Zet jij jouw kantoor pc uit?

  • okt 2009
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 19
  • 26
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Christian van der Ven

Ik lees net achtereenvolgens 'Helft kantoor-pc's blijft 's nachts aan' en 'Miljoenen servers staan niets te doen'. En denk dan: Zet die apparaten toch uit! Bespaar zo energie en daarmee natuurlijk ook geld. Wat doe jij?(bron: 'Zet jij jouw kantoor pc uit?')

Reacties

19 reacties, meest recent: 14 november 2009
  • Hartstikke mooi. Bij mij thuis blijft m'n pc alleen dan aanstaan wanneer ik in slaap val. :-) Twan van Elk zei:

    Op kantoor gaan ze aan het eind van de werkdag gewoon uit, dat is het beleid bij ons. Thuis wil er af en toe nog wel eens een in de pauzestand blijven staan, maar doorgaans gaan ze daar toch ook gewoon uit.

    Verwijderde gebruiker
  • Op kantoor gaat de PC aan het einde van de werkdag standaard uit. Thuis sluit ik de PC 's avonds ook bijna altijd af. Waarom ook niet?

    Verwijderde gebruiker
  • Voor mij is het ook vanzelfsprekend. Toen ik als systeembegeleider werkte viel me op hoeveel mensen hun scherm niet uitdrukken als ze naar huis gaan. Terwijl ze hun / de computer wel uitzetten. Albert Koevoet zei:

    Op kantoor gaat de PC aan het einde van de werkdag standaard uit. Thuis sluit ik de PC 's avonds ook bijna altijd af. Waarom ook niet?

    Verwijderde gebruiker
  • Dat is een mooie oplossing. Centraal uitzetten. Dat is dan vast in de computerlokalen en 'publieke', c.q. studenten-ruimtes of ook in ieder individueel kantoor van een medewerker en/of dat van een secretariaat of anderszins? Je schrijft 'helaas'. Waarom? Mag je de/jouw(?) iMac thuis niet uitzetten? Wat is de reden? Dannielle Quadakkers zei:

    Hier (Fontys) wordt alles 's avonds centraal uitgezet. Thuis gaat mijn iMac helaas alleen uit als we er meerdere dagen op uit trekken, normaal staat hij dus of aan of in de sluimerstand.

    Verwijderde gebruiker
  • Ok, dan is het aan de collega's om hun laptop uit te zetten. Hebben ze dockings-stations en / of schermen om hun laptop aan te koppelen ter beschikking. Zo ja, dan moeten die schermen dus mogelijk ook door de mensen van huisvesting en beheer worden uitgezet.Dat zoek ik op. Op Milieucentraal vind ik: "... Schakel uw computer echt uit als die niet wordt gebruikt, zelfs tijdens een uurtje pauze; zet hem niet stand-by. Het is een misverstand dat herhaaldelijk uitzetten slecht is voor de PC...." bron: 'Computers'

    Dannielle Quadakkers zei:

    Joost Geraets zei:

    Hm, daar vraag je wat, volgens mij worden alleen de computers in de mediatheek centraal uitgezet, de rest wordt gecontroleerd en uitgezet door de mensen van huisvesting en beheer. We hebben overigens niet veel vaste pc's hier. In verband met flexibele werkplekken werken de meeste collega's met een laptop.

    Dat is een mooie oplossing. Centraal uitzetten. Dat is dan vast in de computerlokalen en 'publieke', c.q. studenten-ruimtes of ook in ieder individueel kantoor van een medewerker en/of dat van een secretariaat of anderszins?
    Ik schreef helaas omdat ik uit jouw verhaal begreep dat ik het wel eigenlijk zou moeten doen. De computer thuis wordt zo intensief gebruikt dat uit- en aanzetten waarschijnlijk meer energie kost. Tenminste, dat denk ik...
    Je schrijft 'helaas'. Waarom? Mag je de/jouw(?) iMac thuis niet uitzetten? Wat is de reden?

    Verwijderde gebruiker
  • Tegen eigenwijsheid valt weinig te beginnen ;-) Da's ook een wijsheid... :-) Haha.

    Dannielle Quadakkers zei:

    Tja, wij Mac gebruikers zijn altijd een beetje eigenwijs :-)

    Verwijderde gebruiker
  • Bij het Regionaal Archief Tilburg gaat 's avonds gewoon de stroom eraf. Dus alles wat dan nog niet uitstaat, gaat "vanzelf" uit. Overigens lijkt dit beter dan het is, want de eerste die 's morgens binnenkomt en de stroom weer "aan" zet, zet daarmee alle apparaten aan die niet uit stonden de avond daarvoor. Vooral met beeldschermen wordt erg slordig omgesprongen, die zet bijna niemand uit. Ik denk toch dat er een hardnekkig misverstand heerst dat een flatscreen in standby geen stroom kost. Hoewel ik erg consequent ben als ik het pand definitief verlaat en alles uitzet, ben ik net zo consequent in alles aan laten staan als ik weet dat ik later nog terugkom. Thuis ook. Tja, en dan de tv op de slaapkamer die niet uitgaat tenzij je de stekker eruit trekt... Het word je ook niet makkelijk gemaakt! ;-)

    Verwijderde gebruiker
  • Zoals ik al aangaf kwam ik dat beeldschermen-probleem het meest tegen. Er zijn computers waarvan de voeding werd doorgelust naar het scherm. Computer uit. betekende automatisch, scherm uit. iMacs en de groeiende groep geïntegreerde pc+scherm combi's hebben dat natuurlijk ook. Moet je ze wel uitzetten. Vanwege een vergadering zette ik meestal alleen het scherm uit volgens mij. Apparaten zonder aan-/uit-knop of op een ongelukkige (hoge) plaats zijn natuurlijk ook een probleem. Ik denk onder meer aan magnetron's, modems, routers, stroomkabel-ethernet-adapters, etc. Nee, makkelijk is het vaak zeker niet.

    Luud de Brouwer zei:

    Bij het Regionaal Archief Tilburg gaat 's avonds gewoon de stroom eraf. Dus alles wat dan nog niet uitstaat, gaat "vanzelf" uit. Overigens lijkt dit beter dan het is, want de eerste die 's morgens binnenkomt en de stroom weer "aan" zet, zet daarmee alle apparaten aan die niet uit stonden de avond daarvoor. Vooral met beeldschermen wordt erg slordig omgesprongen, die zet bijna niemand uit. Ik denk toch dat er een hardnekkig misverstand heerst dat een flatscreen in standby geen stroom kost. Hoewel ik erg consequent ben als ik het pand definitief verlaat en alles uitzet, ben ik net zo consequent in alles aan laten staan als ik weet dat ik later nog terugkom. Thuis ook. Tja, en dan de tv op de slaapkamer die niet uitgaat tenzij je de stekker eruit trekt... Het word je ook niet makkelijk gemaakt! ;-)

    Verwijderde gebruiker
  • Op het werk draait m'n computer de hele dag, 's nachts niet, behalve als ik hem vergeet uit te zetten - gebeurt vrijwel nooit. Alleen het beeldscherm, dat blijft altijd aan. Alle publiekscomputers gaan centraal uit en aan, dus da's een gemak. Thuis staat vrijwel altijd een computer aan, tenzij er visite is. Meestal staan er zelfs twee computers aan. En als ik naar bed ga, dan zet ik alles af. Lampen daarentegen heb ik vrijwel nooit aan. Dus dat maakt weer wat milieuschade goed...

    Christian van der Ven
  • Is het een bewuste keuze om jouw scherm niet uit te zetten? Blijkbaar is dat bij Daniëlle en jou vergelijkbaar geregeld voor wat betreft de publieke ruimtes. Wel logisch overigens. Collectief gaat het blijkbaar anders dan individueel, per werkplek. Mijn computer thuis staat ook vrijwel de hele dag aan als ik thuis ben. Soms een tweede. Nu ik met Ubuntu aan het stoeien ben en de uitwisseling en connectie(s) tussen XP en Ubuntu is dat vaker. Mooi dat je vrijwel nooit lampen aan hebt. Ik krijg een beeld van iemand die 's avonds vrijwel altijd in het licht van zijn beeldscherm zit?

    Verwijderde gebruiker
  • @Joost: Niet een echte bewuste keuze, van dat scherm. Als er alleen zo'n klein lampje brandt, dan lijkt het allemaal niet veel kwaad te kunnen hè. Zo'n zoemende computer ziet er een stuk stroomverslindenderder uit, denk ik... Ik heb boven m'n bureau overigens wel een klein tl-balkje hoor. Anders worden m'n ogen te snel moe en kan ik niet lang genoeg doorwerken! ;-)

    Christian van der Ven
  • Ha ha, een klein lampje aan het scherm. Lees eens 'EU ziet elektrische apparaten liever niet stand-by staan' of Milieu Centraal: Computers. En dit is ook wel een leuk idee 'Philips voorziet nieuwe Brilliance-monitor van bewegingssensor'. Als die Philips bij langer dan x (in te stellen minuten) nu eens automagisch uit zou gaan!? Ik lees "... bij eenzelfde vermogen en verbruik produceert een TL-lamp tot 5 keer meer licht dan een gloeilamp...." (bron). Kan betekenen zelfde verbruik maar wel meer licht ;-) En de 'open deur' van Milieu Centraal is: "... Laat ook tl-verlichting niet onnodig aan. Tl-lampen zijn weliswaar erg zuinig met energie, maar onnodig aan blijft verspilling....". :-)

    Verwijderde gebruiker
  • Nou ja, ik kijk dan ook weer heel weinig televisie... Dat maakt het kleine lampje van de monitor vast weer goed... ;-)

    Christian van der Ven
  • Mijn kantoor PC zet ik uit als ik naar huis ga. Niet alleen zet ik mijn computer uit maar ook mijn beeldscherm. Dat laatste wordt door veel mensen nogal eens vergeten. Onze servers staan 's nachts gewoon aan, vanwege vele redenen: 24u bereikbaarheid voor zowel personeel, inwoners en overige bezoekers (we zijn een gemeente). Bovendien, het uitzetten en weer aanzetten van een server vereist veel tijd. De meest belangrijke reden is dat het uit- of aanzetten van een server een risicomoment is: de kans op een crash van de vaste schijven is dan het hoogst !!

    Verwijderde gebruiker
  • Oh, Luud, ik zie het als een investering ;-) Haha. Luud de Brouwer zei:

    Zeg Joost, hoeveel energie heeft deze discussie eigenlijk al gekost? :-)

    Verwijderde gebruiker
  • Caspar. Leuk, helemaal vanuit Zweden zie ik in jouw profiel. In het geval van servers gaat het in dat artikel vooral over servers die slechts af en toe worden gebruikt. Of harde schijven het vaakst crashen bij een reboot of na aan-/uitzetten weet ik niet. Ik weet wel dat Microsoft en andere partijen soms server-reboots adviseren vanwege 'memory-leaks' en andere problemen waardoor een server steeds trager kan worden. Met de juiste raid configuratie hoeft een crash van een harde schijf overigens geen enkel probleem te zijn zoals je vast weet. Ik denk wel eens dat om verschillende redenen het down en weer up brengen van een serverpark net zoals een brandoefening met enige regelmaat uitgevoerd zou moeten worden. Goed dat je jouw computer en beeldscherm beide uitzet ! Mooi. Caspar Gielissen zei:

    Mijn kantoor PC zet ik uit als ik naar huis ga. Niet alleen zet ik mijn computer uit maar ook mijn beeldscherm. Dat laatste wordt door veel mensen nogal eens vergeten. Onze servers staan 's nachts gewoon aan, vanwege vele redenen: 24u bereikbaarheid voor zowel personeel, inwoners en overige bezoekers (we zijn een gemeente). Bovendien, het uitzetten en weer aanzetten van een server vereist veel tijd. De meest belangrijke reden is dat het uit- of aanzetten van een server een risicomoment is: de kans op een crash van de vaste schijven is dan het hoogst !!

    Verwijderde gebruiker
  • Onze servers staan continue aan en worden alleen uitgezet in noodsituaties (bv uitval van de koeling of wegvallen van de stroom) en eventueel bij een oefening. Het resetten gebeurt meestal bij een update van het besturingssysteem (we draaien voornamelijk Windows maar ook Novell), dan worden meteen eventuele problemen met memoryleaks opgelost. Overigens zijn we bezig ons serverpark 'groener' te maken: inmiddels zijn de meeste servers gevirtualiseerd (meerdere virtuele servers op één fysieke server). Dat scheelt een boel stroom. Een andere methode die we toepassen is het koelen van de servers met buitenlucht, dat werkt ongeveer op dezelfde manier als een waterkoeling in de auto. Een ander iets is het 'opvangen' van de door de servers geproduceerde warmte. Die warmte willen we gebruiken voor het verwamen van onze kantoorruimtes. O ja, ik heb 2 banen: als IT-archivaris èn als IT-konsult (ben onder andere verantwoordelijk voor onze 3 serverruimtes).

    Verwijderde gebruiker
  • @Caspar Mooie dingen doe je daar. Virtualiseren lijkt me inderdaad een goede, zeker voor servers die toch niet veel doen. En zo'n virtuele server kun je wellicht evengoed uit zetten? Twee banen, drie server-ruimtes, dan ben je erg druk schat ik zo in. Is dat niet te druk? @Eric-Jan Wil je alles 'kapot' relativeren? ;-) Wat stel jij voor dat we doen? Demonstreren tegen een nieuwe kolencentrale in China? Hoe sta je tegenover 'green computing' en/of andere aandacht voor duurzaamheid en het milieu hier? Overigens vind ik dat heel veel realiseer ik me, vijf kolencentrales per maand !! Wow.

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden