Robots in het archief
Tijdens het laatste Open Archiefatelier met als thema de Digitale Onderzoeksomgeving heb ik me onledig...
Gisteren heb ik voor het eerst echt kennis gemaakt met mijn aankomende baan. Iemand was certificaten van na 1750 aan het uitzoeken. Sommige waren niet meer dan snippers. Hier in Suriname gaat het met onze vochtigheid natuurlijk heel slecht met papier. Vorig jaar had deze persoon ook al stukken uitgezocht en iemand die hem graag wou helpen heeft in zijn periode van afwezigheid de documenten geplastificeerd. Voor ons was het bij het openmaken van het pakket wel een grote teleurstelling. Plastificeren is zeker niet de methode om oude documenten te bewaren. Hoe het wel zou moeten weten we echter niet. Om te voorkomen dat er nog meer fout gaat ben ik op zoek naar de juiste methode om deze documenten te archiveren. Van iemand heb ik vernomen dat het met zuurvrijpapier moet, maar hoe is mij niet duidelijk. Natuurlijk is het klimaat in Suriname anders dan bij jullie, maar ik denk jullie me een heel eind op weg kunnen helpen.Het archief waarin ik binnenkort kom te werken is een archief waarin jaren niets is gebeurd. Niet zo lang geleden is er een airco geplaats. Het lastige is wel dat de ruimte zeer vochtig is.Om de historie voor Suriname te bewaren wil ik graag komen tot een voorstel om de omgeving voor zowel de documenten als de andere stukken in het archief te optimaliseren. Daarvoor ben ik op zoek naar informatie en mensen die mij hierin kunnen adviseren.Want het zou zonde zijn als dit verloren zou gaan door gebrek aan kennis in Suriname die elders wel beschikbaar is, in deze tijd waarop de grenzen door het internet vervagen. Wie heeft advies.Alles is welkom, maar in het bijzonder wat ik moet doen met de documenten gezien de persoon die ze aan het uitzoeken is op zeer korte termijn Suriname verlaat en de stukken in die periode weer in verkeerde handen kunnen vallen.
Reacties
Probeer de temperatuur tussen de 15-18 te houden en de luchtvochtigheid tussen 49-55%. Combineren met zuurvrije mappen en evt goede zippels dan heb je al veel gewonnen. Veel regelgeving voor NL op dit gebied is te vinden bij LOPAI, taskforce archieven. Verder is Sterken resauratie misschien interessant. Ook het Nationaal Archief heeft veel info.
Monique, temperatuur 15-18 graden en luchtvochtigheid 49-55% is in Suriname niet haalbaar. Het is wel de ideale situatie, maar vergeet het maar. Daar heb je een enorme installatie voor nodig, en dan nog druipt de condens aan de buitengevels van de muren af, slaat dwars door de muren heen, enzovoorts. In ons vochtige klimaat heb je dan een speciaal daarvoor ontworpen gebouw nodig, zoals het nieuwe Nationaal Archief Suriname. En zelfs daar gaat men niet verder dan - meen ik - 22 graden. De ontwerper, Carel van Hest, zal je graag van advies dienen voor wat betreft bouwkundige prpblemen aan je archief. Wat kun je dan wel doen ? doe wat praktisch mogelijk is. Die documenten zijn eeuwenlang bij een temperatuur van germiddeld 26 gr. bewaard. Daar zijn ze aan gewend. Vocht is de grootste boosdoener. In suriname loopt die tussen de 60% (overdag) tot 90 a 100% ('s nachts) Maar vocht kun je verminderen met een airco (tot 60%). Stel de temperatuur van dat ding niet lager dan 24 graden. Wat ook kan, is een luchtontvochtiger. En wat je ook kunt doen is : begin de verzameling systhematisch in te scannen. Ook als de originele verzameling achteruit gaat vanwege opslagproblemen, dan blijft de informatie toch nog behouden. Inscannen is niet duur, al zullen leveranciers van museumapparatuur anders beweren. Ik heb destijds de kaartenverzameling van de Dienst der Domeinen te Paramaribo ingescand met een A4 scannertje van USD 80,-, de grotere documenten in delen, en de zaak daarna electronisch gelijmd. De gehele verzameling - zo'n 3000 kaarten, is nu electronisch beschikbaar. Je moet daar gewoon een kleine organisatie voor opzetten, en beginnen. 't maakt niet uit of het een paar jaren duurt. groet & succes Philip Dikland info@kdvarchitects.com