De zoektocht naar duurzame alternatieven voor disks en tapes

  • dec 2023
  • Tineke van Heijst
  • ·
  • Aangepast 28 jun
  • 478
Tineke van Heijst
Green IT
  • Leonoor Hamers
  • Vincent Post
  • Verwijderde gebruiker
  • Caspar Almalander
  • Ad van Heijst

Dit is blog 6 in de blogreeks over Green IT.

Overal ter wereld blijft de hoeveelheid opgeslagen data toenemen. Dit roept vragen op over hoe lang we met de bestaande opslagmethoden, zoals disks en tapes, al deze informatie kunnen blijven bewaren. Tegelijkertijd zoeken we naar manieren om het groeiende energieverbruik in de IT-sector te verminderen. In deze blog nemen we een kijkje in de onderzoekswereld, die soms wel wat weg heeft van een spannende sciencefictionfilm.

Huidige opslag is oneindig

In eerdere blogs over het thema dataopslag hebben we gezien dat de wereldwijde hoeveelheid opgeslagen data gestaag blijft toenemen. Sterker nog, met de opkomst van nieuwe technologie zoals kunstmatige intelligentie en het internet der dingen (1) zal de groei zelfs versnellen. In 2022 werd de wereldwijde opslagcapaciteit geschat op 95 zettabytes (ZB), en prognoses wijzen op een stijging naar 211 zettabytes tegen 2025. (2)

Deze schatting omvat verschillende soorten dataopslag, zoals hard disk drives (hdd), solid-state drives (ssd), optische opslag en opslag op tape (linear tape open). Hoewel de opslagcapaciteit blijft groeien, neemt deze niet zo snel toe als de productie van data zelf. Als de hoeveelheid data in dit duizelingwekkende tempo blijft toenemen, zal de vraag naar opslag het aanbod binnen enkele jaren overtreffen. (3)

Ecologische impact

Daarnaast is er steeds meer aandacht voor de ecologische impact van dataopslag. (4) Dit motiveert organisaties om op zoek naar opslagtechnieken die minder energie verbruiken, waardoor ze een kleinere impact op het milieu hebben.

Beperkt houdbaar

De huidige vormen van digitale opslag kennen een beperkte levensduur: harddisks gaan ongeveer vijf jaar mee, terwijl tape doorgaans een levensduur van gemiddeld tien jaar heeft. Dit betekent dat we informatie die we langdurig willen bewaren en toegankelijk houden, regelmatig moeten overzetten naar nieuwe opslagmedia.

Dit brengt niet alleen risico’s met zich mee voor de integriteit van de data, maar zorgt ook voor een grote hoeveelheid afval, omdat overbodige disks en tapes vaak niet hergebruikt kunnen worden. Bovendien brengt het voortdurend vervangen van opslagmedia aanzienlijke kosten met zich mee.

Veel onderzoek naar nieuwe opslagtechnieken

Verschillende partijen, vaak commerciële techbedrijven in samenwerking met onderzoeksinstituten zoals TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en de Radboud Universiteit, hebben onderzoek gedaan naar schaalbare en duurzamere vormen van opslag.

Ad van Heijst heeft eerder op KIA Pleio een blogreeks gepubliceerd over bestaande en innovatieve opslagtechnieken voor informatie (5), waarin hij onder andere opslag op glas en opslag in synthetisch DNA behandelde. In deze blogserie voegen we er een derde onderzoek aan toe: opslag in atomen.

In de volgende drie blogs beschrijven we deze nieuwe opslagtechnieken. Hierbij ligt de focus op de ecologische impact van de nieuwe opslagtechnieken. Dit in tegenstelling tot de blogsreeks van Ad van Heijst, die de opslagtechnieken in het licht van de Digital Preservation Storage Criteria heeft bekeken. Daar maakt ecologische duurzaamheid op dit moment (nog) geen onderdeel van uit.

Blogserie

Deze blogpost is onderdeel van een serie blogposts over Green IT geschreven in opdracht van de gelijknamige netwerkgroep van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Deze netwerkgroep monitort de ontwikkelingen rondom Green IT en de impact van de voortschrijdende digitalisering op het klimaat. Specifiek wordt daarbij gekeken naar de (toenemende) digitalisering binnen de erfgoedsector.

Eerder verschenen in deze blogserie

Thema: Introductie Green IT

1. De dubbele rol van IT in duurzaamheid

2. De noodzaak van een duurzaamheidskader voor de erfgoedsector

Thema: Dataopslag

3. De digitale databerg

4. De verborgen impact van cloudopslag

5. 1% van alle data ter wereld bewaren – wat kost dat aan CO2-uitstoot?

Gebruikte bronnen:

(1) Het internet der dingen (in het engels Internet of Things) is het geheel aan apparaten (‘dingen’) dat via internetverbindingen met andere apparaten of systemen in contact staat en die daarmee gegevens uitwisselen.

(2) IDC, ‘High Data Growth and Modern Applications Drive New Storage Requirements in Digitally Transformed Enterprises: a whitepaper sponsored by Dell Technologies and NVIDIA’, gepubliceerd juli 2022.

(3) TechTarget, ‘The future of data storage must handle heavy volume’, gepubliceerd op 20 december 2022.

(4) In de top 5 data storage trends for 2023 samengesteld door TechTarget wordt de ecologische impact van opslag als belangrijke trend genoemd.

De blogserie van Ad van Heijst over bestaande en innovatieve opslagtechnieken is te vinden op het

Trefwoorden