archivaris 2.0 in het buitenland

  • aug 2009
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 3
  • 16
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Christian van der Ven

Ik raakte in contact met de Australische Taskforce Government 2.0 ,http://gov2.net.au/ die zeer geinteresseerd is in het Nederlandse Ambtenaar 2.0 netwerk. Op 7 augustus 9.00 Melbourne tijd (Nederlanders lagen nog te slapen) heb ik een korte presentatie gegeven aan de Taskforce, in een videoconferentie die Melbourne, Canberra, Brisbane en Sydney verbond. Ik voeg mijn PPT slides bij. Ik kon niet nalaten te beginnen met te wijzen op de oudste archiefstukken over Australie, gevormd vanaf 1606 (toen het VOC schip de Duyfken als eerste Europese schip de kust van wat Nieuw-Holland, later Australie, zou worden, bereikte; het oudste non-indigenous archiefstuk in Australie is het tinnen bord van VOC kapitein Willem de Vlamingh in 1697 achterliet op de kust van West-Australie (het is nu in het Maritime Museum in Freemantle).Maar serieuzer: ik heb nadruk gelegd op de culturele en veranderkundige aspecten van een overgang van government 1.0 naar govt 2.0. Verder: government 2.0 veronderstelt ambtenaar 2.0, dus probeer iets als het Nederlandse netwerk in Australie op te zetten. Maar bedenk: de civil servant 2.0 voorhoede (gericht op innovatie) zal het moeilijk hebben in een bureaucratie die grotendeels (nog) gericht is op beheersing en control. Zie het diagram van Quinn's "concurrerende waarden".Interessante discussie volgde. Een van de uitdagingen: hoe krijg je behoorlijk records managemt in een Web 2.0 omgeving? In de Australische Taskforce zit gelukkig een staflid van de National Archives, Adrian Cunningham, zodat dat spect wel zal worden meegenomen.Eric300-CivilServant2.0.pptx

Reacties

3 reacties, meest recent: 9 augustus 2009
  • Niks mis met een beetje chauvinisme... ;-) Het Nederlandse netwerk Ambtenaar 2.0 is inderdaad een voorbeeld voor elders. Ik zou me graag wat actiever bewegen daar, maar vooralsnog ontbreekt het me aan tijd - een treurig excuus... Het is een zeer professioneel ogend netwerk, daar waar ik bij Archief 2.0 nog steeds een beetje het gevoel van een rebellenclub heb! Aan de andere kant hebben ook wij al heel wat serieuze zaken bereikt. En waar al dit soort pionierende netwerken inderdaad tegenaan lopen, is het feit dat ze moeten opboksen tegen de heersende macht, bij wie - ook in het archiefwezen specifiek - zaken als beheer nog voorop staan. Ik heb de laatste jaren wel echt de indruk dat dit verandert en hopelijk dragen 'ons' soort netwerken daar een steen(tje) aan bij. Het veronderstelt wel, wat archivering betreft, dat archivarissen (of records managers, of hoe ze dan ook maar mogen heten) zich bemoeien met 'het allereerste begin'. Op school leerden we (tenminste, mijn lichting) dat we voortaan aan het begin van het archiveringsproces moeten staan - we moeten vanaf de creatie van een document erbij wezen - en dat geldt eigenlijk ook voor het aanwezig zijn in innoverende netwerken als Ambtenaar 2.0 (en vanzelfsprekend Archief 2.0), want daar vindt meer en meer al de gedachtevorming plaats, die later in de organisaties wordt omgezet in beleid. Met andere woorden - kijkend naar mezelf - is het geen (maar dat is het eigenlijk nooit!) goed excuus om tijdgebrek op te voeren als reden om nog niet actief te zijn in Ambtenaar 2.0. Eigenlijk behoort het onderdeel te zijn van mijn professionele houding. Actief lidmaatschap zou me zelfs punten moeten opleveren voor m'n certificeringstraject! ;-) Eric, dank voor de slides en de link. (The Interactive Archivist is trouwens een mooi project. Ik was daar ook nog bij betrokken - hoofdstuk over virtuele werelden - maar moest afhaken, toen bleek dat ik meer hooi had dan vork.) Trouwens, ik heb nu een week geleden een Archives 2.0 netwerk opgezet (http://archives20.ning.com) om te zien of er internationaal kennis uit te wisselen valt, anders dan door mekaar in het echt te bezoeken - mijn eerdere ervaringen daarmee zijn uitermate positief. Ik ben benieuwd hoe dat gaat lopen.

    Christian van der Ven
  • Wat leuk, dat dit juist nu komt! En, heel treffend de opmerking van Christian, dat het archiveringsproces bij de creatie (nou ja of ontvangst) begint. Ik ben één week in Duitsland op studiebezoek geweest (in Hamburg) en was er een soort 7e wereldwonder: een adviseur op het gebied van dynamisch en semi-statisch archiefbeheer! Dat kennen ze er niet, dat is niet eens bedrijfsinformatie. Dat zijn akten en interessant wordt het pas als het over is gedragen aan het staatsarchief (vgl. archief bewaarplaats). Met het gevolg, dat er in de eerste twee fases ook géén regels zijn over de bewaring en nauwelijks over de selectie. Dat leidt ertoe, dat het risisco dat semi-statische archieven verloren gaan (brand, overstroming) erg groot zijn. Maar afgezien van het verlies aan historisch materiaal lijkt me dat ook bijzonder onverstandig voor de bedrijfsvoering in in het kader van de verantwoordelijkheid. Digitalisering gaat er net zo (zo niet erger) moeilijk en divers als bij ons. Door het ontbreken van vakopleidingen op het gebied van recordsmanagement (noem ik het maar even voor het gemak, vooral de eerste twee fases) is er ook géén sprake van een netwerk van vakbroeders. De archivarissen wel, maar die hebben weer weinig verstand van de "Verwaltung" (processen van de overheid). Dus ook in het Oosten nog veel goed werk te doen! Ik zal van mijn belevenissen/bevindingen minstens één artikel schrijven en zal jullie wel op de hoogte brengen waar jullie die dan kunnen vinden.

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden