Kennisdossier MDTO opgefrist

  • jan 2023
  • Corinne Boeijinga
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 48
Corinne Boeijinga
KIA Community
  • Gerdine Kruizinga
  • Bart Meuffels
  • Wout van der Reijden
  • Frank Smeets

Opgeruimd het nieuwe jaar in, is mijn motto. Het kennisdossier MDTO (Metagegevens Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie) in de KennisIndex is dan ook niet ontsnapt aan mijn opruimwoede. Ik heb behoorlijk de bezem erdoor gehaald. Het resultaat: een overzichtelijk kennisdossier.

Het goede is uiteraard behouden. Aan de indeling van de pagina is daarom niets veranderd. Alle bestaande rubrieken zijn nog bruikbaar en relevant. De inhoud daarentegen is flink aangepast, behalve het onderdeel ‘Begrippen’. Definities verouderen minder snel dan blogs.

Oude blogs uit het zicht

Blogs over MDTO van meer dan drie jaar oud zijn verwijderd uit het dossier. Daarmee zijn ze niet verdwenen van KIA, maar wel van de pagina. Over dit onderdeel ben ik nog niet helemaal tevreden, want het laatste blog is van maanden geleden. Daar komt verandering in.

Bestanden 1.0

Bij het onderdeel bestanden staan slechts twee items, terwijl in het kennisplatform metadata veel MDTO bestanden versie 0.9 te vinden zijn. Het is een bewuste keuze geweest om deze bestanden niet in de etalage te zetten. De 1.0 versie is namelijk tegenwoordig beschikbaar op de website van het Nationaal Archief. En in een kennisdossier ligt de nadruk op de meest actuele informatie.

Koplopers

Onder de praktijkervaringen zijn alle blogs van de koplopersgroep MDTO opgenomen. Iedereen kan ze nu overzichtelijk bij elkaar vinden. Bij deze ervaringen staat ook de fit-gap-analyse van de gemeente Den Haag tussen hun informatiemodel en MDTO.

… en nog wat details

Bij het onderdeel kennisproducten staan veel verwijzingen naar de website van het Nationaal Archief, omdat daar alle definitieve versies te vinden zijn. Ook klein tekstuele aanpassingen worden daar verwerkt en verantwoord.

In de onderste rij staan webinars met uitleg over MDTO en de eerste ervaringen met het toepassen daarvan. Deze webinars zijn in samenwerking met de VNG georganiseerd. De datum onderaan de blokken geeft de datum van de uitzending weer.

Het kennisdossier is samen met de collega’s van het Nationaal Archief opgefrist. Dit kan een eenzijdig beeld geven. Neem contact met mij op voor aanvullingen of opmerkingen over dit dossier.

Trefwoorden