Besluit van 4 september 1823, no. 7
Omdat ik het af en toe gebruik en het dan steeds weer moet zoeken heb ik het maar gescand en zet ik he...
In het april nummer van het Archievenblad staat een aardig artikel van drie medewerkers van het Nationaal Archief over hun nieuwe selectiemethodiek per maatschappelijk domein. De eerste pilot betrof het domein “milieu”. Op basis van gesprekken met deskundigen op dit terrein werd een longlist en shortlist opgesteld van de belangrijkste particuliere actoren op het gebied van milieu. Wat bleek de archieven van nagenoeg alle genoemde actoren uit de shortlist zijn al ondergebracht bij een archiefinstelling: namelijk bij het IISG!
Hopelijk begint het in Den Haag door te dringen dat de archieven van particulieren al decennia lang een geschikte plaats vinden dankzij het bestaan van een aantal archiefbeherende instellingen, zoals het NIOD, KDC, HDC, Aletta en het IISG.
Toch is de gebruikte methodiek leerzaam. Sterker nog toen Huub Sanders en ik in november 2010 samen met Frans Bieckmann (zelfstandig journalist met als specialiteit ontwikkelingssamenwerking) een lijst opstelden van organisaties die er toe doen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking konden we al na 2 uur concluderen dat de archieven van belangrijkste Nederlandse organisaties al ergens ondergebracht waren: namelijk bij het Nationaal Archief.
Mijn aanbeveling: ga zo door, meer deskundigen raadplegen (wat de schrijvers van het artikel aanbevelen voor de vervolg pilots) lijkt me juist niet nodig: de uiteindelijke shortlist zal daarmee niet anders worden. Wees vooral niet blind voor de “collectie Nederland” zoals die in de loop van de jaren is ontstaan.
Verder zou het goed zijn als het IISG het overzicht van archieven ook thematisch zou presenteren, zodat je als buitenstaander ook een idee hebt van de diepte van onze collectie. De thema’s liggen voor de hand, de relevante termen zijn beschikbaar en bij een keuzeprobleem vul je gewoon meer termen in. Met 3.000 archieven moet dat toch lukken in een paar inklopdagen.
Reacties
Frank, inmiddels zijn collega's van het Nationaal Archief begonnen met het bloggen op Archief 2.0 over de Nieuwe Selectie Aanpak (NSA). Maar misschien had je het al gezien hoor.
Leuk trouwens je op Archief 2.0 in actie aan te treffen. :-)