Denk mee over de DERA 2
Er is een nieuwe versie van de Digitale Erfgoed Referentie Architectuur (DERA) in de maak. De DERA 2.0...
Wat vinden jullie van crowd funding en crowdsourcing ?
Kan dit nuttig zijn voor archiefdiensten ?
en vooral:
Wat zijn de voor- en nadelen ?
Of is dit meer iets voor een grondige studie ?
Ik denk zelf dat het genereren van geld en het laten meedenken/meedoen door publiek bij bepaalde projecten goed zou zijn (toekennen van trefwoorden = zoektermen = tags bijvoorbeeld). Maar voor bijvoorbeeld begeleiding en contacten en evalutaties etc. is veel tijd/menskracht bij archiefdiensten nodig...En we moeten ook weer niet tevéél onze oren laten hangen naar het publiek. We kunnen het nooit iedereen voor 100 % naar de zin maken. Wat de één wil, wil de ander niet. En - niet onbelangrijk - mag het publiek niet teveel invloed hebben op de collectievorming (de acquisitie van particuliere archieven). Dit moet een zo breed mogelijke afspiegeling zijn/blijven van de 'identiteit' van het werkgebied van de archiefdienst.
Reacties
Toevallig - of niet - heb ik de laatste tijd een paar keer geblogd over crowdsourcing bij indiceren, bij georefereren en bij en transcriberen. Ik denk daarnaast, als reactie op jouw vraag, dat je een onderscheid moet maken tussen het publiek inzetten bij het ontsluiten van je archieven en het publiek inzetten bij het vaststellen van je beleid (welk archief te acquireren, welke bron te scannen enzovoort). In het laatste geval is een beslissende stem van 'de archivaris' nodig, die immers meer belangen te behartigen en te overzien heeft dan die van de bezoeker die op dat moment voor hem staat. In het eerste geval is die beleidsmatige keuze feitelijk al gemaakt en zet je het publiek in voor het verwezenlijken van de door jou vastgestelde doelen. En natuurlijk wel via een situatie van win-win, nog los van allerlei gunstige neveneffecten. Misschien is dat dus wel de kern: zet je de 'crowd' in bij het vaststellen van je doelen of bij het verwezenlijken van je doelen? In het eerste geval denk ik dat het 'gewicht van de professional' het zwaarste en beslissende stempel op de zaak moet drukken.
Beste Christian, bedankt voor de reaktie. Ik ben het volkomen eens met de laatste alinea over 'de kern'. Jouw blogs over crowdsourcing ken ik nog niet. Ik ben gisteren pas lid geworden van Archief2.0. vr. groet, Wim v.d. Hoonaard.
@Wim: Mijn blog staat in principe volledig los van Archief 2.0 hoor, dus geen zorgen. Ik zag net je aanmelding pas, dus heb je nog even 'officieel' verwelkomd. Bij deze ook nog even in het 'openbaar': welkom bij Archief 2.0! :-)
In Amsterdam zijn we bezig met het opzetten van een landelijk project opzetten om indexen te generen met behulp van crowdsourcing. Al je er meer over wilt weten: http://militieregisters.nl/ en maandagmiddag 13 september vertellen we er over. Mocht je het leuk vinden om langs te komen, meld je dan even aan bij alaven@stadsarchief.amsterdam.nl.
Beste Ellen, Vlak na mijn vakantie las ik hierover (vorige week). Onze studiezaalmedewerker heeft de Eemlandse registers verzameld om t.z.t. te laten indexeren. Archief Eemland doet dus ook mee met dit landelijk project. Ik ben benieuwd hoe de resultaten zijn van deze 'crowdsourcing'. Ik weet nog niet of ik in de gelegenheid ben om 13 september te komen... vriendelijke groet, Wim v.d. Hoonaard.
https://twitter.com/23dvarchieven crowdsourcing in optima forma: public in UK can help create soundscape of Britain's everchanging sonic environment http://is.gd/en1tx