Een kruis door je profiel: wat te doen met de content van overleden Archief 2.0'ers?

  • sep 2010
  • Christian van der Ven
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 9
  • 79
Christian van der Ven
KIA Community
  • Verwijderde gebruiker
  • Anneke van Waarden-Koets
  • Aike van der Ploeg

Een ietwat luguber onderwerp dit keer: wat doen we met profielen en content van leden van Archief 2.0 die zijn komen te overlijden?

Vroeg of laat
Voor zover ik weet is dit nog niet voorgekomen - en laten we hopen dat dit voorlopig zo blijft - maar je kunt er letterlijk op wachten: vroeg of laat legt het eerste lid het loodje. En wat dan? Moeten we alle online content van die persoon verwijderen? Of juist laten staan? Of moeten de nabestaanden maar beslissen? En moeten wij aan ieder verzoek van hen voldoen? Of niet?

Goed om eens beter over na te denken dus. Omdat ik de 'problemen' bij Archief 2.0 voor wilde zijn, deed ik dat een tijdje geleden ook al, maar ik kwam er toen niet helemaal uit. Door recente berichten op de weblogs van Edwin en Ingmar ben ik er weer eens voor gaan zitten.

Schorsen
Je loopt als netwerkbeheerder namelijk ook simpelweg tegen technische beperkingen op. Feitelijk kun je op dit moment binnen Ning (de software waarop Archief 2.0 draait) een profiel alleen laten staan of verwijderen. Dat laatste heet dan 'schorsen' en je krijgt als netwerkbeheerder daarbij de keuze of je alleen iemands profiel wilt verwijderen of ook alle content van die persoon (behalve door dat profiel aangemaakte groepen). Kies je ervoor om de content te laten staan, dan kan een geschorst lid er later altijd alsnog zelf voor kiezen om zijn/haar content te verwijderen. In het geval van een overledene zou die keuze door de nabestaanden kunnen worden gemaakt, als ze tenminste toegang tot de account hebben.

Allerlei andere opties zouden door Ning ingebouwd moeten worden. Zo kun je als beheerder niet iemands inloggegevens opvragen en doorgeven (we zien wel met welk emailadres iemand zich heeft aangemeld, maar niet met welk wachtwoord), kun je een account niet 'sluiten' en bijvoorbeeld voorzien van een tekstje met uitleg - denk aan een In Memoriam - of wat dan ook.

Vernietiging
Moeten nabestaanden het 'recht' hebben om profielen en content te (laten) verwijderen? Het klinkt logisch, maar de consequenties zijn best zwaar. Er vallen dan immers ineens 'gaten' in je online communityarchief: discussies missen reacties, blogposts verdwijnen (inclusief de reacties van anderen daarop?) en wat te denken van toegevoegde foto's, films, agenda-items, alle reacties daar weer op enzovoort?

Het voelt een beetje als wanneer je na het overlijden van iemand bijvoorbeeld ook alle uitgaande brieven van die persoon in andermans archieven vernietigt.

Monumentaal account
Dus zou je zowel het profiel als de content laten staan...? De content om het online communityarchief compleet te houden en het profiel als soort van monument?

Even los van het feit dat wanneer de nabestaanden de inloggegevens hebben (bijvoorbeeld omdat de overledene die ergens had vastgelegd) ze altijd ertoe kunnen overgaan de content (alsnog) te verwijderen. Maar als ze die gegevens niet hebben, kunnen ze natuurlijk altijd de beheerders benaderen met hun verzoek. En wat dan hè?

En dus?
Voorlopig is mijn idee: zowel profiel als content ongemoeid laten. Liefst zou ik het profiel kunnen deactiveren, toch tenminste de mogelijkheid krijgen om een tekstje toe te voegen, dat de bewuste persoon is overleden. Daar is echter een uitbreiding van de functionaliteit van Ning voor nodig. Op verzoeken van de nabestaanden om verwijdering van die gegevens zou ik verzoeken om het profiel te verwijderen inwilligen, maar de content laten staan. Wie uiteindelijk mag bepalen wat daarmee moet gebeuren is mij niet bekend, maar voorlopig lijkt mij een onvolledig communityarchief niet zuiver.

Hoe denken jullie over dit onderwerp? Wat zou je zelf willen dat er gebeurt met je profiel? En met je content? Wie mag (mogen) er over beslissen?

Reacties

9 reacties, meest recent: 29 september 2010
  • Ik kies er voor de content te laten staan. Ik zie deze als gelijkwaardig aan een papieren brief: die gaat naar de geadresseerde en die hoeft ook niet bij overlijden van de afzender de brief weg te gooien. Aangezien de content zonder de context van het profiel aanzienlijk in waarde daalt zou dus ook het profiel moeten blijven staan, eventueel met de toevoeging dat de geprofileerde inmiddels is overleden. Op zich vind ik zelf die informatie niet relevant, het doet namelijk voor mij niets toe of af van de waarde van de content.

    Aike van der Ploeg
  • Ter aanvulling: het profiel is voor mij gelijkwaardig aan de afzendergegevens op de enveloppe waarin de brief zat. De geadresseerde bepaalt ook daarmee wat er mee te doen. Aike van der Ploeg zei:

    Ik kies er voor de content te laten staan. Ik zie deze als gelijkwaardig aan een papieren brief: die gaat naar de geadresseerde en die hoeft ook niet bij overlijden van de afzender de brief weg te gooien. Aangezien de content zonder de context van het profiel aanzienlijk in waarde daalt zou dus ook het profiel moeten blijven staan, eventueel met de toevoeging dat de geprofileerde inmiddels is overleden. Op zich vind ik zelf die informatie niet relevant, het doet namelijk voor mij niets toe of af van de waarde van de content.

    Aike van der Ploeg
  • Ik sluit mij aan bij de reactie van Aike: content laten staan en ook het profiel, waaraan toegevoegd wordt dat de persoon overleden is. Dat laatste lijkt mij juist wel relevant, omdat het respectvol is richting overledene en duidelijk voor de communityleden dat de geprofileerde overleden is, voor het geval niet iedereen dat weet.

    Anneke van Waarden-Koets
  • Stuit vandaag toevallig op de nieuwe dienst http://www.ziggur.me/nl/home.aspx. Er is ook een gratis variant. Hoe ik het zelf wil weet ik nog niet precies, maar er komen gelukkig wel steeds meer mogelijkheden. Overigens was mijn bijdrage niet zo heel recent hoor :-)

    Verwijderde gebruiker
  • @Edwin: Ik weet het nooit zo goed met dat soort diensten. Volgens mij bieden ze technische oplossingen voor 'problemen' die niet van technische aard zijn. Maar goed, ik heb ze nog nooit goed bekeken of geprobeerd (en gelukkig nog niet nodig gehad!) In dit geval bieden ze trouwens een 'oplossing' vanuit het perspectief van de gebruiker, niet van de netwerkbeheerder. Anders gezegd: mijn 'probleem' doet zich voor op een moment dat een website als Ziggur al een gepasseerd station is. (En voor archivarissen is alles van de afgelopen vijftig jaar recent te noemen... ;-)) Dank voor je tip!

    Christian van der Ven
  • Daar heb je wel gelijk in Christian, maar het is dan wel zo dat iemand heeft aangegeven wat hij of zij wil dat er gebeurt, daar is het wel gemakkelijker op anticiperen. Ik kies er vooralsnog voor om het bij de nabestaanden neer te leggen. Ik onderneem niets, tenzij iemand me dat vraagt. Bij ons is het nog overzichtelijk, maar hoe zouden diensten die miljoenen leden hebben het anders moeten doen? In het beste of slechtste geval deactiveren ze een account als die een jaar of langer niet is gebruikt. Dat zit inderdaad niet in Ning. Misschien gaan ze er daar over nadenken als ze er meer verzoeken over krijgen. Mijn eigen profielen mogen wat mij betreft overigens best blijven staan. Verstild op een gegeven moment. Best mooi toch?

    Verwijderde gebruiker
  • @Edwin: De vraag is natuurlijk hoe ik (of willekeurig welke andere netwerkbeheerder) op de hoogte geraakt van al dat soort services waar iemand van een willekeurig aantal services iets kan hebben vastgelegd? Maar misschien is dat een kwestie van wachten op een email, zodra iemand komt te overlijden of zoiets. Ik moet me er duidelijk eens in verdiepen. (Of eigenlijk niet.) Mijn idee is overigens hetzelfde als het jouwe, maar ik leg het niet expliciet bij de nabestaanden neer, in die zin dat ik ze nergens naar ga vragen, als ik sowieso al van iemands overlijden te weten kom. Het 'verstenen' van een profiel, dat zou inderdaad een fijne toevoeging aan Ning zijn. Want ja, ik vind dat idee van accounts als monumentjes ook wel mooi.

    Christian van der Ven
  • Ook ik ben voor het verstenen van het profiel. Ik zou het inderdaad wel prettig vinden als aan mijn profielpagina en mijn avatar te zien was dat ik overleden was, maar verder zou ik het juist heel erg vinden als mijn content na mijn dood wordt gewist. Alsof mijn bijdragen niet meer relevant zijn omdat ik er zelf niet meer ben. Niet dat ik nou overtuigd ben van de eeuwigheidswaarde van mijn posts, maar dat mag de geschiedenis uitwijzen en niet de grote delete-knop van de beheerder. Kun je als beheerder avatars aanpassen? Een rouwbandje (a la een twibbon) zou ik ook een mooi alternatief vinden.

    Verwijderde gebruiker
  • @Yvette: Een rouwbandje, da's inderdaad wel subtiel. Misschien ook de avatar in grijswaarden weergeven of zo. ;-) Op dit moment kun je dit als beheerder trouwens niet wijzigen. Maar misschien dat ik naar aanleiding van deze discussie eens een balletje bij Ning ga opgooien voor wat mogelijkheden: verstenen van profiel, aanpassen avatar, toevoegen van rouwtekstje.

    Christian van der Ven

Trefwoorden