Nieuwe adviesgroep van Netwerk Digitaal Erfgoed wil gezamenlijke onderzoeksagenda voor erfgoedveld
Onderzoek naar het beschikbaar maken van gedigitaliseerde collecties is nu veelal versnipperd. De Adv...
Op 16 mei 2022 organiseert de Taskforce Museumarchieven het tweede symposium over museumarchieven. Het symposium vindt plaats in het Auditorium van het Rijksmuseum op 16 mei 2022 van 12.30 – 17.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur)
Musea zijn zich steeds vaker bewust van het belang van museum brede archivering. Toch vertaalt dit zich nog onvoldoende naar beleid en beperken informatieplannen zich vaak hoofdzakelijk tot het beheren en ontsluiten van de collectie informatie. Sinds de verzelfstandiging van rijksmusea in de jaren ’90 zijn de meeste musea niet meer gehouden aan de Archiefwet, maar een vervangend kader met bijbehorende beheersinstrumenten is nooit opgesteld. Er is bij musea behoefte aan capaciteit, kennis, handreikingen en instrumenten.
Doel van dit symposium is om musea te helpen en te inspireren bij de professionalisering van de eigen informatiehuishouding en archivering. Museumprofessionals, (museum) archivarissen, informatiespecialisten, collectiebeheerders en andere specialisten uit de museum én archiefsector wisselen op het symposium ervaringen en kennis uit. Samen staan we sterker en komen we verder! Dus meld je aan!
Wanneer: maandag 16 mei 2022 ; Waar: Auditorium Rijksmuseum Amsterdam; Hoe laat: 12.30 – 17.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur); Programma: Het programma en de praktische informatie vind je via de symposiumpagina van het Rijksmuseum Amsterdam; Kosten: deelname is gratis; Aanmelden: Schrijf je snel in via archief@rijksmuseum.nl (uiterlijk op 9 mei 2022)
Korte toelichting programma (Zie vooral het uitgebreide programma: We hebben een interactief programma samengesteld waarin aandacht besteed wordt aan wat het museumarchief eigenlijk is de verschillende functies van archief en aan de diversiteit aan deelarchieven in musea (plenair door Roosmarijn Ubink directeur-archivaris RHC Vecht en Venen) en de rol van museumarchieven bij herkomstonderzoek collecties (plenair door Tom Quist, herkomstonderzoeker Museum van Volkenkunde en Sophie Olie Herkomstonderzoeker Rijksmuseum Amsterdam). Hoogleraar Archiefwetenschappen Charles Jeurgens leidt de gesprekstafels in waar wordt ingegaan op verschillende actuele thema's en zijn er diverse experts en stakeholders op de diverse gebieden aanwezig die een actieve rol spelen in het programma (waarover later meer), coördinator Archivistiek Reinwardtacademie Fifine Kist, Marcus Cohen (DEN). Volg ons op social media om op de hoogte te blijven wie er aanschuift.
Afsluitend vindt een panelgesprek plaats met onder andere Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging, Bert de Vries, voorzitter van de KVAN (Koninklijke Vereniging Archiefsector Nederland) en Tamara van Zwol, manager houdbaar bij NDE. Gezamenlijk wordt besproken en onderzocht hoe de initiatieven van de Taskforce Museumarchieven verder vormgegeven kunnen worden, met als doel om duurzaam archiefbeheer binnen Nederlandse musea te helpen verwezenlijken.Daarnaast is er aandacht aan gesprekstafels aandacht voor:
Gesprekstafels:TAFEL 1 » HYBRIDE MUSEUMARCHIEVEN - Hoe pakken musea momenteel
de digitalisering van analoge archieven aan? gespreksleiders: Eke Blanksma (Senior medewerker documentair informatie management, Rijksmuseum) en Wouter van Dijk (Senior Collectie beheerder Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen )
TAFEL 1 » HYBRIDE MUSEUMARCHIEVEN -Hoe pakken musea momenteel de digitalisering van analoge archieven aan? gespreksleiders: Eke Blanksma (Senior medewerker documentair informatie management, Rijksmuseum) en Wouter van Dijk (Senior Collectie beheerder Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen )
TAFEL 2 » DIGITALE INFORMATIEHUISHOUDING - Hoe vind je de balans tussen
ICT- en archivistische principes? gespreksleiders: Eva van den Hurk-van’t Klooster (Adviseur digitale archieven, Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen) en Wietse Bakker (Informatiemanager en informatieadviseur, Regionaal Archief
ZuidUtrecht )
TAFEL 3 » NUT EN NOODZAAK SELECTIELIJSTEN EN
BRUIKBAARHEID VAN HET BSD - Wat te bewaren? gespreksleiders: Ria Mink-Gijzen (Archiefinspecteur, Regionaal Archief ZuidUtrecht ) en Erika Hokke (Directeurarchivaris Regionaal Archief ZuidUtrecht )
TAFEL 4 » ARCHIEVEN VAN DERDEN - Kunstenaarsarchieven in musea
gespreksleiders: Linda Hooning (Archiefmedewerker, Teylers Museum)
en Ramses van Bragt (Procescoördinator Acquisitie, RKD – Nederlands
Instituut voor Kunstgeschiedenis)
TAFEL 5 » COLLECTIEARCHIEVEN - Digitalisering en online toegankelijkheid. Is er behoefte aan koppelen en online raadpleegbaar zijn? gespreksleiders: Fricke Oosten (Informatiespecialist, Rijksmuseum) en Tom Quist (Herkomstonderzoeker Indonesië, Nationaal Museum van Wereldculturen)
TAFEL 6 » KENNIS EN OPLEIDING - Welke vakinhoudelijke kennis is nodig voor een duurzaam archiefbeleid in musea in deze tijd? gespreksleiders: Linda van de Grift (Informatiemanager, Centraal Museum) en Fifine Kist (Docent Cultureel Erfgoed, Reinwardt Academie)
Op de hoogte blijven - Wil je in de tussentijd op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van museumarchieven? Hou dan de website. LinkedInpagina en Twitter van de Taskforce Museumarchieven in de gaten. De presentaties van het eerste symposium op 8 juni 2021 zijn hier terug te zien.
---------------------------------------------------------------------
Het symposium wordt georganiseerd door de Taskforce Museumarchieven waarin deelnemers vertegenwoordigd zijn uit: Centraal Museum, Nationaal Museum van Wereldculturen, Mauritshuis, Stedelijk Museum, Museum Het Schip, Teylers Museum, Rijksmuseum, Van Gogh Museum, RHCVV (Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen), RAZU (Regionaal Archief Zuid-Utrecht). Daarnaast zijn het RKD, NDE en DEN betrokken en zijn er gesprekken gevoerd met de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed van het Ministerie van OCW.
HET SYMPOSIUM IS MOGELIJK GEMAAKT DOOR:
Rijksmuseum Amsterdam, Van Gogh Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE), De REE archiefsystemen, GMS en KVAN.