Hotspotmonitor en het archiveren van sociale media

  • dec 2017
  • Yvonne Welings
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 2
  • 33
Yvonne Welings
InformatiehuishoudingOverheden
  • Mirjam Schaap

Hotspots

Hotspots’ zijn gebeurtenissen waar het handelen van de overheid en de samenleving elkaar intens raken. Het gaat om gebeurtenissen die maatschappelijke beroering veroorzaken, van bijzondere betekenis zijn voor de inwoners en in de media veel aandacht hebben getrokken. Vanuit cultuur-historisch perspectief is het van belang om de archieven over hotspots veilig te stellen en te bewaren. Hoe dat aangepakt moet worden staat in de Handreiking Periodieke hotspot-monitor decentrale overheden.

Snel veilig stellen van sociale media

Essentie bij het archiveren van sociale media is dat die kort genoeg zijn om te voorkomen dat digitale archiefbescheiden al verloren zijn gegaan. Vanuit de pilotorganisaties wordt gesuggereerd een interval van één jaar aan te houden. Althans de termijn van een jaar wordt genoemd in de handreiking.

Bij een gemeente zijn communicatiemedewerkers vaak de enige die echt zicht hebben op alle sociale media die naar aanleiding van de hotspotgebeurtenis worden gevormd.

Is het geen idee om juist met hulp van deze expertise de sociale media in beeld te krijgen rondom te hotspot en veilig te stellen ? Ongetwijfeld zullen we daar discussies over krijgen over auteursrechten, want zijn foto's op Facebook en Instagram geen eigendom van dit bedrijf.

Ervaringen delen mag, graag zelfs.

Reacties

2 reacties, meest recent: 20 december 2017
  • Voor iedereen die geïnteresseerd is in hotspots organiseren de kennisplatforms waardering & selectie en particuliere archieven in samenwerking met de Reinwardt Academie een archieflab over hotspots. Zie /discussion/view/907cedcf-f710-4318-bc85-706a581b559d/aankondiging-archieflab-hotspots

    Naast doel en methodiek van de hotspots staat hier uitdrukkelijk ook de uitvoering van de hotspotmonitor centraal: hoe selecteer je hotspots en welk materiaal ga je vervolgens veiligstellen, en hoe? Studenten archivistiek zullen onderzoek verrichten op basis van door een aantal archiefinstellingen aangereikte probleemstelling. In ieder geval in de casus van het Stadsarchief Amsterdam speelt ook sociale media hierbij een rol: wanneer en hoe verzamel je dat, waar liggen de grenzen aan wat je verzamelt, aan welke (juridische/technische) beperkingen ben je gehouden.

    Volg dus vooral de berichtgeving rondom het archieflab op het kennisplatform particuliere archieven en discussieer mee tijdens een van de bijeenkomsten die we zullen organiseren of via het kennisplatform.

    Groet,

    Mirjam Schaap (mirjam.schaap@amsterdam.nl)

    Mirjam Schaap
  • Dank voor je aanvulling. De medewerkers van gemeenten die zich hier mee bezig houden zullen niet naar een dergelijke bijeenkomst toegaan. Misschien moeten we de communicatielijn omdraaien en hoort een dergelijke kennisuitwisseling meer thuis in een bijeenkomst van de kwaliteitsgroep of KNVI?

    Yvonne Welings