Update
Dag Keppers, Ik heb zojuist een agenda-item toegevoegd en attendeer jullie graag via deze weg ook no...
Dag allemaal,
Kunnen jullie ons helpen? Binnen het Regionaal Archief Nijmegen zijn we bezig met de herinrichting van onze studiezaal en het verbeteren van de verbinding met de bibliotheek naast ons. We willen graag nadrukkelijker het verhaal van het archief vertellen in onze studiezaal - aan leerlingen bij educatief bezoek, maar ook voor bezoekers die voor het eerst bij ons langskomen. Ook zouden we graag bezoekers uit de bibliotheek verleiden om eens bij ons naar binnen te lopen, bijvoorbeeld met een laagdrempelige activiteit.
Er zijn verschillende (digitale) hulpmiddelen die voor ons wellicht interessant zouden kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een scherm waarop bezoekers de krant van hun geboortedatum of een foto van hun straat kunnen opzoeken (een lichte kennismaking met een historische bron) of een touch table waarmee leerlingen aan de slag kunnen met historische bronnen. Of misschien wel een mooi meubel waarmee we verschillende bronnen en het doel van het archief kunnen verbeelden.
Nu zijn we erg benieuwd of er collega's zijn die dergelijke hulpmiddelen inzetten voor educatie en presentatie en wat de ervaringen daarmee zijn.
Denk bijvoorbeeld aan de interactieve studiezaalwand van het RAR, de digilounge in het Drents Archief en de touchtable in het NA. Verder lees ik over de website van Onwijs over een Museum Touchtafel in Leiden? Kortom: alle tips, suggesties, verhalen en adviezen zijn welkom!
Reacties
Dag Ellen,
Wat leuk dat jullie bibliotheekbezoekers op eenvoudige wijze willen verleiden om aan de slag te gaan met historische bronnen. In Haarlem (waar ik een aantal jaar werkzaam was) maakten alle culturele instellingen gebruik van een Prowise multitouchtafel. Deze touchscreens worden veelvuldig in het onderwijs gebruikt en kunnen zowel als 'schoolbord' en als 'tafelmodel' worden ingezet (met 1 druk op de knop te wijzigen).
Het interessante aan deze multitouchtafel is dat er software bij zit met zogenaamde 'tools'. Met deze tools kun je eenvoudig allerlei 'spelletjes' maken voor bezoekers/kinderen.
Zie voor meer info https://www.prowise.com/nl/ontdek-en-leer/aan-de-slag/?category=4-tools-nl#ppqw_db57bdfc
In Haarlem maakten alle culturele instellingen gebruik van dezelfde tafel, waardoor de 'spelletjes' ook onderling uitgewisseld konden worden. Inmiddels werk ik bij Het Utrechts Archief en daar krijgen we op korte termijn ook een aantal van deze mooie multitouchtafels.
Mocht je eens willen kijken naar de mogelijkheden, dan kan je vast Lise Koning van het Noord-Hollands Archief even vragen. Uiteraard ben je ergens in het voorjaar ook in Utrecht welkom, als wij de tafels hier in gebruik hebben.
Hartelijke groet,
Esther (e.vanvelden@hetutrechtsarchief.nl)
Hoi Ellen, Wat een goed idee. Die multitouchtafel in Leiden hadden wij in het HIP (historisch informatiepunt) in de openbare bibliotheek staan, als soort voorpost van onze instelling (die een wat hogere drempel heeft;-) Helaas is de tafel gesneuveld en nooit meer vervangen. Het mooie eraan is, wat Esther ook benoemt, dat je er heel toegankelijke applicaties en spelletjes op kunt zetten. Groet, Susan
Dank vor jullie reacties! Als het goed is zie ik jullie morgen in Amsterdam, dan praten we er graag nog over verder!
Dag Ellen,
Een multitouchtafel met verschillende applicaties is een laagdrempelige vorm voor allerlei leeftijdsgroepen om alleen of samen kennis te maken met onder meer het archief. Het nodigt ook uit tot gesprekken onderling. Ik kom niet uit Leiden, maar heb toen wel met iemand die in Leiden woont van alles op de multitouchtafel met applicaties gemaakt door Onwijs in de Leidse Bibliotheek bekeken. Erg leuk, ook voor een niet-Leidenaar. In het Zeeuws Archief hebben we bij een aantal gelegenheden een multitouchtafel ingezet om verhalen over de WO2 te delen. Daar zaten archiefstukken in, foto's, kaarten, interviews, filmpjes, etc. De applicaties waren ook verzorgd door Onwijs. Die tafel nodigde zeer uit om herinneringen met elkaar te delen, en was ook interessant voor jongeren. Je kunt er verschillende applicaties voor verschillende doelgroepen voor laten maken.
Mij lijkt een multitouchtafel een leuke interactieve manier om meer te weten te komen over je stad én je archief!
Wat het ook altijd goed doet is bezoekers/voorbijgangers vragen over een onderwerp hun mening te geven of informatie op te schrijven. Dat kan heel eenvoudig analoog, maar uiteraard ook digitaal, net als een digitaal gastenboek. Wij hebben dat onder meer gedaan bij een tentoonstelling over migratie. daar konden mensen iets opschrijven over familieleden die geëmigreerd waren. Daar werd veel gebruik van gemaakt. Een andere vraag zou bijvoorbeeld kunnen zijn: wanneer ben je een echte Nijmegenaar? Als je dat een beetje op gang helpt, komen er allerlei reacties los. En zo is er nog veel meer te bedenken, van heel simpel tot heel geavanceerd ;-)
Hartelijke groet, Anneke