Archief 2.0: Verslag bijeenkomst groep Archief Educatie 2012 #1
Iedere spreker / iedereen met inbreng is gevraagd om haar of zijn project of idee ook zelf middels een...
Is één van jullie bekend met Freebase en Open LibraryTwee projecten die de 'eindgebruiker' zeker centraal stellen en meer nog dan dat kennis samenbrengen en delen (lees ook de posting op Spellbound blog). Behalve een kennismaking met de Demo Site heb ik geen verdere ervaring met Open Library. Wat Freebase betreft heb ik een tijdje geleden - wat heet - een 'invite' gekregen, en ik moet zeggen dat het inderdaad redelijk verslavend werkt om op deze manier kennis toegankelijk(er) te maken. Voor meer info Freebase blog en coverage.
Reacties
Ik blogde een maandje terug over Open Library en heb ook contact gehad met initiatiefnemer Aaron Swartz. Hij liet weten dat ze alle data waarderen, dus ook die van de Zeeuwse Bibliotheek. Ik heb daarop een mail gestuurd naar alle betrokkenen om te informeren of wij onze data kunnen exporteren. Nog geen antwoord, tot mijn spijt. Dat is schijnbaar weer te moelijk. Mijn leidinggevende reageerde overigens wel en zag er het goede wel van in. Het is allemaal erg open en je verliest er volgens mij helemaal niks mee. Als ik nu eens een goede uitleg zou krijgen over mogelijke bezwaren ofzo. Na de vakantie zwengel ik het maar weer aan. Net als Library Thing. Naar Freebase ben ik erg benieuwd. Daar wordt veel van verwacht....
De wereld wordt een grote database... Hmmm. De problemen om alles overzichtelijk en inzichtelijk te houden zijn nu al groot. Om maar niet te spreken over de beheersbaarheid. We zullen in ieder geval mensen nodig hebben om goede, doordachte koppelingen te blijven leggen. Opnieuw komt hier de nieuwe rol van de informatieprofessional om de hoek kijken. Die is daar nog helemaal niet aan toe. En zij die daar al wel aan toe zijn, moeten eerst nog een organisatie en een directie daarvan overtuigen. Die op hun beurt zullen de subsidiegevers en sponsoren achter zich moeten krijgen en houden. Ik voorzie dat de verkoop van schoenen met stevige hakken de komende jaren zal stijgen. Dat maakt het wel spannend om toch die kant op te bewegen. Is er overigens in deze community iemand die zich zorgen maakt (om maar een paar gehakte schoenen aan te trekken) over de invloed van het Nederlandse taalgebied in deze lawine van bijna uitsluitend engelstalige ontwikkelingen. Is daar nog plaats voor? Ik merk aan mezelf dat ik altijd nog even ga kijken naar Nederlandstalige alternatieven (zoals web-log.nl). De aard van het materiaal in onze archiefdepots is wel zo goed als uitsluitend op dat taalgebied gericht. En dat zal ook altijd zo blijven. Just a thought (in goed Nederlands... ;-) )
Het Open Library initiatief vind ik geweldig.. en errug ambitieus! Of het dit keer al gaat 'werken', dat weet ik niet, maar ik hoop dat dit soort initiatieven steeds meer weerklank vindt binnen instellingen die hun databases willen exporteren voor dit soort diensten. Wat mij betreft hoeven we niet zo op onze data te 'zitten'.
Ton, zoals je zult begrijpen na al mijn verhalen over het Zuidland, zie ik zelf erg veel in de bibliothecaris (of archivaris!) als community-member, maar dan eentje die z'n professionele expertise meeneemt naar de community (zoals anderen ook hun eigen inbreng hebben, zoals veel kennis over een bepaald onderwerp of - in het geval van genealogie bijvoorbeeld - de mogelijkheid om in een afgelegen regio onderzoek te kunnen doen voor andere members). Maar, zoals Luud hieronder ook al aangeeft: aan deze verandering van rol zijn wij als diensten - even los van de personen die daar werken - nog lang niet toe. Getting there though.. slowly.. but still.. (om maar meteen antwoord op de andere vraag van Luud te geven..)
Freebase kan ook gebruikt worden om onze eigen websites te verbeteren met extra inhoud en informatie over de archiefstukken die we daar beschikbaar maken. Net zo als we nu doen met een boxje van del.icio.us links of YouTube videos kunnen we Freebase (of Wikipedia) links toevoegen. Zo lijstje kan automatisch genereerd worden bij trefwoorden of tags van de inhoud van de archiefstuk die op het scherm staat te stuuren naar de Freebase API. Een soort Web 2.0 equivalent van de verwijzingsmiddelen (b.v. encyclopedieën) die in traditionele studiezalen ook beschikbaar zijn.