Marktverkenning e-Depots gestart!
Bijgaande uitnodiging hebben we vandaag (19 maart 2020) verstuurd naar een aantal leveranciers. Mochte...
Hoi allemaal,
in een reactie over de metadatering van bouwvergunningen gaf P. van den Bosch het volgende antwoord op de vraag hoe je omgaat met bouwblokken waar enorm veel adressen aanhangen:
Vanuit de dossiers oprichting, die dan i.p.v. één keer van een bouwblok voorkomt, gesplitst wordt naar bv 300 adressen, moet dan een relatie vanuit ieder dossier naar dat ene document (oprichting bouwblok) gelegd worden.
Enkelvoudige opslag, meervoudig gebruik dus. In de praktijk komt het er dan volgens mij op neer dat je één bestand hebt, dat aan verschillende records op het niveau van een Archiefstuk hangt, en elk Archiefstuk hangt weer aan één record op het niveau van een Dossier. Volgens TMLO-element 15 kan en mag het.
Maar zijn er ook praktijkvoorbeeld waarin dit in een E-depotvoorziening zo wordt toegepast?
Groet,
Wouter
Reacties
Waarom zou je dat willen? Leg het vast in de metadata en je hebt het toch opgelost?
Er hangen soms honderden adressen aan één dossier (en aan elk archiefstuk en elk bestand binnen dat dossier). Gaat niet echt lekker passen in één veld en ik vraag me ook af of je dan nog wel goed aan geo-koppelen kunt doen.
Maar goed, je hebt gelijk, zo zou ik eigenlijk liever ook doen hoor.
Op zich zijn er topx elementen die je meerdere keren in de xml kwijt kan. Met dekking/geografisch gebied heb ik dat nog niet geprobeerd. Wellicht zijn er collega's van het NA die dat al wel hebben gedaan.
Voor wat betreft jouw vraag of je die relaties kan leggen: ja, je kan een ID van een ander object weergeven bij relatie. Het is echter geen koppeling, maar platte gegevens (je kan niet doorklikken).
Binnen Preservica van het NA (bij gebruik van de workflow ingest born digital) is het niet mogelijk om één record aan meerdere records of dossiers te hangen. Elk object moet een unieke ID hebben, dus je kan ook niet het bestand (bijvoorbeeld de aanvraag) 300 keer kopiëren, tenzij je unieke ID's aanmaakt. Dat kan op zich wel, maar m.i. kan je het dan beter in de metadata regelen (de adresgegevens).
Voor wat betreft kaartgegevens: het is mogelijk met een zoekmachine zoals My-Lex kaartgevens weer te geven. Daarbij worden adressen uit de metadata herkend en op een kaart 'gepind'. Ik kan je dat nog niet laten zien, maar dat is wel waar we bij het BHIC naar toe willen werken.
Meerdere keren topx element dekking/geografisch gebied toevoegen is dus mogelijk, zie bijlagen. Je bent dus niet afhankelijk van één veld.
bouw adressen.png47800.metadata