nu?”, gepresenteerd door Shieltaa Dielbandhoesing. Ze nam ons mee in de wereld van generatieve AI en de invloed daarvan op informatiebeheer. Wat moet je bewaren, wat niet? Zijn er nieuwe richtlijnen nodig of volstaan de bestaande? Shieltaa bood concrete handvatten voor wie met AI en archivering aan de slag wil.

Dinsdag startten we met een nieuwe aflevering van de podcast ‘Grip op Informatie’, met Toine van Oosterhout, programmamanager van het Rijksprogramma ‘Beter Samen Werken’. Hij vertelde over het bouwen aan een werkomgeving die samenwerken over organisatiegrenzen heen mogelijk maakt – niet alleen technisch, maar vooral ook in gedrag en cultuur.

’s Middags volgde een inspirerende talkshow over het optimaal presenteren van archiefinformatie en -data, met bijdragen van onder meer Michiel Goosen (Van Gogh Museum), Stefan Pullen, Vincent de Keijzer en Loïs Hutubessy (Nieuwe Instituut). Storytelling, visualisatie en publieksgericht denken stonden centraal – en lieten zien hoe krachtig erfgoed digitaal tot leven kan komen.

Woensdag stond in het teken van verdieping en discussie. In de sessie over de Wet Open Overheid en het ‘Open, tenzij’-beleid, nodigde Patrick van der Hoeven ons uit om te reflecteren op de gevolgen van deze kanteling in het denken. Hoe beïnvloedt dit processen, systemen en gedrag op de werkvloer? Een eerlijke, praktijkgerichte discussie volgde.

Later die dag spraken we tijdens de Meetup ‘AI en datahuishouding’ over de impact van AI binnen gemeenten. Audrey Hergaarden (VNG) presenteerde het position paper ‘AI, Algoritmen en Gemeenten’. Hoe blijf je transparant als algoritmes meebeslissen? Wat moet je vastleggen? En hoe behoud je vertrouwen bij inwoners? Een sessie vol relevante praktijkvoorbeelden en nieuwe inzichten.

Op donderdag sloten we de week af met drie webinars in samenwerking met de VNG. Twee sessies gaven inzicht in hoe je AI kan inzetten bij informatiehuishouding en 1 sessie ging specifiek in om powerpoint beter te benutten. Een sterke afsluiter van een week vol uitwisseling en vernieuwing.

Meer lezen? In het recent verschenen themanummer van Od is uitgebreid aandacht besteed aan deze thematiendaagse, met verdiepende artikelen, interviews en achtergrondverhalen.

Een groot dankjewel aan alle deelnemers, sprekers en betrokkenen. Jullie maakten de thematiendaagse tot een succes. Het was opnieuw duidelijk hoe waardevol het is om samen te komen, kennis te delen en elkaar te versterken in een vakgebied dat voortdurend in ontwikkeling is.

Namens het hele team: bedankt en tot de volgende keer!

Trefwoorden