1. Kan naar een archiefbewaarplaats overgebracht archief openbaar zijn volgens de Archiefwet terwijl dat volgens de privacywetgeving (AVG) niet mag, of andersom?

  • feb 2021
  • Sil van Doornmalen
  • ·
  • Aangepast 1 jul
  • 2
  • 122
  • Verwijderde gebruiker
Sil van Doornmalen
Informatierecht

Nee, dat kan niet. De Archiefwet is in artikel 2a aangepast aan de AVG. De betekenis daarvan is, dat archieven met bijzondere en/of strafrechtelijke persoonsgegevens wel mogen worden verwerkt, maar niet voor raadpleging of gebruik ter beschikking mogen worden gesteld. Daarnaast mogen op grond van artikel 15.1 van de Archiefwet archieven worden beperkt in openbaarheid met het oog op ‘eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer’. Dat is een breder begrip dat méér omvat dan alleen de bijzondere en strafrechtelijke persoonsgegevens, zie vraag 4. Als het goed is, zijn dezelfde (onderdelen van) archieven dus op grond van zowel AVG als Archiefwet niet zonder meer voor raadpleging of gebruik beschikbaar.
NB: De AVG geldt voor persoonsgegevens van levende personen, dus dit gaat in principe alleen om archieven met gegevens van (mogelijk) nog levende personen.

Achterstanden
Echter, niet altijd zijn in het verleden beperkingen op de openbaarheid gesteld van archieven met bijzondere en/of strafrechtelijke persoonsgegevens of gegevens die anderszins de persoonlijke levenssfeer raken, terwijl dat op grond van Archiefwet artikel 15 en Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), de voorganger van de AVG, wel had gemoeten. Deze achterstanden worden momenteel door veel archiefinstellingen ingelopen.
Wilt u hiermee aan de slag? Zie de aanpak van het Haags Gemeentearchief, het projectplan van het archief van Steenwijkerland en Praktische maatregelen

Overigens zijn in een archiefinstelling opgenomen archieven, ook als ze beperkt openbaar gesteld zijn, nooit absoluut voor iedereen gesloten. Zie vraag 6.