De afgelopen periode heeft de werkgroep onder meer een tussenrapportage opgeleverd, die begin juli in de Standaardisatieraad van het Nationaal Archief is besproken. Dat heeft niet tot wijzigingen in de gekozen aanpak geleid.
Wel werd de vraag gesteld hoe het raamwerk aansluit op NEN-ISO 16175-1, NORA en GEMMA. Zoals hieronder te zien is, wordt NEN-ISO 16175-1 gebruikt bij de uitwerking van de functies. Het DUTO-raamwerk wordt geïntegreerd in de NORA. Verder wordt actief afgestemd met de beheerders van de NORA om het onderwerp duurzame toegankelijkheid goed te borgen in de nieuwe hoofdstructuur.
Omdat het DUTO-raamwerk zich richt op de gehele overheid, wordt primair naar NORA gekeken, met de hoop en verwachting dat dochters als de PETRA en de GEMMA zullen volgen.
Waar werken we nu aan?
In het DUTO raamwerk zijn we nu aanbeland bij het omschrijven van de functionaliteiten die nodig zijn voor duurzame toegankelijkheid van informatie. Momenteel werken we aan de uitwerking van de eerste functie, ‘Vernietigen’. Voor deze functie worden de randvoorwaarden, processtappen, implementatiepatronen en modeleisen uitgewerkt.
De drie implementatiepatronen die binnen het DUTO raamwerk worden uitgewerkt zijn gebaseerd op de patronen die worden beschreven in NEN-ISO 16175-1:
Patroon 1: een informatiesysteem dat zowel de bedrijfsfunctie als de DUTO-functionaliteit ondersteunt;
Patroon 2: een informatiesysteem dat de bedrijfsfunctie ondersteunt, maar niet de DUTO-functionaliteit. Met een koppeling naar een aparte component die de DUTO functionaliteit levert;
Patroon 3: een informatiesysteem dat enkel de bedrijfsfunctie ondersteunt. De informatieobjecten worden niet in het informatiesysteem zelf bewaard, maar verplaatst naar een gespecialiseerde beheeromgeving (zoals een DMS of een e-depot).
Hieronder de schematische uitwerking van patroon 1:
Het doel van de patronen is om te kunnen bepalen wanneer welke modeleisen van toepassing zijn.
Voor de modeleisen wordt gekeken naar bestaande bronnen, zoals de al genoemde NEN-ISO 16175-1 en Moreq2010. De eisen uit de bronnen worden daarbij geconsolideerd en waar nodig vertaald naar de Nederlandse context.
Omdat het de eerste functie betreft die wordt uitgewerkt, is ook de manier van uitwerking zelf een punt van aandacht. Welke opbouw lijkt het beste te werken, zal deze opbouw ook werken op het moment dat andere functies worden uitgewerkt?
Een eerste uitwerking van de functie is gedeeld met de redactiegroep en hun feedback wordt op dit moment verwerkt. De versie die hier uit voortkomt wordt besproken in de volgende openbare feedbacksessie.
De volgende stap
Met de redactiegroep is ook besproken welke functie als volgende zal worden uitgewerkt. Dat zal de functie zijn met als werktitel ‘registratie’ (deelvertaling van de Engelse term 'capture') Een eerste uitwerking zal binnenkort met de redactiegroep gedeeld worden.
Feedbacksessie
Graag horen we van jou als vakgenoot wat je van onze uitwerking tot nu toe vindt. Ben jij geïnteresseerd in de uitwerking van de functie ‘Vernietigen’ en ontwikkelingen rondom DUTO, sluit dan aan tijdens de online feedbacksessie op 13 september van 11.00-12.00u. Klik hier voor het agenda-item op KIA over de feedbacksessie.