gevoelige objecten bouwdossiers particuliere archieven
Beste collega's, Net als jullie ben ik welbekend met het feit, dat bouwtekeningen van gevoelige objec...
Vormvereiste van de overeenkomst
Er geldt zowel bij bewaarneming als bruikleen geen schriftelijkheidsvereiste voor de geldigheid van de overeenkomst. Wel is raadzaam om afspraken op schrift te stellen en te ondertekenen in verband met de bewijswaarde van een ondertekend geschrift.
Schenking
Zowel bij bewaarneming als bij bruiklening gaat de eigendom niet over op de bewaarnemer of de bruiklener. De wet voorziet dan ook in beide gevallen in een regeling voor de teruggave van de zaak. Dat is anders bij schenking (titel 7.3 BW). Schenking heeft juist tot doel de eigendom te doen overgaan. Is een gemeentearchief eigenaar geworden door schenking, dan kan dat gemeentearchief doen met de zaak wat zij wil, dus ook de zaak vernietigen. Hoofdregel is dat ook voor schenking geen vormvereiste voor de geldigheid bestaat, maar de wet bevat uitzonderingen. Ook hier geldt dat het raadzaam is - vanwege eventuele bewijsproblemen - de overeenkomst van schenking op schrift te stellen (en in ieder geval door de schenker te laten ondertekenen).
Conclusie
Bewaarneming en bruikleen zijn rechtstitels die inzake verwerving van particuliere archieven vaak door elkaar worden gebruikt. Op grond van de wet kunnen we stellen, dat dit ten onrechte gebeurt. Laten we daar ons bewust van zijn, want een sluitende administratie is van groot belang voor de nodige bewijswaarde.