We zijn een oligarchie

  • feb 2008
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 4
  • 37
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Christian van der Ven

Zo niet erger is Digg waar slechts 100 gebruikers ons domineren en maar liefst 44% van de topverhalen. Nog erger ze leggen ons ook nog eens hun mores op: http://thedrilldown.com/?p=58.Maar wist ik dat eigenlijk niet al lang... Is 't niet zo dat er een preqair 2.0 ecosysteem is waarbij er een balans bestaat tussen de halers en de toevoegers.Zoals René Jansen (van Winkwaves) tijdens de DEN conferentie al eens schetste in een lezing.Het zou me wat worden als al die miljoenen gebruikers van Wikipedia zich naast het tot zich nemen van de informatie ook nog eens artikelen zouden gaan verbeteren...Is dat dan zo erg dat dit niet de situatie is, dat slechts een deel van de community verantwoordelijk is voor het genereren van content?Helemaal niet! Goed denk ik, dat Marie-Jose Klaver daar nog eens op wijst, schokkend allerminst.

Schokkend nieuws uit de RSS op de Digitale Zaken weblog van Marie-Jose Klaver (NRC), Wikipedia gedraagt zich als een oligarchie: http://weblogs.nrc.nl/weblog/klaver/2008/02/25/wikipedia-is-een-oligarchie.Niet best volgens de Dikke van Dale :

Reacties

4 reacties, meest recent: 27 februari 2008
  • Er is niks ergs aan een kleine groep gebruikers die dit soort dingen netwerken zo'n beetje runt. Wij hebben op onze tennisclub een heleboel vrijwilligers, maar in verhouding tot het totale ledental is het nog maar een kleine groep. En inderdaad, al die vrijwilligers (waaronder bestuurs- en commissieleden) runnen de club en maken de regels voor anderen. Dat wordt pas een probleem als anderen zich niet meer thuisvoelen bij de club, door de manier waarop die kleine groep de zaken runt. Ik schreef eerder al eens over Wikipedia op m'n blog: http://digitalearchivaris.blogspot.com/2007/08/wikipedia-en-regeltjes-en-gebruikers.html In mijn ogen is de oligarchie daar een richting ingeslagen die maakt dat anderen zich er niet meer thuisvoelen. In dit geval ikke. Marina maakte een hele mooie boekrecensie over dergelijke fenomenen: http://leerprocessen.blogspot.com/2008/02/de-macht-van-organisaties-zonder-leider.html We hebben het hier over een precaire balans. En zelfs de grootste dieren vallen op hun gat, als ze uit balans raken.

    Christian van der Ven
  • Het zal toch niet zo zijn dat we weer eens op de "gulden middenweg" uit gaan komen? Neu. Laten we inderdaad gewoon accepteren (en de ervaring leert ons dat al generaties) dat er altijd een kleine groep hard aan trekt, de zaak in beweging krijgt en tegen de tijd dat de massa er in gelooft is de kleine groep al lang weer ergens anders mee bezig...

    Verwijderde gebruiker
  • Die kleine groep houdt gewoon niet zo van grote massa's mensen! (En daarin zit meer waarheid dan zo'n grapje doet vermoeden.. lol (Denk ik!)

    Christian van der Ven

Trefwoorden