Reocities - De reddende engel van Geocities als (digitaal) cultureel erfgoed

  • nov 2009
  • Chido Houbraken
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 31
  • 193
Chido Houbraken
KIA Community
  • Verwijderde gebruiker
  • Christian van der Ven

Geocities zit vol met interessante websites. Niet alleen inhoudelijk (vaak zelfs niet), maar ook als tijdsbeeld van zowel de beschikbare techniek, als de onderwerpen. Omdat Yahoo! niet van plan was om de verzameling sites in de lucht te houden, kwam de Nederlandse IT-er Matthij op het idee een grootschalige backup te maken van Geocities: Reocities. Zijn beweegredenen heeft hij verwoord in een petitie aan de CEO van Yahoo! en die liegen er niet om:When the Taliban decided to blow up those antique statues a while ago there was worldwide uproar. Thousands upon thousands of people spoke out against it, recognized that what was lost here was a unique statement of the cultural state of mankind, a sense of loss was felt by all.In the name of religion culture was destroyed.And now, perhaps unwittingly, Yahoo! has committed a similar act. When those statues were blown up it was clearly an act of vandalism. That we are not in our lifetimes going to travel to Afghanistan to see them is a small detail.But Yahoo! GeoCities pages were a monument too, and were accessible to (and accessed by) millions from all over the world. It was not just a business unit, it was something that mankind made, that Yahoo! had custody over.It was a monument that stood as testimony to the birth of the World Wide Web, something that will surely occupy the scholars of the future. To Yahoo! it may have simply been a bunch of bits on some hard disks. But to humanity is was much more than that.In the name of commerce culture was destroyed.Op het eerste gezicht lijkt dit wat sterk uitgedrukt, maar er zit een grote kern van waarheid in. En dit probleem zou nog wel eens groter kunnen worden in de Web 2.0 omgeving, waarover in deze communitiy al eerder is gediscussieerd (namelijk hier en hier).Matthij's project is voor ons archivarissen niet alleen vanuit cultuurhistorisch oogpunt interessant. Tijdens het schrijven van dit stukje waren er ruim 1,75 miljoen accounts met bijna 25 miljoen bestanden weer online beschikbaar. De ervaring die hij heeft opgedaan met het archiveren en toegankelijk maken, zou wel eens van grote waarde kunnen zijn voor archivarissen die met hetzelfde (wellicht op kleinere schaal) te maken krijgen.Kortom, blijf zijn project volgen!

Hoe ik er van hoorde, weet ik niet meer. Via een RSS-feed? Een tweet? Een blog? Geen idee.Doet er ook niet toe. Het bericht raakte me diep in mijn archiefzieltje: een IT-er die op eigen initiatief digitaal cultureel erfgoed aan het redden is en daar ook nog argumenten bij aanvoert waar ik diepe verwantschap mee voel.Waar hebben we het over:In april 2009 maakt Yahoo! bekend dat Geocities wordt afgesloten en eind oktober offline gaat. Geocities was een pionier op het gebied van user generated content en persoonlijke homepages. En gratis.

Reacties

31 reacties, meest recent: 10 februari 2011
  • Goed stuk over een nóg beter project! En inderdaad kunnen wij hier iets van leren. Een jaar of anderhalf of twee geleden werd al regelmatig de vraag gesteld naar de gevaren, die kleven aan het omgaan met dit soort commerciële partijen. Wat gebeurt er - was vaak het voorbeeld - met onze fotootjes als Flickr (ook van Yahoo! trouwens) er ineens mee besluit te kappen? Die ben je dan kwijt. Het gemakkelijke antwoord - misschien ook om mensen wat gerust te stellen en ze niet meteen af te schrikken - was dan, dat het toch gaat om foto's die je ook je in je eigen database hebt zitten. Lastig detail: die database staat ook steeds vaker extern, is gebaseerd op commerciële software en in de meeste gevallen kun je die 'eigen' data niet zomaar exporteren... so what else is new about Web 2.0? Well, for example die user generated content dus, zoals GeoCities aantoont. In steeds meer projecten laten we mensen content toevoegen bij ons materiaal: reacties, tags, georeferenties, foto's enzovoort. En hoewel we pas aan het spelend leren zijn hiermee, zullen we al meteen moeten nadenken: hoe krijgen we al die gebruikerstoevoegingen naderhand weer geëxporteerd, eventueel naar onze eigen databases? De pogingen van het Nationaal Archief om tussen hun Flickr-account en hun eigen Pictura-beeldbanksoftware informatie uit te wisselen (beschrijvingen, tags en zo) zijn dus belangrijker dan we denken. Het wordt mij duidelijker en duidelijker dat we dit als archiefdiensten niet meer allemaal zelf aankunnen...

    Christian van der Ven
  • Het is een monumentaal project van een eenling en daar neem ik diep mijn pet voor af. Ik heb zelf nog te vaak het idee dat het niet zo'n probleem is, maar in het licht van de "internetgeschiedschrijving" is het dat natuurlijk wel. Je moet niet alles maar weg blijven gooien als je een gedocumenteerde historie wilt overhouden. Gelukkig hebben we de archiefinspectie om ons te behouden en mij, ik houd het dicht bij mezelf, regelmatig weer eens te wijzen op het belang van behouden en beheren en andere dingen. @Christian Voor wat betreft de tags en commentaren: daar zijn we natuurlijk wel zelf bij en daar kunnen we tenminste invloed op uitoefenen. Het is inderdaad niet eenvoudig om dat allemaal apart uit te knobbelen. Weet je wat: laten we gaan samenwerken! ;-)

    Verwijderde gebruiker
  • @Arjan: Dan zien we graag een link tegemoet natuurlijk! En ik ben benieuwd of je alles van je site nog in dit 'archief' terugvindt?

    Christian van der Ven
  • @Arjan: je mist wel ietsjes meer. Als je wat dieper doorklikt, dan ontbreken er nog wel wat jpg-tjes. Niettemin is er een hoop gered. Ga je 'm weer bijhouden op een andere pagina? ;-)

    Chido Houbraken
  • ...wat ons bij een vraag van geheel andere orde brengt: wat is acceptabel aan verlies? In dit geval is natuurlijk alles mooi wat er is gered, maar ik denk dat archivarissen er niet met dit soort simpele redeneringen komen, als het om overheidsarchief gaat.

    Christian van der Ven
  • Dat acceptabel verlies is inderdaad iedere keer, bij alle digitale archivering het struikelblok. Levert ook heel vaak verwarrende discussies op, tussen archivarissen, bibliothecarissen en IT-ers. Want iedereen vindt iets anders cruciaal om te bewaren.

    Verwijderde gebruiker
  • Het lijkt me onmogelijk om objectief te bepalen wat echt heel nodig bewaard moet worden en wat niet.

    Verwijderde gebruiker
  • Is het archiveren van deze Ning al structureel geregeld? Ik ken Ingmar's project, zie 'Prijsvraag: hoe groot is Archief 2.0?'. Ondersteunt Ning een back-up en /of export? Vorige week zijn we voor open community's gestart met Open 2.0. Eerst even op een Ning. Maar gelet op het gesloten karakter van Ning zijn we deze week al verhuisd. Naar een eigen domein, Open20.nl. Daar hebben we open source software, namelijk Elgg, geïnstalleerd. Vrij toegang tot de bijgedragen ('user-generated') content (teksten, afbeeldingen en bestanden), programmacode en de data in de database zijn zo in ieder geval gegarandeerd. Na aanmelding kun je op Open 2.0 (in Elgg) ook een eigen groep opstarten, je kunt daarin bloggen, events plaatsen, discussiëren en meer. Heb je interesse in open standaarden, vrije en open source software of andere open onderwerpen, meld je dan aan op open20.nl (registreer)). Je bent van harte welkom !

    Verwijderde gebruiker
  • @ Chido: Was wel van plan om de boel weer over te zetten naar Angelfire, waar zowieso de helft van de pagina al staat....

    Verwijderde gebruiker
  • @Joost Structureel is er nog niets geregeld, daar moeten we nog goed naar kijken. Ik geloof niet dat er iets met export te doen is in Ning.

    Verwijderde gebruiker
  • @Christian @Ingmar @Luud Het hangt ook af van het doel van het bewaren is: gaat het over de geheugen-, verantwoordings- of cult.historische functie? Of een combinatie?

    Chido Houbraken
  • Ik kan het niet laten om toch ook even te verwijzen naar de podcast van de IT-bende, waarin zowel Jacques Matthij en mijn persoontje over G/Reocities en ook Archief 2.0 spreken. Enthousiaste lieden, bij de ITBende :-)

    Chido Houbraken
  • @chido Weet jij waarom ik moet inloggen om naar jou te kunnen luisteren? Vind ik nog al een drempel eigenlijk

    Verwijderde gebruiker
  • Kan gewoon met je twitteraccount, ik viel e r ook over, dat inloggen, maar toen mijn twitteraccount genoeg bleek te zijn, was ik daar snel overheen. @Chido Leuk man, dat interview/groepsgesprek. Goed voor deze community en de problematiek van de achterkant. Nou de voorkant nog :-)

    Verwijderde gebruiker
  • Geen idee waarom een inlogfunctie hebben, maar wellicht ter voorkoming van spam e.d.? Qua inlogfuncties vind ik deze via xsall nog wel vriendelijk. @Luud: dank! Ik vond deze manier overigens wel aardig werken. Kunnen we ook eens in het achterhoofd houden voor het maken van een eigen podcast: we bellen met een aantal Archief2.0-ers in en vragen de gast(en) hetzelfde te doen en je kunt een discussie houden, die te bewerken is tot een podcast. Zal eens uitzoeken wat dat kost.

    Chido Houbraken
  • Het moge duidelijk zijn, ik had niet eens op de knop inloggen geklikt. Nu alsnog met Twitteraccount gedaan, komende week (op de fiets) eens luisteren

    Verwijderde gebruiker
  • @Ingmar en andere "mobiele" luisteraars: let op, de geluidskwaliteit is soms belabberd, dus in lawaaierige omgeving niet altijd even goed mogelijk om het te beluisteren.

    Chido Houbraken
  • Time magazine: Internet Atrocity! GeoCities' Demise Erases Web History Time besteedt ook aandacht aan het Geocities verhaal. Hieronder enkele citaten: When Yahoo! switched off the servers for GeoCities, the Web posting service, on Oct. 27, some 7 million of the Internet's first websites went dark forever. The bulk of these were people's personal home pages, which were pulled offline with no backup and no permanent record of those users' frenetic early forays online. "GeoCities was the largest self-created folk-art collection in the history of the world," says Jason Scott, 39, leader of ArchiveTeam, one of a handful of parallel groups that worked to download as many of the GeoCities home pages as they could in the weeks before Yahoo! pulled the plug. An ex–system administrator, Scott is trying to get funding to be a full-time Internet preservationist. He says GeoCities is his most public battle yet. The week it went dark, the GeoCities network still ranked in the top 200 most-trafficked sites, according to Alexa, a Web-data company. ArchiveTeam is still sorting through the data, but Scott estimates that he was able to save more than a million accounts, which translates to more than 2 terabytes of data (about 20 average computer hard drives). And he wasn't alone — Scott says that four or five others were working to save GeoCities. One of these people, Jacques Mattheij, managed to get nearly 2 million accounts, operating just eight machines out of the Netherlands. Recovery efforts are continuing, as Yahoo! hasn't shut off some of the servers of customers who paid for GeoCities hosting after Yahoo! bought the company. Het ArchiveTeam is een archiveringsgroep met een grote actiebereidheid. Hun slogan met motto en submotto luiden: HISTORY IS OUR FUTURE And we've been trashing our history WE ARE GOING TO RESCUE YOUR SHIT! Kijk, dat is duidelijke taal, net als het spreken over Yahooligans! Ook interessant is de Deathwatch, met een opsomming van de platforms en sites die stervende zijn. De Deathwatch is onderverdeeld in drie categorieën: Pre-emptive Alarmbells, Pining for the Fjords en Dead as a Doornail. Misschien moesten we als Archief2.0 eens samen met mensen als Jacques Matthij iets vergelijkbaars in Nederland/Vlaanderen/Europa opzetten.

    Chido Houbraken
  • Heel interessante groep die je daar noemt Chido. Dat zijn woorden naar mijn hart :-). Eigenlijk kwam uit het gesprek met de IT-bendeleden toch eenzelfde soort van conclusie, alleen dan op de poldermanier. Als we niet oppassen gaat een belangrijk deel van de internethistorie verloren de komende jaren nu de diensten van het eerste uur langzaam de geest geven of achterhaald zijn geraakt. Ik steun je initiatief van harte.

    Verwijderde gebruiker
  • Nou, ik zal wel weer ontzettend lomp zijn, maar ik kan dus niet inloggen blijkbaar. Ik heb ingelogd met m'n Twitter-account en met een Gmail-account, maar ik blijf vervolgens maar lezen dat ik moet inloggen om te kunnen luisteren. Met andere woorden: als iemand gewoon een mp3 heeft, dan graag. Ik snap sowieso al niet dat je moet inloggen voor zoiets...

    Christian van der Ven
  • @Chido: Thanks! Die 65 embeetjes zijn tegenwoordig voor niemand meer een probleem. Echter een inlogfunctie daarentegen kan digitaal een onneembare horde blijken.

    Christian van der Ven
  • @Christian: Ik was vooral onder de indruk van het feit dat Ning én het bestandsformaat én de grootte gewoon accepteerde. Misschien wel te 1.0 gedacht van mij ;-)

    Chido Houbraken
  • @Chido: In het verleden had je als netwerk ook maar een beperkte hoeveelheid ruimte beschikbaar. Maar dat bleek zelfs voor Ning niet vol te houden... Wij zijn er goed mee in ieder geval!

    Christian van der Ven

Trefwoorden