Metadata10Daagse: geen mooiere data dan metadata!

  • mei 2021
  • Chido Houbraken
  • ·
  • Aangepast 28 jun
  • 87
Chido Houbraken
KIA Community
  • Leoniek Damman-Vrielink
  • Caroline de Hart
  • Job Nijssen
  • Harm Pieters

Dit stukje begon in eerste instantie met de zin: "Nog 10 dagen tot de Metadata10Daagse". Helaas kwam er van alles tussendoor, voordat dit blog geplaatst kon worden en nu is het nog 7 dagen voor de Metadata10daagse. Klinkt toch anders.

De manier waarop ik kan aantonen dat ik afgelopen maandag begonnen was met dit blog, is door naar de metadata van het originele Word-bestand te kijken: is het aangemaakt op 3 mei 2021, door ondergetekende?(Ik maak blogs altijd eerst in een Word-document, nadat ik een keer een bijna afgerond online blog van zo’n 2000 woorden kwijtraakte door een stroomstoring.)

Metadata is belangrijk. En wordt steeds belangrijker, al was het maar omdat metadata uit het ene proces weer data is voor een ander proces. Dat blijkt ook bij veel van de sessie-onderwerpen die we tijdens deze Thematiendaagse van KIA laten zien.

Programma Metadata10Daagse

Het is een mooi programma geworden. Bijzonder trots zijn we op de eerste en op laatste activiteit: de keynote en het eind-panel, waarbij we gasten van wereldformaat hebben.

De keynote wordt gegeven door dr. Ismael Serageldin, de Founding Director van de nieuwe Bibliotheca Alexandrina (de bibliotheek van Alexandrië) die onder andere een volledige kopie van de Internet Archive beheert. Zijn lezing heeft de titel Archives for Tomorrow en metadata speelt daarin een belangrijke rol.

Panel discussion

Dr. Serageldin neemt ook deel aan de laatste activiteit: het eind-panel. Daarin zullen drie grootheden in de wereld van de moderne informatie- en communicatietechniek met elkaar in gesprek gaan. Daar doen ook Vint Cerf en Frode Alexander Hegland aan mee. Vint Cerf is een van de mede-architecten van het internet en is van grote invloed geweest bij de totstandkoming van het TCP/IP-prototcol. Hij wordt dan ook wel de 'vader van het internet' genoemd. Ook stond Cerf aan de basis van de e-maildiensten, was hij Chief Internet Evangelist bij Google en een van gelauwerden in de Internet Hall of Fame. Frode Alexander Hegland houdt zich bezig met augumented text (losjes vertaald: in verrijkte vorm te gebruiken tekst) met het uitgangspunt dat het geschreven woord een fundamenteel element van kennis is. Hij heeft de Visual-Meta methode ontwikkeld, waarbij metadata zichtbaar is in een document. Het is opgeslagen in een voor mens en machine leesbare appendix, op hetzelfde leesbare niveau als de tekst zelf, in plaats van in een verborgen databestand. Dit ziet hij als de future of text.

Uiteraard is er aandacht voor het spiksplinternieuwe MDTO (Metagegevens Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie), de opvolger van TMLO en TP Rijk.

Gefeliciteerd mdto - Great Gatsby meme

Maar liefst vijf sessies gaan over deze standaard, te beginnen met de 'officiële' presentatie. Twee van de sessies wil ik nog even onder de aandacht brengen:

  • De MDTO Q&A; een everything you wanted to know about MDTO, but were afraid to ask sessie. Lekker laagdrempelig, voor de kleine vragen, de weetjes, de tips.

  • De MDTO in Linked data sessie, met daarbij een Proof of Concept bij de Gemeente Amsterdam: MDTO is klaar voor de toekomst!

We gaan ook gluren bij de buren door eens naar organisaties buiten de overheid te kijken en ook buiten het vakgebied van archivaris en informatiespecialist. Neem bijvoorbeeld de sessie Siemens Healthineers: How data can transform Healthcare? (in het Nederlands, overigens) waarin Bas Idzenga laat zien dat dankzij steeds verdergaande digitalisering van de zorg de precisie geneeskunde en meer op de individuele patiënt toegesneden behandeling zich ontwikkelt en het comfort voor patiënten verbetert.

En we nemen een kijkje bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) die grote hoeveelheden van een specifiek soort data beheert: hoe laat je de ontsluiting van informatie gestroomlijnd verlopen en hoe gebruik je de metadata om processen op elkaar te laten aansluiten?

Tot slot wil ik nog twee hands-on sessies onder de aandacht brengen:

  • De Workshop Spatial Data: om vakgenoten die niet gespecialiseerd zijn in geodata een indruk te geven van de methoden en mogelijkheden die spatial data biedt, worden er twee op elkaar aansluitende sessies georganiseerd:

  • De Archiefwiki Inklopdag: de hele dag lekker met z’n allen werken een mooiere, betere Archiefwiki: Nieuwe termen invoeren, bijvoorbeeld uit MDTO, afbeeldingen toevoegen of de Achiefkaart bijwerken. Sluit aan voor zolang je zin hebt; er is altijd wat te doen!

En bekijk ook de oproep van Marens Engelhard, Algemene Rijksarchivaris en directeur van het Nationaal Archief.

Kortom, er is voor iedereen wat te doen tijdens de Metadata10Daagse!

Trefwoorden