Waarom iets goeds veranderen?
Geïnspireerd door de najaarsbijeenkomst van het Platform Particuliere Archieven "Waarom iets goeds ver...
Er is een hoop te doen over Twitter. De actualiteit, snelheid van informatie, e.d. Met name bij rampen is in de afgelopen maanden Twitter ter sprake gekomen. Zelf Twitter ik nu een maandje of wat en voor mij is Twitter ook een hoop irrelevante informatie. Niet persé oninteressant, op persoonlijk vlak, maar op het gebied van het beroep is het niet altijd inhoudelijk. Dat is niet erg overigens, ik kies er tenslotte zelf voor wie ik volg!Vandaag zag ik iets wat me dan toch weer terugbracht bij een functioneel gebruik van Twitter. Ronald Giphart en Tim Overdiek zijn een Twitterroman begonnen. Ik ga dat verder niet uitleggen, dat staat goed omschreven op nu.nl en bij ze.nl kun je de eerste regels al lezen.Dit zijn dingen die fascineren me weer wel. Het gaat hier tenslotte over content en dan spits ik over het algemeen mijn oren.Om mijn gedachten eens los te laten op de mogelijkheden voor onderzoek: zou het interessant zijn om twitteraars die wel eens in archieven komen te vragen om informatie c.q. bronverwijzingen die ze vinden met betrekking tot Udenhout of mijn familie als tweet te verzenden, met bepaalde tags, zodat ik die in een tweetfeed kan filteren? Mwah, dat klinkt aanlokkelijk.Of deze: bezoekers aan de studiezaal d.m.v. een tweet hun mening laten geven i.p.v. het bedompte en belegen gastenboek?Er zijn vast creatievere geesten die hier wat moois voor kunnen verzinnen. En zo kan Twitter zomaar als volgende ding van de 23 dingen relevant worden.PS: is het iemand opgevallen dat ook op de homepage van deze community helemaal linksonder ook een tweetfeed te lezen is die tweets laat zien met het woord archief in de tekst?
Reacties
Dat taggen via twitter zou je ook nog eens kunnen kanaliseren via tagth.is. het werkt op basis van hashtags (dat zijn tags voorafgegaan door een #). Als je dan een reply (een @) verstuurt naar @tagthis en je hebt bij tagth.is een account aangemaakt, dan wordt (in de geval waar tagth.is mee werkt) de link in je delicious account geplaatst. Da's interessant voor jezelf maar dankzij die hashtag kan ook een ander via bijvoorbeeld search.twitter.com dit achterhalen. Via de hashtags #iffr09 & #thumbs heb ik tijdens het afgelopen filmfestival Rotterdam de door mij bekeken films in twitter becommentarieerd. Omdat ik de enige was die die combinatie van tags gebruikt kan je zo eenvoudig alle 17 door mij bekeken films achterhalen. Kortom iedereen die wat vind over Udenhout oproepen om op Twitter hierover te taggen bijvoorbeeld via #Udenhout en #duul58. Daarna 'lurk' je die stream daarover automatisch leeg. Nu maar hopen dat je op de studiezalen mag twitteren bijvoorbeeld via je mobiel :-).
@Tim Dat laten we gewoon in het nieuwe handvest dienstverlening opnemen! Nu nog mensen vinden die onderzoek doen in bronnen waar Udenhout ook in voorkomt :-)
Bij ons op studiezaal valt zelfs internet uit de lucht te plukken, dus heb je die mobiel niet eens nodig... haha! Maar Tim, verbazingwekkend wat jij al wel niet weet van Twitter!! Ik had die filmfestivaltweets van je wel langs zien komen en dacht al wel dat die tekentjes iets handigs waren... maar dit slaat toch weer alles. In genealogische nieuwsgroepen zoals soc.genealogy.benelux worden berichten vaak voorafgegaan door tekentjes. Onderwerpen van posts met overlijdensadvertenties worden bijvoorbeeld voorzien van een + als prefix. Die berichten worden automatisch gefilterd naar een online database, waar al voor jaren en jaren stamboomgegevens inzitten. Zoiets heb je ook met toevalstreffers... en juist dat laatste lijkt me nou weer perfect voor de archiefonderzoeker, die iets tegenkomt op de studiezaal en dat via een tweet meteen ergens kwijt wil.