Een heel mooie mash-up
http://flickrvision.com/maps/show_3d(via Long Now) Al zie ik niet een twee drie een toepassing voor ar...
In het Meerjarenplan om de Wet open overheid (Woo) bij gemeenten te implementeren van 2022 staat als doelstelling dat uiterlijk in mei 2027 alle gemeenten de beschikking hebben of aangesloten zijn op een e-depot. Het is een illusie dat zij dat zonder de markt gaan realiseren.
Perspectief gebruikers
Over de noodzaak van e-depots om informatie duurzaam toegankelijk te maken is geen discussie. Zeker niet bij gebruikers. Die zijn inmiddels gewend aan het omgaan met steeds meer informatie. Niet meer via hiërarchisch opgebouwde catalogi, maar met intelligente, intuïtieve zoekmethoden via het web. Waar het kan persoonlijk, proactief en met maatwerk voor de eigen situatie. En dat is waar de markt kan helpen.
Vraag gemeenten
De technologie voor informatiebeheer, in het hele proces van creatie tot ontsluiting van informatie, is volop in beweging. De ontwikkeling of toepassing van technologie is voor de markt geen probleem. Misschien de overdaad aan oplossingen, die we ook zien bij het aanbod voor e-depots. Het gaat vooral om deze in goede banen leiden, de risico’s te managen en het te implementeren. Dat zou de focus moeten zijn. Juist hier wordt de markt nog onvoldoende uitgedaagd. Aan levering van oplossingen gaat visie vooraf, een duidelijke vraagstelling en vooral samenwerking van gemeenten. Niet gedetailleerde specificaties met de illusie dat alle risico’s van een aanbesteding worden uitgesloten, maar nieuwe vormen van samenwerking tussen markt en overheid als partners die door hun complementariteit samen waarde toevoegen.
Verantwoordelijkheid proceseigenaren
Om deze beweging te realiseren, is een brede samenwerking van nodig van informatieaanbieders, informatiemanagers en informatiebeheerders. En die krijg je alleen als de proceseigenaren van gemeenten bereid zijn hun verantwoordelijkheid in te vullen voor het duurzaam beheren van informatie. Zeker bij e-depots, waar een steeds intensievere informatie-uitwisseling ontstaat binnen ketens van onderling afhankelijke partijen.
Rol Softwarecatalogus
Om te beginnen is veel meer uitwisseling van informatie nodig over het matchen van het aanbod van de markt op de vraag van gemeenten. De GEMMA Softwarecatalogus is voor gemeenten een handig instrument om te zien welke leveranciers een oplossing bieden, die past op hun informatiearchitectuur en voldoet aan de door gemeenten gehanteerde standaarden. Mooi startpunt voor gemeenten die zich oriënteren op inkoop of aanbesteding en nieuwsgierig zijn naar de keuzes die andere gemeenten maken.
Als gemeenten samen met de marktpartijen bereid zijn deze informatie goed bij te houden en uit te wisselen, hebben we een basis om dynamiek te krijgen in de markt, de juiste oplossingen voor e-depots te kiezen en uiteindelijk de gebruikers van informatie tevreden te houden.
Reacties
Mede op basis van de afgelopen 10 dagen (10-daagse e-depot KIA) vraag ik me af of de eerste regel (nog) wel klopt: "Over de noodzaak van e-depots om informatie duurzaam toegankelijk te maken is geen discussie". Volgens mij is die discussie er weldegelijk. De vraag of een e-depot (zoals sinds jaar en dag bedoeld als een systeem wat veelal wordt beheerd door een RHC) wel nodig is, ligt op tafel. Belangrijke eisen aan informatie (duurzame toegankelijkheid, openbaar maken, actief publiceren, passief beschikbaar stellen voor (her)gebruik) gelden al (o.b.v. van WOO, AW, WEP) vanaf eerste creatie, ontvangst en opslag. Het juridisch overbrengen van de permanent te bewaren informatie onder beheer van de archivaris en de archiefdienst zou ook op andere wijze kunnen worden gerealiseerd. Simpelweg ook door het (organisatorisch) dichter bij elkaar brengen van 'archiefvormer' en 'archiefinstelling' in dezelfde (bron)systemen. Waarbij de (e-depot) functionaliteiten van de systemen (hoe minder, hoe efficiënter) dan ook moeten voorzien in de 'strenge' eisen van preservering, beheer en natuurlijk de brede beschikbaarheid voor publiek.
@martinjansen
Helemaal eens Martin!
Velen zien een e-depot letterlijk als opslagplaats van waaruit informatie duurzaam toegankelijk wordt gemaakt. Daar is zeker veel discussie over.
Die discussie is niet nodig nu we met de beschikbare technieken steeds meer gedistribueerde systemen zien ontstaan, waarbij de "archiefstatus e-depot" een parameter is bij een informatieobject, onafhankelijk van de plaats waar dit zich bevindt. Deze toekennen is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van deze informatie.
Dat past ook bij de informatiekundige visie Common Ground, waarbij distributie zoveel mogelijk vanuit bronsystemen plaatsvindt.