Zaaktype meldingen ondermijnende criminaliteit

  • aug 2019
  • Eelco Lelieveld
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 6
  • 38
Eelco Lelieveld
InformatiehuishoudingOverheden
  • Marieke Klomp

Net als veel andere gemeenten heeft onze gemeente een meldpunt ingericht voor medewerkers om een signaal van ondermijnende criminaliteit te melden. Het gaat om de mogelijkheid een melding te kunnen doen bij een "niet pluis" gevoel.
Deze meldingen komen binnen via een webformuler en worden daarna (anoniem)behandeld door onze beveiligingsmedewerkers. Het kan leiden tot het zelf uitvoeren van toezicht, of ze worden besproken met ketenpartners (politie, jusititie, sociale recherche, etc.).
De meldingen komen binnen via een webformulier. Deze willen we opnemen in ons zaaksysteem/DMS voor verdere behandeling. Heeft iemand een idee welk zaaktype hiervoor gebruikt kan worden? Bestaat er eigenlijk wel een zaaktype voor? Met eigen speurwerk hebben we deze nog niet gevonden.
Alvast bedankt voor jullie meedenken en suggesties.

Reacties

6 reacties, meest recent: 3 september 2019
  • Hoi Eelco,
    Ik zet je vraag uit binnen mijn organisatie, maar ik zou hem ook stellen op Breed.

    Marieke Klomp
  • Dank je wel Marieke voor je reactie. Ik ben benieuwd wat je navaag oplevert en ga mijn vraag ook op BREED uitzetten.
    In de ZTC / DSP heb ik een aantal zaaktypen gevonden die gaan over het uitvoeren van toezicht en handhaving, waaronder milieutoezicht, en een aantal zaaktypen die gaan over het behandelen of beoordelen van meldingen (openbare ruimte, overlast, milieu). Een directe link met ondermijnende criminaliteit herken ik in deze processen echter niet. Bovendien gaat het dus om meerdere zaaktypen wat het wat lastig maakt bij een melding 'niet pluis' direct als zaak te starten. Te meer omdat bij aanvang nog niet duidelijk is wat er met de melding gedaan gaat worden.

    Eelco Lelieveld
  • Dag Eelco,
    Wij hebben daarvoor een zaaktype 'melding misdaad anoniem' in gebruik. Deze kent drie resultaattypen met de bewaartermijnen: Afgebroken V1, Afgewezen V1, Toegewezen V5 (Selectielijst voor gemeenten en intergemeentelijke organen 2017, categorie 19.1.).

    Marieke Klomp
  • Dag Marieke,

    Dank je wel (alsnog) voor je reactie en het uitzoeken.
    Betekent het gebruik van het zaaktype 'melding misdaag anoniem', dat jullie dit zaaktype zelf gedefinieerd hebben? Wij gebruiken de ZTC en het DSP zoals dat in de i-navigator (VIND) te vinden is. Wij hebben als uitgangspunt daar niet of zo min mogelijk van af te wijken, mete als argument dat de standaard nodig is voor het kunnen uitwisselen van informatie met ketenpartners. Hoe kijken jullie daar tegenaan?

    Eelco Lelieveld
  • Hoi Eelco,

    Graag gedaan. Ik zag dat je op Breed ook al reactie hebt gehad : )
    Bij de invoering van zaakgericht werken hebben wij in eerste instantie ook als uitgangspunt gehanteerd dat er niet of nauwelijks werd afgeweken van de DSP van de I-Navigator. Wij merken echter dat omschrijvingen/benamingen in het DSP van I-Navigator regelmatig ver af staan van de belevingswereld van de medewerkers die ermee moeten werken. En dat de discussie over de benaming soms de invoering in de weg stond. Na veel interne discussie hebben we besloten af te wijken. Wij hanteren nu een voorkant/achterkant-constructie. Aan de voorkant kan een zaaktype een benaming krijgen die aansluit bij de wensen van de gebruiker (en dus afwijkt van de I-Navigator), maar aan de achterkant wordt die vertaald naar de I-Navigator. Daarmee kunnen we hem uitwisselbaar houden.

    Marieke Klomp
  • Herkenbaar. Ik zie (ook) het nut van standaarden, maar ervaar ook dat het soms onvlodoende aansluit op de organisatie en wensen van medewerkers. Jouw reactie maakt dat ik het gesprek hierover aan wil gaan bij ons.
    Nogmaals dank voor je reacties.

    Eelco Lelieveld

Trefwoorden