Database-informatie toegankelijk / artikel OD

  • nov 2018
  • Harm Pieters
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 1
  • 33
Harm Pieters
InformatiehuishoudingOverheden
  • Violet
  • André Plat VNG Realisatie

In het themanummer van OD over archivering by design staat een artikel van Jan Koers over het toegankelijk maken van database-informatie die door overheden is gecreëerd. Uit de inleiding:

Uit een onderzoek verricht bij het Noord-Hollands Archief in samenwerking met de gemeente Haarlem blijkt dat naast documentaire informatie ook informatie in de vorm van databasegegevens duurzaam toegankelijk moet blijven. Ook bij informatie in documentvorm zijn er nog belangrijke verbeterslagen te maken.
Dit artikel verkent de mogelijke technische, juridische en organisatorische veranderingen die nodig zijn om informatie die in verschillende vormen beschikbaar is en wordt gebruikt duurzaam toegankelijk te maken met toepassing van principes van archiveren by design. Dit wordt gedaan aan de hand van de in het onderzoek gebruikte casus milieuhygiënische bodeminformatie.

Verder lezen? Het hele artikel staat online op de website van OD.

Het themanummer van OD over archivering by design bevat natuurlijk nog meer interessante artikelen, klik hier voor de inhoudsopgave.

Reacties

één reactie, 3 december 2018
  • Jan Koers is samen met Subhaas Kisoensing, in opdracht van VNG-Realisatie, bezig met een vernieuwing van GEMMA duurzame toegankelijkheid. In de loop van december komt een eerste 'draft' beschikbaar. Review wordt op prijs gesteld. Belangrijke elementen in de vernieuwing van de GEMMA duto zijn:

    1. archivering by design toepassen op tekst/documenten en databases bij ontstaan, inrichting en beheer, o.a. toepasbaar/bruikbaar in de aanbesteding DSO/VTH, sociaal domein samenwerkingen

    2. bruikbare set van (referentie)componenten opleveren voor gemeenten en leveranciers

    3. eenduidig en goed omschreven (doorvertaling naar www.softwarecatalogus.nl)

    4. uit te gaan van het records continuüm en naast tekst/documenten ook bruikbaar voor databases

    5. scheiden van data, services, businessrules en interactie, toepasbaar binnen de Common Ground en mogelijk (niet per sé) kunnen toepassen op Open Source

    6. experimenteren met database beheer duurzaam toegankelijkheid (met of zonder e-depot) als een basisregistratie etc.

    In de loop van 2019 zal vervolg worden gegeven aan deze vernieuwde architectuur. We mikken op praktijkbevroevingen bij gemeenten en verdere verdieping door specialisten in ICT en leveranciers.
    Voor vragen mail mij gerust: andre.plat@vng.nl

    André Plat VNG Realisatie