Voorstel MDTO-begrippenlijst beperkingGebruik

  • feb 2022
  • V. Stedema
  • ·
  • Aangepast 1 jul
  • 1
  • 1
  • 196
V. Stedema
InformatiehuishoudingOverheden
  • Frederiekje de Jongh
  • Ine Vrenken-Reijnders

Samenvatting

Nu MDTO is vastgesteld als nieuwe metadata-standaard voor decentrale overheden, ligt een deel van de uitdaging om de standaard toe te passen in het uitwerken en vaststellen van open begrippenlijsten. MDTO doet voor elk daarvan voorstellen voor de inhoud, maar deze zullen niet in elke situatie toereikend zijn.

Beperkingen op het gebruik

Dit geldt bijvoorbeeld voor het element beperkingGebruikType, dat dient om vast te leggen of er een beperking op het gebruik van het informatieobject van kracht is. Archiefdiensten hebben in toenemende mate te maken (of eigenlijk: rekening te houden) met rechten die, naast de huidige Archiefwet, de mogelijkheden voor het gebruik van van een informatieobject beïnvloeden. De wettelijke grondslagen voor deze beperkingen zijn in principe voor iedere archiefdienst gelijk. Daarnaast is het in het belang van de gebruiker van een informatieobject dat de betekenis van een beperking en de consequenties ervan voor het (her)gebruik eenduidig te herleiden zijn.

Werkgroep

Met deze redenen als uitgangspunt heeft een werkgroep van de Architectuurcommissie van het Nationaal Archief en RHC’s, met ondersteuning van Maarten Zeinstra van IP-Squared, een begrippenlijst ontworpen voor het element beperkingGebruikType. Dezelfde werkgroep heeft eerder het MARA-architectuurblad Generiek rechten beschrijven opgesteld, waarvan binnenkort een update verschijnt.

Vervolg

Het voorstel zal aan de redactie van MDTO worden aangeboden, in de hoop op vaststelling in de huidige of in gewijzigde vorm. Het gebruik van de begrippenlijst in zijn huidige vorm is dan ook vrijblijvend.

20220218_MDTOBegrippenlijstBeperkingGebruikType_def.pdf

Reacties

één reactie, 21 maart 2022
  • Goed initiatief om deze begrippenlijst te maken, want het is een belangrijke randvoorwaarde voor efficiënte inrichting van werkprocessen en systemen.

    Mijn enige opmerking is dat ik denk dat het beter is om een korte betekenisloze code te gebruiken, bijvoorbeeld 5 posities numeriek. Dit vanuit duurzaamheidsoogpunt, omdat beperkingstypen veelvuldig worden geregistreerd en gecommuniceerd en vaak (steeds meer) op detailniveau dus per individueel archiefstuk. Het veelvuldig opslaan in databases en communiceren in interfaces van lange coderingen (veel bits/bytes) is technisch mogelijk, maar zorgt voor veel extra energie verbruik.

    Ine Vrenken-Reijnders