Archievenblad bij het oud papier

  • feb 2013
  • Ernest Verhees
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 3
  • 32
Ernest Verhees
KIA Community
  • Christian van der Ven
  • Ilse Jansen
  • Dick Bunskoeke

Het zal geen nieuws zien als ik zeg dat de KB een nieuwe website heeft gelanceerd met 80 gedigitaliseerde tijdschriften uit de periode 1850-1940: tijdschriften.kb.nl . En waarschijnlijk zal het ook wel bekend zijn dat één van de geselecteerde tijdschriften het "Nederlandsch archievenblad: orgaan 1892-1939" is.

Terwijl ik dacht dat dit de eerste stap was voor de invulling van de vaker geuite wens dat het archievenblad digitaal beschikbaar komt, kwam ik er bij het schrijven van dit blog ineens achter dat het hele archievenblad sinds juni 2012 online staat en doorzoekbaar is. Dat ik dat had moeten weten is misschien wel net zo vanzelfsprekend als dat iedereen nu tijdschriften.kb.nl kent...

Dat het volledige archievenblad op internet beschikbaar is, maakt de vraag die ik hierbij kreeg nog relevanter want nu kunnen namelijk nog meer jaargangen bij het oud papier gezet worden. Van de meeste tijdschriften die de KB nu gedigitaliseerd heeft zullen er niet zo veel complete series bewaard zijn en als landelijke bladen in eerste instantie bij de KB liggen. Met het archievenblad zal dat wat anders liggen want de meeste archiefinstellingen zullen die serie (of een groot deel) toch wel in hun bibliotheek in het depot hebben staan (en daar kostbare plankmeters in beslag nemen). Op archieven.nl vond ik er zo snel 21.

Waarom bewaren we die eigenlijk? Ik vermoed dat het aantal aanvragen door bezoekers zeer beperkt is en het vooral onderdeel is van de handbibliotheek van de medewerkers. Maar zij (en uiteraard ook die enkele bezoeker) kunnen nu op internet terecht en doen dat hopelijk ook! Dus weggooien die hap! (dit hoeft toch niet officieel vernietigd te worden?) en snel uitrekenen wat de winst is in depotruimte en dus in geld.... dan heb je meteen de eerste baten van dit digitaliseringsproject.

Of loop ik achter en zijn er sinds juni 2012 al veel archievenbladen in de oud papiercontainer beland? Mocht je tot een saneeractie in de bibliotheek overgaan dan ken ik nog wel een leuk voorbeeld dat veel winst oplevert: 2 meter downloaden .

Reacties

3 reacties, meest recent: 6 maart 2013
  • Ik zou de jaargangen 2010-nu toch nog even bewaren...

    Dick Bunskoeke
  • Wij bewaren de voorgaande jaargang en de lopende jaargang. De rest is sinds vorig jaar in de papierbak verdwenen.

    Ilse Jansen
  • Bij ons op het BHIC staat de hele serie nog (en bij mij thuis trouwens ook, het deel vanaf het begin van mijn lidmaatschap...). Ik zou de aanvraagcijfers eens moeten bekijken, maar denk niet dat iemand het zou merken als we de hele serie in de papierbak zouden kieperen (en ook dát geldt wederom voor mijn persoonlijke serie). Dat geldt natuurlijk wel voor heel veel meer tijdschriften en andere series uitgaven.

    Op Twitter noemde iemand nog kranten: om over "meters winnen" te spreken... In Brabant wordt door heel wat archiefdiensten bijvoorbeeld het Brabants Dagblad bewaard. De regionale katernen verschillen van elkaar (alhoewel steeds minder), maar da's dan ook alles. Die krantenleggers nemen al snel in ieder depot een stelling in beslag.

    Christian van der Ven

Trefwoorden