Wie heeft er ervaring met het SUN/Oracle ZFS bestandssysteem voor archiveringsdoeleinden?

  • mrt 2010
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 1
  • 194
Verwijderde gebruiker
KIA Community

Ik ben al geruime tijd aan het klooien met Solaris en Open Solaris in diverse x86 hardware configuraties, en ben onder de indruk van enerzijds de performance en anderzijds de kwaliteiten van dit bestandssysteem/volumemanager voor digitale archiveringsdoeleinden.


Nu zag ik enige tijd geleden een publicatie dat het Stadsarchief Amsterdam gekozen heeft voor een opslagsysteem van Hitachi, gebaseerd op het Hitachi Content Archive Platform. Als ik de reclame pdf (http://www.hds.com/assets/pdf/content-archive-platform-an-active-archive-solution-br.pdf) daarvan doorlees dan lijkt dit als twee druppels water op ZFS wie weet of dat ook zo is? Zo hier en daar vind ik op internet wel aanwijzingen in die richting.

Momenteel bouw ik op basis van 'trial en error' een bestandsserver-grid (combinatie van raidz sas-hd-'s met ssd-'s en dual of triple parity informatiebeveiliging en ecc-ram) voor een historische vereniging en ik wil daarvoor ZFS gebruiken echter de systeembeheerder met alleen Windows-kennis is hier sterk op tegen. Ik wil graag munitie verzamelen om zijn offensief en dat van de CIO te ondermijnen. Theorie is er genoeg maar welke archiefinstellingen maken al gebruik van ZFS? Ter informatie ZFS is sinds medio 2005 volwassen en wordt vooral in datacentra toegepast (meer dan 10.000 over de hele wereld in 2008; in één datacentrum staan honderden servers; één enkele server kan met bijvoorbeeld per SASUC8i SAS controller card via een expander 255 stuks 2TB harddisks aansturen).

Reacties

één reactie, 27 maart 2010
  • Het is zeer stabiel, maar niet onder alle omstandigheden. Zie daarvoor de Sun Whitepapers. Mensen die denken dat je gerust 10TB aan waardevolle gegevens kunt toevertrouwen aan een in Windows onder VirtualBox gevirtualiseerd ZFS komen van een koude kermis thuis. In essentie heeft dat te maken met de kwaliteit van het verkozen geheugensysteem. Wil je alle veiligheden die ZFS biedt t.a.v. het wensenpakket van een archivaris (integrity, durability, sustainebility etc.) uitbuiten dan MOET je in de hardwarekeuzes kiezen voor stabiliteit en dat heeft zijn prijs. ECC geheugen is momenteel circa 10 procent duurder dan niet ecc. ZFS draait optimaal op een combinatie van statische SSD-disks en harddisks met bewegende delen voor de massaopslag. Het optimum ligt ieder keer anders afhankelijk van het doel waarvoor je ZFS inzet. Over het algemeen denkt men hier te gemakkelijk over. Voor ZFS is een deskundige kennisbasis eigenlijk een absolute vereiste. De deal tussen Sun en Apple is overigens afgeketst op de juridische voorwaarden. Apple wilde het gratis nu en voor altijd, en dat kon Sun niet garanderen, en wilde de nieuwe eigenaar Oracle al helemaal niet: waarom de kip met de gouden eieren weggeven aan een bedrijf met een zo duidelijk winstoogmerk. Zelf gebruik ik thuis een triple-boot configuratie van Solaris, OS X en Windows i.c.m. gevirtualiseerde systemen op alle platforms. Wat betreft stabiliteit en rapportage's is Open Solaris 0906 van deze drie mijn favoriet.

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden