Adviseurs digitale informatie bespraken archieftoezicht en voortgang e-depot projecten
Samenvatting: Op 14 maart vond een bijeenkomst van adviseurs digitale informatie (ADI's) plaats. Op de agenda stonden een quickscan voor digitaal archief, risicogericht toezicht, knelpunten bij de overbrenging van digitaal archief en de pre-ingest tool van het Noord-Hollands archief. Ook voor toezichthouders erg interessant!
Reacties
Ik doe graag mee!
Goed initiatief Maaike! Het deed mij denken aan de werkgroep Algoritmes die actief is binnen het kennisplatform Informatiehuishouding. Zie bijvoorbeeld dit blog van Rens Ouwerkerk. Misschien is daar nog een kruisbestuiving mogelijk?
Goede tip Harm! Rens en ik hebben al via de mail contact gehad :)
Kennis die eerst ontwikkeld moet worden is hoe algoritmes moeten worden gearchiveerd. En dan is het aan de horizontale toezichthouder op hier toezicht op te houden. BZK kan dat op grond van de provinciewet ook doen richting provincies. Vernietiging binnen gemeenten worden afgestemd binnen de lokale SIO's. En ja, het is inderdaad Rens Ouwerkerk die hier als VNG adviseur betrokken. Dus graag geen onnodige enquêtes vanuit het IBT richting gemeenten. Overigens is het maar de vraag of het toezicht bij de Archiefwet komt te liggen. Zie ook https://openstate.eu/nl/2019/09/meldplicht-algoritmes-voor-overheden-stap-in-de-goede-richting/
Ik heb het datalab in Westfriesland uitgenodigd/uitgedaagd om mee te denken over dit onderwerp. Even kijken hoe de reactie is, anders wil ik de uitkomsten zeker delen. Wat ik me wel al afvraag is of de Selectielijst alle vormen van algoritmen wel goed heeft afgedekt!? Wat doen we met algoritmen die niet voor beleidsopstelling gebruikt worden?
Ik denk graag mee Maaike
Fijn dat er een werkgroep geformeerd wordt. Volgens mij een actueel onderwerp waar we nog het nodige over moeten leren. Ook sterk als we het kunnen combineren inderdaad met initiatieven die er al zijn, bijvoorbeeld vanuit het platform informatiehuishouding overheden, dit is namelijk iets de gehele informatiehuishouding raakt. En waar toezichthouders, en vandaar dat we het vanuit het platform Toezicht ook initiëren, uiteindelijk misschien wel iets van moeten vinden. Dus zeker geen IBT-speeltje, maar iets voor alle lagen binnen het toezicht. Waar nodig willen we graag de best practices uit het veld betrekken, door hier een oproep te doen of anderszins.
Adviseur Digitale Archieven - Archief Eemland
De vele brieven, rapporten en richtlijnen over de omgang van de overheid met AI, algoritmes, data-analyse, enzovoort, bieden veel aanknopingspunten voor concretisering van waardering en selectie! Bijvoorbeeld de 'Bijlage bij Brief over waarborgen tegen risico’s van data-analyses door de overheid' met richtlijnen voor het toepassen van algoritmes door overheden. Men noemt daarin van alles wat om verschillende redenen zou moeten worden vastgelegd. Misschien is daar op landelijk niveau archivistisch op in te haken met gegevensoverzichten met bewaartermijnen of zoiets? Of misschien werken ambtenaren die zich met wet- en regelgeving en beleid rond algoritmes bezighouden daar op landelijk of Europees niveau al aan?