Een inzichtelijk duik in BIM: van geschiedenis tot digitale steden

  • apr 2024
  • Lauren Romijn
  • ·
  • Aangepast 28 jun
  • 85
Lauren Romijn
KIA Community
  • Wouter Verdaas

Samenvatting

Deze blog is een terugblik op de college ochtend van 19 maart 2024 over BIM informatie. De college ochtend werd georganiseerd in het kader van een pilot rond het duurzaam toegankelijk archiveren van BIM informatie.

Digitale informatie neemt toe in omvang en in complexiteit. Voor informatieprofessionals is de doorontwikkeling van kennis over het duurzaam toegankelijk beheren van deze informatie dan ook een doorlopend proces, dat steeds weer nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. En waarbij steeds nieuwe domeinen aandacht vragen.

Zo ook de bouwsector, waar het Building Information Model (BIM) al geruime tijd gemeengoed is. Zo’n model weergeeft de neerslag van veel processen rondom de uitvoering van bouwprojecten en bevatten (3D-)tekeningen, gebruikte materialen, methoden en technieken, en metingen tijdens de bouw. Daarmee zijn zij onderdeel van het archief, en veelal blijvend te bewaren. Als archiefsector moeten we ons dan ook voorbereiden op de komst van dit soort informatie. Maar hoe?

Een klein kernteam buigt zich over deze onderzoeksvraag in de vorm van een pilot. De kernteamleden zijn vertegenwoordigers van het Nationaal Archief, de gemeente Amsterdam en de Haagse Hogeschool. Om met een gedegen basiskennis van start te kunnen gaan, ontstond het idee om voor het kernteam een college-ochtend te organiseren waarin verschillende aspecten van BIM informatie zouden worden belicht. Deze college-ochtend vond plaats op dinsdag 19 maart, en we nemen je graag even mee langs wat hoogtepunten.

Drie sprekers kwamen naar de Haagse Hogeschool om een uitgebreide introductie te verzorgen over BIM-informatie. Naast het kernteam in de zaal, was er voor een aantal mensen de gelegenheid mee te doen via MS Teams. Ondanks het kleine aantal deelnemers ging de inhoudelijke discussie alle kanten op. Soms was het lastig om te begrijpen vanwege de technische benamingen en afkortingen. Er werden ook veel praktijkvoorbeelden gebruikt zoals een BIM van de NDSM werf of praktijkopdrachten van BIM studenten. Er is een opname gemaakt van de presentaties dus het is mogelijk om terug te kijken. Je kan de opname opvragen bij Lauren Romijn.

De eerste spreker was Ruud van der Meer, BIM regisseur bij het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam. Hij gaf een bloemlezing over 15 jaar BIM. Interessant was zijn stelling dat BIM een manier is om de integraliteit van informatie rond bouwwerken te borgen. Daarna vertelde Ekko Nap, docent parametrische ontwerpen en BIM, over de kern van deze informatiebron en de IFC standaard. Hij kwam met het standpunt waarom BIM belangrijk is voor archivering. Hij liet praktijkvoorbeelden zien uit zijn lessen aan de Haage Hogeschool. Uit deze presentatie en de discussie die hierop volgde, bleek dat BIM veel complexer is dan aanvankelijk gedacht. De laatste spreker was Rolf Jonker, projectleider Digitale Stad en adviseur digitaal beheren en bouwen. Hij liet zien hoe de ICF standaard werkt en hoe de koppeling gemaakt kan worden met metadata zoals MDTO. ICF wordt gebruikt om BIM te laten zien in allerlei verschillende vormen zoals bijv. een website. Het is een standaard die wereldwijd wordt gebruikt voor het beschikbaar stellen van BIM. Daarom is het een interessante standaard om te overwegen als viewer in een archiefsetting.

Voor de kernteamleden was dit een leerzame college ochtend. In de volgende projectbijeenkomst verzamelen wij de belangrijkste lessen die wij hebben geleerd. Ook wordt dan de scope voor onze pilot bepaald. De opgedane kennis vanuit de college ochtend wordt hierbij meegenomen.

Het kernteam wil in de zomer een adviesrapport uitbrengen over het duurzaam toegankelijk archiveren van BIM informatie. Voor vragen over de voortgang, neem contact op met Lauren Romijn.

Trefwoorden