DUTO van gegevens, publicatie module passende maatregelen

  • 20 aug
  • Frank Smeets
  • 108
  • 1
  • Inge Baars
Frank Smeets
InformatiehuishoudingOverheden
  • Wouter Verdaas

We hebben 15 augustus de eerste module van de handreiking duurzame toegankelijkheid(DUTO) van gegevens gepubliceerd. Deze gaat in op passende maatregelen voor DUTO van gegevens. Want welke eerste stappen moet je eigenlijk daarvoor zetten?

DUTO-gegevens

De handreiking maakt verbinding tussen het DUTO-raamwerk en gegevensmanagement.

De module bestaat uit vier onderdelen:

  1. De context van gegevensverwerking
  2. Waarom is duurzame toegankelijkheid nodig?
  3. Mate van duurzame toegankelijkheid
  4. Eerste stappen

Over passende maatregelen

De maatregelen die nodig voor duurzame toegankelijkheid van overheidsgegevens kunnen per organisatie verschillen. Dit komt omdat het belang, de waarde van de gegevens kan verschillen. Met andere woorden dat gegevens onder de Archiefwet vallen, betekent niet dat alle gegevens in gelijke mate duurzaam toegankelijk hoeven te zijn. Dit is contextafhankelijk en het gaat vooral om het nemen van passende maatregelen m.b.t. de waarde/belang van de gegevens. Zo zal een gegeven als een autokenteken in verschillende contexten verschillende waarden hebben. Denk bijvoorbeeld aan de verschillen in waarden tussen strafvervolging of een parkeervergunning. Dit concept van passende maatregelen wordt in de module verder verduidelijkt met behulp van praktische handvaten

Benieuwd?

Heb je na het lezen van deze blog of de module vragen, of wil je iets anders kwijt rondom duurzame toegankelijkheid van gegevens, stuur dan een e-mail naar: info@nationaalarchief.nl. Dan helpen wij je verder!