Beleidskader duurzaam beheer open datasets?

  • okt 2018
  • Wouter Brunner
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 4
  • 173
Wouter Brunner
Toegang tot Data
  • Violet
  • Verwijderde gebruiker
  • Ed de Heer

Hallo collega's,

zijn er al organisaties die een beleidskader hebben over hoe om te gaan met het duurzaam beheren van open datasets en die dit willen delen? Ik denk dan aan vragen als "hoe beheren we open datasets duurzaam", "hoe gaan we om met versies van open datasets", "behandelen we alle sets eender of bepaalt de inhoud het beheerregime" en - natuurlijk - "hoe gaan we om met bewaring en vernietiging van open datasets".

Ik was niet aanwezig bij de expertmeeting eerder dit jaar (heb wel het verslag in het Archievenblad gelezen), dus wellicht dat daar al voorbeelden genoemd zijn?

Alvast bedankt voor alle reacties!

Groet,
Wouter

Reacties

4 reacties, meest recent: 6 november 2018
  • Hoi Wouter, Bij het Nationaal Archief hebben we een document genaamd Open Data beleid. Dat kan ik je wel toesturen. Daarnaast zijn we binnen het NA bezig met het stroomlijnen van de processen om te komen tot Open Data. Misschien een keer met mij en Con Sadee (projectleider) afspreken om van gedachten te wisselen?

    Groet Ed de Heer

    Ed de Heer
  • Hallo Ed,

    Dank voor je reactie! Ik ben natuurlijk bekend met jullie beleidskader. :) Dit kader heeft volgens mij vooral als insteek 'hoe bieden we de data die we in beheer hebben aan als Open Data'?

    Hoewel ik dat ook zeer belangwekkende materie vind, ben ik momenteel vooral geïntereseerd in de fasen die hieraan vooraf gaan:
    1) welke handvatten kun je een zorgdrager meegeven voor het duurzaam beheren van open datasets?
    2) in hoeverre moeten open datasets worden overgebracht naar een archiefbewaarplaats?
    3) (in het verlengde van 1) hoe regel je als archiefbewaarplaats het duurzaam beheren van open datasets in?

    Hebben jullie hier bij het Nationaal Archief al gedachten over, of bedoel je dit met het stroomlijnen van de processen?

    Groet,
    Wouter

    Wouter Brunner
  • Dag Wouter,

    Interessant vraagstuk. Zoals Ed hieronder schrijft zijn we bij het Nationaal Archief al wel al enige tijd bezig met open data, met een beleidskader hiervoor en met het verder verkennen en vrijgeven van (nieuwe) open datasets. Maar rond het duurzaamheidsvraagstuk hebben we wat betreft open data nog geen beleidskader liggen.

    Je zou het wat flauw kunnen aanvliegen door het woord open weg te laten en te kijken welke data je in het kader van waardering & selectie dient te bewaren. En daar vervolgens de duurzame dimensie bij het houdbaar en bruikbaar aan toe te voegen. Maar ik schrijf niet voor niets flauw omdat jouw vragen rond versies en bijvoorbeeld vernietiging nieuwe dimensies aanstippen dat die deze data toch net een wat andere waarde kunnen meegeven. Interessant is dat veel data die inmiddels beschikbaar is gekomen als open data vaak uitvoeringsdata bevat die formeel lang niet altijd bewaard hoeven te worden. Aan de andere kant zie je dat de maatschappelijke waarde van zulk soort open data enorm is toegenomen in de afgelopen jaren. Dat levert een interessant spanningsveld op hoe gaan we dat oplossen, ook met het oog op duurzaamheid?

    De brief van staatstecretaris Arie Slob rond de modernisering van de archiefwet stipt een aantal van deze nieuwe vraagstukken rond het informatiebeheer ook aan.

    Ik verwacht dan ook dat we de komende periode in het archiefveld, ook rond de specifieke vragen van duurzaam beheer van open data, daar over met elkaar zullen spreken, in discussie zullen gaan.

    Waar het vraagstuk op de kortere termijn in ieder geval opduikt is die van de normkaders rond de e-depots. De dimensie van open data speelt absoluut daar waar houdbaar en bruikbaar (zie NDE) elkaar raken. Wellicht dat de bijeenkomst op 19 november (zie Kennisplatform e-depot) al een eerste opmaat is naar zulk soort vragen. En in ieder geval het gesprek daarover met het veld.

    Verwijderde gebruiker
  • Dank voor je reactie, Tim!

    Ik ben dan momenteel vooral benieuwd wie het vraagstuk gaat oppakken. E-depotvoorzieningen zullen zeker een grote rol spelen in het 'hoe' (maar dit geldt ook voor de beheerapplicaties en de verschillende aanbiedplatformen voor Open Data), maar de beantwoording van de 'wat'-vraag lijkt me daar minder thuishoren.

    Lijkt me in ieder geval een interessant punt om eens een sessie aan te wijden, al dan niet als één van de punten op een kennissessie (en zonder de bijeenkomst in Groningen opnieuw te doen).

    Groet,
    Wouter

    Wouter Brunner

Trefwoorden