oude rechtstermen: oud boek online
N.a.v. een vraag van iemand op Archiefforum van vandaag naar een boek over oude rechtstermen, die hij ...
Als je deze woorden in Google intypt, met aanhalingstekens, dan krijg je een verwijzing naar een archiefinventaris. Met die archiefinventaris heb ik een paar weken geleden kennis gemaakt, nadat Aike van der Ploeg op dit forum een opmerking had gemaakt over het oudste stuk van het Nationaal Archief. Bij controle, naar aanleiding van die opmerking, bleek er een aantal archiefinventarissen te zijn met datering van stukken uit de elfde eeuw. Omdat dit niet juist is - ons oudste stuk dateert immers van 1166 - heb ik de dateringen van deze inventarissen gecorrigeerd. Zo voorkom je verkeerde verwachtingen bij eventuele belangstellenden.
Fragment van de eerste pagina van een tractaat over de afkomst, geboorte en besnijdenis van Jezus, gedeeltelijk naar Nicolaus de Lyra en Thomas van Aquino
Bij één archief, dat van Hendrik van Wijn, moest ik toch wel even in het depot dit archief zelf gaan bekijken, omdat daarvan de datering der stukken in de beschrijvingen niet echt duidelijk was. Toen bemerkte ik dat men destijds niet de stukken zelf had gedateerd, maar de inhoud ervan, of, in geval van een afschrift, de datum van het origineel had vermeld. Dat is uiteraard onjuist. Voor een volledige correctieslag had ik geen tijd tot anderhalve week later het computernetwerk van het Nationaal Archief plat ging. Geen gebruik van e-mail meer, alle bestanden en databases onbereikbaar. Dus nu kon je alleen offline werken, of noodgedwongen naar huis gaan.
Een uitgelezen gelegenheid om weer eens het oude handwerk te verrichten: fysieke archiefdocumenten in handen nemen, de datering checken en deze zo nodig verbeteren. Ruim 300 mappen, op 2,5 meter plankruimte, dus dat lukte wel in een paar uur. Enige orde was niet in het archief aanwezig: het leek een volledig willekeurige verzameling documenten, originelen en afschriften, blijkbaar in de aangetroffen volgorde afgenummerd en in die volgorde in de archiefinventaris vermeld.
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus probeerde ik toch een structuur te onderkennen. Eerst maar eens even de beschrijvingen van de originele stukken van vóór 1740, het geboortejaar van Van Wijn, apart gezet. Deze stukken kan hij nu eenmaal niet opgemaakt of ontvangen hebben, dus heeft hij ze verzameld. In wat overbleef, herkende ik veel materiaal dat betrekking had op het beheer van archieven. Dus de beschrijvingen maar eens ordenen naar de functies van Van Wijn: landsarchivaris en archivaris van Holland. En pensionaris van Brielle en Gouda. Zo'n indeling is immers de meest voor de hand liggende bij persoonsarchieven. Deze benadering bleek aardig te werken. Ik hield toen nog maar weinig beschrijvingen over, welke ik kon relateren aan historisch onderzoek van Van Wijn, dat hij als historicus of letterkundige had verricht.
Zo ontstond een nieuwe archiefinventaris, waarbij de beschrijvingen herordend zijn, ingedeeld naar de functies van Van Wijn. Aan het archief zelf is niets gewijzigd, op één inventarisnummer na, dat is gesplitst.
Dan rijst de vraag: is zo'n exercitie nu zinvol? Is de toegankelijkheid van het archief nu echt verbeterd? Omdat de beschrijvingen nauwelijks zijn gewijzigd, geeft een standaard zoekactie op de website van het NA, of in Google, niet méér resultaten. Wat mijns inziens wel aanzienlijk is verbeterd, is de begrijpelijkheid van de gepresenteerde beschrijvingen. Elke hit verwijst nu naar een functie waaruit de stukken zijn ontstaan, en geeft de mogelijkheid om gelijksoortige stukken te vinden die over hetzelfde of een aanverwant onderwerp gaan, maar die met de meest gebruikte zoekmethode - zoeken op enkelvoudig trefwoord - niet opduiken.
Dus de besnijdenis van Jezus en Hendrik van Wijn hebben in zoverre iets met elkaar te maken dat de laatste als historicus of letterkundige aan het eerste enige aandacht heeft geschonken, of had willen schenken. Dat blijkt uit de plaatsing van de beschrijving in de desbetreffende rubriek. Ook kun je uit de oorspronkelijke archiefinventaris niet dan met veel moeite opmaken dat in dit archief veel materiaal is opgenomen van de eerste archiefinspectie van Van Wijn als archivaris. Dat blijkt nu zonneklaar uit de nieuwe archiefinventaris (rubriek B.5).
De eerste pagina van aantekeningen Van Wijn van zijn inspectiereis naar Zeeland en België, in een ongebruikte kantooralmanak
Archivarissen beweren dat 'context' belangrijk is bij archiefonderzoek. Met deze bijdrage hoop ik hiervan een voorbeeld te hebben gegeven. Maar de context is niet van belang bij het zoeken, maar pas bij het vinden, bij de interpretatie van het gevonden materiaal. Val de onderzoekers niet lastig met context als zij hun vragen stellen, maar lever die mee met het antwoord. Informatie gestructureerd aanbieden is daarbij één van de mogelijkheden.
Behalve dat ik dit typische archivarissenwerk nuttig acht, vind ik het ook leuk. Het computernetwerk van het Nationaal Archief kan mij niet vaak genoeg uitvallen.
Reacties
Heel mooi verhaal Henny. Dank je.
Mooie blog, je toont wederom aan hoe belangrijk context is. En natuurlijk ben ik altijd bereid me weer iets af te vragen over toegangen van het NA opdat je je in tijden van uitvallende computernetwerken niet hoeft te vervelen.
Henny, mooie blog. In dubbel opzicht dank, ik kan je blog en de nieuwe inventaris goed gebruiken in mijn promotieonderzoek. Ik wil me nog verdiepen in het archief van Van Wijn (en zijn ambtelijke opvolgers). En je zegt hele mooie dingen over de competenties van archivarissen.
De vraag is nu hoe duurzaam deze blog op archief 2.0 is, hopelijk kan ik hier over maximaal 2 jaar nog naar verwijzen!
@Erika: dan zul je ook wel belangstelling hebben voor het archief van Van der Gouw. De archiefinventaris daarvan is bijna gereed, en is dus binnenkort te raadplegen via het archievenoverzicht van het NA. Het bevat veel materiaal van vdG als docent, en niet alleen als hoogleraar Archivistiek. Je vindt er ook materiaal - inclusief de syllabi - van de particuliere archiefschool uit de periode 1950-1954, die hij samen met Carel Bloemen heeft gerund. Ik vermoed dat ook het archief van Bloemen nog van belang voor je is. Dat ligt in het RHCL te Maastricht.
@Henny, ja daarin ben ik zeker geïnteresseerd! Ik heb al eens door het archief van de particuliere archiefschool 1950-54 mogen bladeren. Het blijft fascinerend hoe die opleidingen destijds zijn ontstaan. Op dit moment ben ik nog bezig met de vooroorlogse periode en verdiep ik mij eerst in de oude archiefopleiding.
Amusant verhaal! Het klassieke handwerk blijft aantrekkingskracht houden. Af en toe mis het wel een beetje.
Schitterend verhaal, Henny. Bedankt!
@Erika: Of Henny's blog over twee jaar nog online staat, dat kan ik niet garanderen (overigens bestaat Archief 2.0 al 4,5 jaar, dus we zijn tot nu toe redelijk duurzaam gebleken), maar ik kan je beloven dat ik met enige regelmaat wel een backup maak van alle inhoud van deze site.
@Erika De inventaris van het archief van Van der Gouw is beschikbaar. Zie: http://www.gahetna.nl/archievenoverzicht/pdf/NL-HaNA_2.21.322.ead.pdf.