Wikiwijs?

  • feb 2010
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 7
  • 172
Verwijderde gebruiker
KIA Community

Al enkele jaren komen leerlingen van een school voor voortgezet onderwijs naar Regionaal Archief Tilburg om onderzoek te doen in hun eigen schoolarchief. De docent bereidt het goed voor, de leerlingen snuffelen werkelijk door de papieren en documenten en maken er zelfs een mooi verhaal van, compleet met foto's en bronvermelding. Wat blijkt? Zelfs de archiefnummers evenals inventarisnummers staan vermeld onderaan het werkstuk!Chapeau! Zo zouden we denken. Deden alle leerlingen van Nederland dat maar. Kan niet beter. Maar dan........dan blijft het materiaal hangen. De docent verzamelt keurig al de teksten en plaatjes. Maakt er een lay out van met dwarsliggende pagina's en een streep in het midden. De afbeeldingen zijn ingeplakt, omkaderd, vormgegeven en vervolgens, een jaar na dato krijg ik het goedbedoeld aangeboden. Toch kan ik er niks meer mee. Voordat ik alle lay out ontmanteld heb, namen van leerlingen opgespoord en de foto's er uit en weer er in...Het lukt me niet.Ik wil het dolgraag hebben. De Web 2.0 gedachte krijgt hier immers vorm. Maar helaas, het invoeren in bestaande systemen zoals het Geheugen van Tilburg of Geschiedenislokaal 013, het mag niet baten. Zijn de sites te hoogdrempelig? Naar mijn idee niet. Willen de leerlingen niet op internet dan? Lijkt me ook niet. Is het voor de docenten te veel aanbod van sites en allerlei hulpmiddelen? Aan het enthousiasme van deze docent ontbreekt het ook niet. Kortom, wat is wijsheid? Hoe worden we samen wikiwijs?

Reacties

7 reacties, meest recent: 3 februari 2010
  • Hoi Petra, De enige die echt antwoord op je vraag kunnen geven zijn de betreffende leerlingen en hun lera(a)r(es). Vraag ze of ze hebben overwogen hun bijdrage daar zelf in te voeren, en waarom ze dat uiteindelijk niet gedaan hebben. Kennen ze deze sites? Wil de docent(e) het werkstuk op papier hebben? Is het invoeren op de site te moeilijk? Allen zij kunnen je het vertellen, lijkt me. Wellicht kun je de docenten eens uitnodigen om ze te laten zien hoe het werkt? Tip (beetje of-topic, maar vooruit): bij sommige onderwerpen kan een tijdlijn een mooie tool zijn om gebeurtenissen chronologisch weer te geven, op www.timerime.com kan iedereen gratis een tijdbalk aanmaken die vervolgens op een andere site te embedden is. Zie bijvoorbeeld http://archiefonline.blogspot.com/2010/01/tijdlijn-geschiedenis.htmlEn nee, ik heb geen aandelen ;-)

    Verwijderde gebruiker
  • Dag Albert, bedankt. Vandaag heb ik inderdaad een uitnodiging verstuurd naar de docenten om eens met elkaar te praten. Enne...die tijdlijn hebben we ook al ;-) De Tilburgse Tijdmachine Maar thanks anyway, ik heb ook geen aandelen!

    Verwijderde gebruiker
  • Petra, wat ik miste bij de Tilburgse tijdmachine is de mogelijkheid voor de leerlingen om zelf een tijdlijn aan te maken rond een bepaald thema/onderwerp (en die vervolgens in hun eigen webpagina over dat onderwerp te embedden). Dat vind ik namelijk het mooie van TimeRime. Maar misschien is die optie er ook bij de Tilburgse tijdmachine en kijk ik niet goed?

    Verwijderde gebruiker
  • Nee je hebt gelijk. De Tilburgse Tijdmachine is nog uit de 1.0 periode. Maar je brengt me wel op een idee, namelijk om lln zelf met de Time Rime dingen te laten doen.

    Verwijderde gebruiker
  • Dat was precies het idee! Laat maar weten hoe het je verder vergaat, ik ben wel benieuwd. groet, Albert

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden