Terugkijken: 3 webinars over web- en sociale media-archivering

  • jul 2020
  • Ronald de Nijs
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 2
  • 38
Ronald de Nijs
KIA Community
  • Harm Pieters
  • Verwijderde gebruiker

Binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed lopen verschillende projecten over webarchivering en over sociale media-archivering. Vanuit de kennis die is opgedaan in die projecten heeft het Netwerk Digitaal Erfgoed, samen met de Koninklijke Bibliotheek en Beeld en Geluid, in juni drie webinars over webarchivering georganiseerd. Je kunt de webinars nu terugkijken en de bijbehorende presentaties downloaden.

Jesse de Vos (Beeld en Geluid) trapte op 18 juni af met een crash course webarchivering. Hij vertelde over de basics van webarchivering zodat je vandaag nog kunt beginnen. Hay Kranen, freelance webdeveloper, sloot daarop aan met een uitleg over hoe een website werkt en welke uitdagingen dit oplevert bij het archiveren.

Het tweede webinar behandelde de ins en outs van sociale media-archivering. Sophie Ham (Koninklijke Bibliotheek) gaf de introductie: welke sociale media wil je archiveren en waarom? Zefi Kavvadia (IISG) dook in de praktijk met de tools die je daarbij kunt gebruiken. En Mirjam Schaap (Stadsarchief Amsterdam) deelde met concrete voorbeelden haar ervaring ho

Als je begint met web- en sociale media- archivering, wat kunnen onderzoekers daar dan mee? Daarover ging het laatste webinar. Anne Helmond (Universiteit van Amsterdam) ontwikkelt nieuwe methoden om data van webarchieven te gebruiken. Zij kijkt daarbij naar de onderzoeksmogelijkheden binnen collecties en de rol van instanties en webarchieven bij het maken van deze collecties.

Kees Teszelszky (Koninklijke Bibliotheek) liet aan de hand van de webcollectie van de xs4all-homepages zien hoe de Koninklijke Bibliotheek aan een nationale collectie bouwt. Doel is om een representatief beeld te geven van de digitale cultuur in Nederland.

Je kunt de webinars hier terugkijken en de bijbehorende presentaties downloaden.

Foto: Simon Abrams / Unsplash

Reacties

2 reacties, meest recent: 6 juli 2020

Trefwoorden