Elektronische Leeromgevingen
Elektronische Leeromgevingen in Archief 2.0.pdf Morgen 28 september komen we met zo'n 12 educatoren ...
Ik ben aan het kijken naar het gebruik van een tijdbalk om historische gebeurtenissen chronologisch weer te geven. Naast een commercieel product (van een start-up) ben ik ook een open source variant tegengekomen, Timeline. Het werkt met DHTML en AJAX, en voldoet nog niet aan al onze wensen (webrichtlijnen, printen, links naar items, etc), maar is wel interessant om eens verder naar te kijken.Iemand van jullie die ervaring heeft met deze of een andere tijdbalk-generator?Laat maar horen!
Reacties
Ik heb enige ervaring met een afgeleide van Timeline van Simile, Wibbit, de plugin-versie voor wiki's. Eens je de achterliggende code en logica wat onder de knie hebt, gaat het allemaal vrij eenvoudig en kan je het heel mooi maken. We hebben namelijk een poging gedaan het te integreren in de ArchiefWiki, maar hebben (met de Wibbit) wel enige problemen ondervonden met de implementatie ervan (een zaak van caching).
Eigenlijk een beetje gek, maar ik kom opvallend weinig standaardsoftware tegen om tijdbalken op te maken. Je ziet ze wel eens op sites, maar dan is het meestal speciaal gebouwde software, bijvoorbeeld in Flash of zo.. geen tool die ergens vandaan komt. Zoals Tom al zegt, was er met Wibbit wel iets tofs te doen, maar ja.. dan moet het wel goed werken. Wordt dat trouwens al wat, Tom?
Noppes, er is weinig aan te doen... ook correspondentie met de mensen van Simile heeft me niet veel verder geholpen. Er zit weinig anders op om naar een eenvoudiger tabelconcept terug te keren... Maar niet alleen daarom. Ik vond de plugin ook niet echt gebruiksvriendelijk om ze door meerdere mensen te laten beheren / aanpassen.
Volgens mij is de Wibbit een afgeleide voor een zusterproject van Timeline, namelijk van Exhibit. Zo hebben ze ook nog Timeplot en een paar andere projecten. Overigens ben je zo te zien niet de enige die problemen ondervindt met Wibbit, de voorbeelden waarnaar vanaf de Wibbit pagina van Simile wordt verwezen, werken ook niet allemaal probleemloos. Ik ben nu vooral geïnteresseerd in Timeline (al kun je met Exhibit natuurlijk ook leuke dingen doen!). Iemand die het heeft draaien? De enige Nederlandse toepassing die ik zo snel kan vinden is van Symphonia.
Nou ja... Wibbit is inderdaad een afgeleide van Exhibit, daar heb je gelijk in. Maar Exhibit is voor zover ik het begrepen heb een totaalpakket waar Timeline deel van uitmaakt. En wat wij hebben gepoogd te doen maakt enkel gebruik van de Timeline-component. Ik wil je altijd wel eens een sleuteltje geven zodat je even kan komen piepen op de wikiwerf om te zien hoe wij (en dan vooral Ingmar) een tijdslijn hebben opgebouwd.
Beste Albert, Het Gemeentearchief Rotterdam overweegt in zee te gaan met TimeRime voor ontwikkelen van tijdlijnen. TimeRime werkt aan een portal voor tijdlijnen en dat spreekt ons aan. Het plaatsten van tijdlijnen op de portal en kan door iedereen gratis worden gedaan (adverteerders betalen de kosten). Aan het plaatsten van aangepaste tijdlijnen op de eigen site zijn wel kosten verbonden. Timeline is open source (aantrekkelijk) maar moet ook verder worden ontwikkeld en mist de platform functie van TimeRime. Juist dat laatste maakt het mogelijk om allerlei tijdlijnen (geschiedenissen) met elkaar te vergelijken, van persoonlijke tijdlijnen tot tijdlijnen die de wereldgeschiedenis omvatten. Met vr. groet, Rene Spork
Hoi Rene, TimeRime ken ik, die bedoelde ik met het commerciële product waar we naar kijken. De portal functie die TimeRime wil gaan aanbieden is natuurlijk erg leuk. Je kunt je bezoekers er ook naar verwijzen met: "maak hier uw eigen tijdbalk, en zet die naast die van de geschiedenis van de 20e eeuw / de Rotterdamse geschiedenis / de A. den Doolaard tijdbalk /..." of iets dergelijks. We zijn ook aan het kijken wat eventuele alternatieven voor TimeRime zouden zijn, vandaar mijn postje. hartelijke groet, Albert
TimeRime is inmiddels live gegaan, zie www.timerime.com
Misschien kun je ook nog iets met Wiseline, hoewel dat meer is gericht op lifelogs:
Albert... geweldige tip! Het werkt als een tierelier en embed geweldig in mijn weblog.duul58.blogspot.comDat gaat me weer kostbare uren kosten, maar o wat leuk!
Regionaal Archief Leiden heeft ook al gekeken naaar TimeRime en zijn daar erg enthousiast over. Natuurlijk is het mooi en makkelijk in gebruik, maar wat ons zo aanspreekt (net als wat René ook al zei) is de platformfunctie en de mogelijkheden die dit biedt om tijdlijnen naast elkaar te zetten.
Vandaag kwam ik Dipity tegen, waarover ik een stukkie op m'n blog postte. @Tom: Is dit niet iets wat in de wiki zou werken?