web 2.0 verovert internet

  • jun 2008
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 13
  • 32
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Christian van der Ven
  • Tom Cobbaert

Ik las zojuist en klein berichtje in de Informatie Professional van juni 2008.Daarin staat dat internetgebruikers in toenemende mate tijd besteden aan web 2.0 websites. Hyves is uitgegroeid tot de grootste website van Nederland en de Nederlandse internetgebruiker bracht daar in maart 19,6 uur door.Een onderzoek van Morgan Stanley laat zien dat YouTube en Facebook meer pageviews hebben dan Google en Yahoo. YouTube is in Nederland het meest gewaardeerde mediamerk.Dat klinkt allemaal goed! De waarde van dit soort onderzoeken (en met name de resultaten), daar kan ik nooit zo goed een vinger achter krijgen. Ik blijf er kritisch over.Wat natuurlijk werkelijk belangrijk is om het succes van web 2.0 websites te meten wordt wat mij betreft bepaald door de mate van deelname aan de website. Voegen mensen content toe, stemmen ze, geven ze commentaar, dat soort dingen. Die zie je niet terug in deze cijfers.Dat brengt mij vanzelf bij de vraag: in hoeverre zijn de mensen die lid zijn van Archief 2.0 actief binnen web 2.0 websites?Ik ga werken aan een poll-mogelijkheid om dat soort vragen beantwoord te krijgen. Maar je mag natuurlijk ook gewoon op dit bericht reageren!

Reacties

13 reacties, meest recent: 18 juni 2008
  • Ok, TC op het web2.0? Alvast niet op Hyves (aangezien iets té Nederlands) en de Belgische variant Netlog (staat internationaal heel sterk, maar is net iets te veel gericht op mijn puberale medemens) dus geniet Facebook mijn voorkeur qua social network. En verder ben ik aanwezig op: Netvibes, LinkedIn, SlideShare, Twitter, YouTube, DailyMotion, Flickr, Del.icio.us, Wordpress-blog (al moet ik me daar weer es meer mee gaan bezighouden), Last.fm, Second Life en natuurlijk onze Ning-community...

    Tom Cobbaert
  • Ik ben aanwezig op Hyves en Linkedin en heb een blog via blogger waar ik af en toe op post. Daarnaast heb ik een hele riedel functionaliteiten binnen Google waarvan er een hele zwik te delen valt dan wel openbaar te benaderen is (Picasa, Docs, Webgeschiedenis - die ik dan weer gebruik voor mijn favorieten - en maps om af en toe mee te spelen). Daarnaast ben ik nog slapend aanwezig op een aantal sites die voor mij (in mijn beleving) weer zijn ingehaald door anderen (met name de functionaliteiten van Google binnen één account), of die ik gewoon niet nuttig vind. Zo staat er nog iets van mij bij Esnips, heb ik de Del.icio.us account en staan er volgens mij nog een paar foto's bij Photobucket en op een MSN profiel. Door allerlei regels (waarschijnlijk auteursrecht) kan ik al een tijdje niet meer luisteren naar Pandora en ben hierdoor al een tijdje van plan een account te maken bij Last.fm (die ook gewoon lekker te luisteren is zonder account). Voor wat vertier speelde ik af en toe Google Image Labeler maar sinds kort de veel geliktere tagging games van Gwap. Tot slot heb ik mij gisteren uit nieuwsgierigheid aangemeld bij PhotoCrank, ook om eens te kijken hoe dat zou werken met m'n blog) maar dat is wel heel erg in het genre Amerikaanse Meligeheid dus vermoed ik dat die op de stapel bij Esnips en anderen zal verdwijnen. Tim

    Verwijderde gebruiker
  • Wat een confronterende vraag, Luud! ;-) Centraal staat zo'n beetje mijn eigen blog, via Blogger, waarvan de feeds via FeedBurner gaan, de statistieken via Analytics en Clicky, en de backups via BlogBackupOnline. Op de laatste twee na, is alles inmiddels veroverd door Google. Mijn online identiteit monitor ik via Technorati. Verder reageer ik regelmatig op andere blogs, meestal gerelateerd aan web 2.0 en archieven. Van Google gebruik ik uiteraard nog meer toepassingen, zoals Mail, Docs, Groups en Custom Search. De meeste toepassingen gebruik ik voor verschillende doeleinden. Zo gebruik ik Mail voor onder meer privézaken (tweede adres), maar ook voor m'n Second Life en voor Archief 2.0. En dat geldt voor meerdere toepassingen van Google. Verder gebruik ik voor verschillende van die online levens, zowel zakelijk als privé, Box en eSnips om bestanden te delen, SlideShare om presentaties te delen, del.icio.us om links te delen enzovoort. Flickr en YouTube gebruik ik mondjesmaat, eigenlijk vooral als gebruiker, wat m'n eigen accounts betreft vooral binnen m'n werkprojecten. Voor communicatiedoeleinden gebruik ik Live Messenger (het aloude MSN), Meebo, Google Talk (weliswaar via Meebo, maar toch weer Google..) en Skype. Oh ja, Google Maps is ook nog van Google hè? Onder de social networks staat Ning bovenaan, onder andere voor Archief 2.0, maar ook voor netwerken op het vlak van bibliotheken en Second Life. Daarnaast ben ik met enige regelmaat actief op Hyves en Facebook. Op LinkedIn heb ik wel een profiel, maar accepteer ik alleen verzoeken om vriendjes te worden, geloof ik. En ik heb op talloze andere netwerksites profielen, meestal gewoon om eens te kijken wat het is. Sommigen zal ik misschien nooit meer bezoeken, maar ja.. Hoe krijg je die dingen verwijderd hè? Verder kan ik meewerken aan enkele wiki's en kan ik inloggen op diverse andere sites om actief te zijn. Maar dat is allemaal nogal beperkt hoor. Want dat was natuurlijk de eigenlijke vraag van Luud: waar ben je nu echt actief? De chattoepassingen staan eigenlijk altijd aan, ik ben zeer actief binnen Archief 2.0 en gebruik dan dus ook de toepassingen die daaraan zijn gerelateerd. En natuurlijk doe ik veel met alles wat met m'n blog te maken heeft. Second Life staat op een laag pitje, en de meeste sociale netwerken kunnen niet dagelijks rekenen op mijn bezoek. Eigenlijk check ik alleen Hyves regelmatig en volg ik Facebook een beetje via een widget in Netvibes. Oh ja! Vergeet ik dus bijna het centrum van mijn informatievoorziening! Netvibes natuurlijk. En ik vergeet vast nog wat zaken nu.. haha!

    Christian van der Ven
  • "23 Dingen" is inderdaad een leuk programma! Ik ken enkele van de mensen die trajecten begeleiden, en dat zijn echte toppers hoor! En de reacties vanuit instellingen zijn ook errug positief. Maar je kunt het programma ook als particulier doorlopen (zonder begeleiding dan). In ieder geval een hele leuke manier om collega's aan al dat nieuws te krijgen.

    Christian van der Ven
  • Op sites als Hyves en dergelijke weet ik nooit wat ik er moet doen - maar wellicht ben ik gewoon weinig sociaal. Web 2.0 treed ik vrijwel alleen binnen als het enig praktisch nut heeft; gebruik graag en veel last.fm (vooral om nieuwe muziek te leren kennen) en del.icio.us.

    Verwijderde gebruiker
  • mijn favorieten: als amateurfotograaf ongetwijfeld Flickr. Youtube vervangt steeds vaker de oude beeldbuis en ook facebook kan me wel bekoren. Google maps en google earth gebruik ik om mijn reizen te plannen.Map my run en Map my ride gebruik ik om mijn loop- en fietstrainingen bij te houden. Voor mijn erfgoedvereniging ben ik iets in blogger in elkaar aan het knutselen. Verder gebruik ik sporadisch lastfm, mySpace , Del.icio.usGebruik ik voor mijn werk: flickr, slideshare, linkedin, google calendar (wij delen onze agenda's hier)

    Verwijderde gebruiker
  • Op de afgelopen symposium dag Access to Archives kwam inderdaad juist het gebruik van de statistieken achter websites, en het gebruik daarvan om zoek- en gebruikersprofielen op te zetten, aan de orde. Voor commerciele websites een hot item, voor archieven misschien voorlopig nog minder interessant vwb baten en lasten. Zelf zit ik op Hyves, Ning, LinkedIn, Google-apps en via mijn vrouw die voor de UBU werkt heb ik meegelopen in 23 Dingen (zie Lamarck), Flickr, YouTube, Del.icio.us. Last.fm wil ik graag wat mee gaan doen, hou van muziek. Second Life lijkt me interessant, maar voegt het iets toe? Dat is denk ik mijn grootste issue: welke web 2.0 apps zijn nou in de praktijk voor organisaties zoals archieven (maar ook gemeenten en andere overheidsinstellingen) het meest bruikbaar om te benutten? Vaak wordt er al snel geroepen: Nou, dan zetten we een Hyve op, of we gooien een forum op onze website....om er een jaar later achter te komen dat het forum vrijwel niet gebruikt wordt, en vrijwel geen enkele Hyve-bezoeker doorlinkt naar de organisatie-website, of de leden van de Hyve bestaan uit de vaste "real-life" bezoekers.... Ideeen?

    Verwijderde gebruiker
  • Ik denk dat ook voor archieven bezoekstatistieken al erg interessant zijn. Waar en hoe komen ze binnen, wat doen ze en waar gaan ze er weer uit? En hoe lang zijn ze dan geweest? Het zegt allemaal niet alles, maar samen met usabilitytests en ander onderzoek helpt het je toch weer bij het verbeteren van je site. En dat heeft ook met kosten en (vaak niet-financiële) baten te maken. Virtuele werelden - waarvan Second Life een aardige exponent is - geven meer en meer weer wat hun potentie is, ook voor de wereld van het cultureel erfgoed, het virtuele inlichtingenwerk, het netwerken met vakbroeders enzovoort. Op m'n blog heb ik herhaaldelijk over deze onderwerpen geschreven. Maar archieven moeten voorlopig nog maar niet al te veel geld in Second Life pompen. Da's nu nog zonde. Verder geldt ook hier het cliché dat het allemaal geen doelen zijn, maar slechts middelen. Handige middelen, dat wel! Het gaat er dus om wat je wil en dan kun je misschien iets als Flickr of Google Maps gebruiken. Op het BHIC hebben we het bijvoorbeeld al lange tijd over het eenvoudig beschikbaarstellen van filmpjes. Binnen het Zuidland-project gaan we nu eens kijken of we daarvoor niet gewoon YouTube kunnen inzetten, ook omwille van enkele andere redenen, zoals het willen bereiken van een breder publiek dan alleen de mensen die de site van het BHIC weten te vinden. En verder sneuvelen van iedere tien goede ideeën in de uitvoering zo'n negen daarvan weer. Da's niet erg. Alleen hen die stilzitten, begaan nooit een misstap. Een hyve die niet loopt.. kun je gewoon verwijderen. (Maar het is wel zonde als je hem had opgezet omdat je dacht dat alleen het opzetten al voldoende zou zijn voor succes.)

    Christian van der Ven
  • Ik heb mijn sterke kanttekeningen bij het concept van Web 2.0. Tim Berners-Lee, zeg maar bedenker van het huidige World Wide Web, vindt dat Web 2.0 als concept niet bestaat. Hij bekijkt het vooral vanuit een technologisch standpunt; er worden immers gewoon gebruik gemaakt van dezelfde protocollen en standaarden als het 'gewone' web. Web 2.0 is naar mijn mening meer een marketing concept van bedrijven, om zo meer investeringen en klanten te lokken naar hun websites.

    Verwijderde gebruiker
  • Vast en zeker wordt het label "Web 2.0" sterk voor marketing ingezet, maar om het enkel als een "speeltje" voor dat soort jongens af te doen, dat vind ik ook weer zo wat. Ik denk zeker wel dat er de laatste jaren iets gaande is op het net, waarbij het web socialer is geworden, er meer tools zijn die zich richten op communities, op zichtbaarheid van de leden daarvan, op het delen van zaken door de leden van die clubs, op samenwerken enzovoort. Natuurlijk was er vroeger ook al BBS en UseNet.. dus misschien dat schaalgrootte van de communityvorming een factor is. Misschien dat het nu allemaal gewoon veel makkelijker bereikbaar is voor iedereen of wat dan ook, in plaats van echt allemaal nieuw. Geen idee. Maar ik denk dat veel mensen wel een gezamenlijk gevoel hebben dat er iets veranderd is. Hoe je dat dan noemt, da's niet zo interessant. Als het beestje maar een naam heeft, en als we dan allemaal maar ongeveer weten wat we daaronder verstaan, toch?

    Christian van der Ven
  • Ik kan natuurlijk, als Archief 2.0-enthousiasteling, ook niet nalaten om hier op te reageren. Om te beginnen hebben Tim Berners-Lee en u gelijk met het standpunt. Toch op het vlak van technologie en marketing. - Technologie: Web 2.0 bestaat idd niet uit nieuwe technologiëen, protocollen en standaarden. AJAX wordt vaak beschouwd als dé 2.0-technologie terwijl het maar een combinatie is van bestaande talen als DHTML, JavaScript en XML. - Marketing: Web 2.0 is idd voor een groot deel een buzzword dat gebruikt wordt door marketeers om hun websites opnieuw in the spotlight te brengen. Anderzijds zou ik Web 2.0 toch niet helemaal willen afschrijven door de twee bovenstaande elementen. Ik merk toch een aantal specifieke elementen die je als specifiek Web 2.0 kunt labelen en vrij vernieuwend zijn. - 2.0-websites vertonen een stijgend gebruiksgemak net door een alternatief gebruik van bestaande technologie. Zo is bvb het zelf ontwikkelen van websites is vrij eenvoudig (democratischer) geworden. - misschien nog belangrijker is het verlaten van zuivere server-side en client-side software, en het stijgend belang van het tussenliggende niveau (Google Docs etc.) - een groeiende basis van mensen met een actieve inbreng op het web (al ben ik wel zo eerlijk dat niet te overschatten) Het bovenstaande vat ik graag samen als een "architecture of participation". Door het vereenvoudigen van de internetarchitectuur is er een groter niveau van participatie ontstaan. Los daarvan vind ik web 2.0 ook meer een attitude dan louter een technologie of marketingconcept. Die attitude pas ik ook graag in theorie toe op de archiefsector: archief 2.0. Theo Thomassen formuleert het als "turning archival thinking upside down". Twee puntjes haal ik even aan: - erkennen en gebruiken van collectieve kennis; - data openstellen en bestaande data hergebruiken en samenvoegen. Ook dat is niet nieuw... maar 2.0-concepten vereenvoudigen het wel. Nou ja, ik kan er nog verder op doorgaan, maar dat zou ons hier te ver leidden, denk ik.

    Tom Cobbaert
  • Inderdaad is het woord "houding" een hele goeie, Tom! Misschien dat we daarom al heel snel een manifest voor de archivaris 2.0 brachten.. en niet voor een archief 2.0. Uiteindelijk moet er namelijk eerst iets in onze koppies veranderen.. en pas dan in onze websites en zo. Het gaat immers niet om de techniek, maar om hoe je die inzet.

    Christian van der Ven

Trefwoorden