Volgend jaar: toch eens beslissen

  • apr 2010
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 7
  • 125
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Christian van der Ven

Hoi allen,

Tja, zo langzamerhand moet ik toch echt gaan beslissen wat ik volgend jaar ga doen. Of eigenlijk wist ik dat al, maar ben ik nu weer even aan het twijfelen gebracht. Ik volg nu het schakelprogramma van de master ‘Archiefwetenschap, dus ligt het voor de hand dat ik ook die master ga doen. Ik wilde er heel graag ook de minor ‘De openbare bibliotheek’ bijdoen, omdat het interessant was en mijn kennis nog wat te verruimen. Ik merk nu echter dat ik bibliotheek zeker zo leuk vind als archief. Er is geen master ‘Bibliotheek’ o.i.d. aan de UvA, maar misschien zou ik beter voor de master ‘Culturele Informatiewetenschap’ kunnen gaan als ik de bibliotheekkant op wil, of valt dat ook wel weer mee?

Ik was er hoe dan ook altijd vanuit gegaan dat ik voor archief moest gaan, want ik meende dat de arbeidsmarkt voor archivarissen veel groter was dan voor bibliothecarissen. Of vergis ik me daarin? Ik hoor wel dat ze bij biblitheken hard op zoek zijn naar jongere medewerkers.

Ach, soms zou ik eigenlijk wel meteen aan het werk willen en geen master meer doen. Zou je met alleen een minor/schakelprogramma al bij een bibliotheek/archief terecht kunnen? Ik studeer al zo lang, mijn stufi raakt op, maar dat is misschien ook zonde en jammer. Ik kan een traineeship gaan doen, maar dat is dan weer hbo-niveau, in plaats van universitair. Daarvoor doe ik dit schakelprogramma niet, al is die kennis nooit weg.

Denk, denk, denk.

Oja, ik ben nog heel hard op zoek naar iets om van de zomer te doen, trouwens...

Reacties

7 reacties, meest recent: 25 juli 2010
  • Bij archieven zijn ze ook op zoek naar jonge medewerkers hoor, maar de arbeidsmarkt van het bibliotheekwezen is wel tien keer zo groot dan van het archiefwezen. Er zijn nou eenmaal veel meer bibliotheken dan archieven. Ik weet niet of die markt ook béter is, of alleen gróter. Wat je andere 'zorgen' betreft: een universitaire studie/Master Archiefwetenschap is voor vrijwel geen enkele functie in het archiefwezen - zeker niet vooraf - vereist. Je kunt tegenwoordig zelfs Algemeen Rijksarchivaris worden en pas later je archiefdiploma halen! ;-) Erg veel mensen vinden gewoon eerst een baan en gaan dan vervolgens in deeltijd de een of andere archiefopleiding doen. De door jou genoemde Master, een HBO-opleiding IDM/Archivistiek B, een seminar Archivistiek voor niet-archivarissen, een MBO-opleiding Archiefassistent enzovoort. Een en ander afhankelijk van het werk, de werkgever en henzelf. Op archieven lopen steeds meer mensen met uiteenlopende vooropleidingen rond.

    Christian van der Ven
  • Haha, wat gek! Ik dacht dat de archiefbanenmarkt juist veel groter was, omdat iedereen die van boeken houdt wel bibliothecaris zou willen worden, terwijl er enorm veel archieven zijn (naar mijn idee): niet alleen historische archieven zoals die van gemeenten en het Nationaal Archief, maar ook de gewone archieven van bedrijven; en dan is er ook nog al het div-werk, waarin mogelijk ook een archivaris aan de slag zou kunnen. Maar dat valt dus allemaal wel mee? Ik kan me haast niet voorstellen dat er meer bibliotheken zijn dan archieven. Nou ja, misschien als je naast de openbare en de universiteitsbibliotheken ook alle (kleine) schoolbiebs enzo meetelt, misschien wel. Hoe dan ook: vorig jaar werd ik een afgestudeerde mediëvist (met ook nog kennis van allerlei andere gebieden uit de cultuurgeschiedenis), maar ik kon geen werk vinden, ook niet bij een archief. Ik nam dus aan dat een opleiding op archiefgebied wel degelijk van nut was. En misschien is het hoe dan ook veiliger om met een opleiding door te gaan, of dat nou de master Archiefwetenschap van de UvA is of een traineeship. Ik wil niet weer maanden werkloos zijn. Neemt niet weg dat ik onderwijl werk bij archief/bibliotheek/DIV kan zoeken en solliciteren: ik kan misschien op die manier opmaken of mensen mij ‘zo’ al willen... Superbedankt voor je reactie in ieder geval!

    Verwijderde gebruiker
  • @Iris: Als je afdelingen div en zo meetelt, dan ken ik de cijfers niet - dan heb je het wel over héél véél mensen. Zelf werk ik op zo'n historisch archief (da's een kleine markt), dus het is waarschijnlijk mijn 'beperking' dat ik bij het reageren op jouw vraag van juist dat segment van de arbeidsmarkt uit ben gegaan. (Gezien je opleiding had ik verwacht dat het je om een historisch archief ging.) En een opleiding heeft ook zéker nut en meerwaarde - het is niet voor niets dat vrijwel iedereen die werk vindt in het archiefwezen alsnog een opleiding op dat gebied gaat volgen (heb ikzelf ook gedaan) - maar een opleiding is zeker niet vooraf noodzakelijk om aan de slag te komen. Het strekt voor 99% van de functies hooguit tot aanbeveling, zoals dat dan zo mooi heet. Tenminste, dat is inmiddels mijn ervaring.

    Christian van der Ven
  • Dag Christian (en overige geïnteresseerden), Tja, het historisch archief heeft uiteraard mijn voorkeur, maar ik wist dat de kans erop niet groot zou zijn. Dus ik nam het breed. Wel schijnt het zo te zijn, als ik een van mijn docenten mag geloven, dat de kans dat je ooit bij een historisch archief terechtkomt, groter is, wanneer je de master Archiefwetenschap hebt gedaan. Ik zit toch wel te denken om die master te gaan doen: binnen de archiefwereld, mits je het breed neemt, zal wel meer kans op werk zijn dan binnen de bibliotheekwereld. Desalniettemin ben ik al her en der aan het rondkijken voor werk en wat voor mij nu al mogelijk zou zijn. Oja, weet iemand vakantiebanen op het gebied van archief???!!!

    Verwijderde gebruiker
  • Dag Iris, ik val zomaar in, in je gesprek met Christian. Ik kom uit de museumwereld (Textielmuseum) en van daaruit en dwarsstap gemaakt naar Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg. Ik doe educatie en Publiekszaken, dus minder specifieke archiefervaring vereist. Afhankelijk dus van wat voor soort baan je wilt of werk, daarop kun je uiteraard afstemmen. Daarbij is het ook dat er steeds meer gekeken wordt naar competenties en vaardigheden, sociaal / emotionele intelligentie. Vakkennis is uiteraard een pré, maar niet zaligmakend. Succes in elk geval!

    Verwijderde gebruiker
  • Dag Petra, Mooi dat ze ook naar competenties kijken en minder naar je vakkennis. Maar hoe presenteer je die? In ieder geval: ik doe nu al een poosje pogingen tot het vinden van een archiefbaan -al dan niet alleen voor de zomer- en het lukt me nog geenszins. Al moet ik nog wel wat reacties terugkrijgen.

    Verwijderde gebruiker
  • Helaas, ik solliciteer wat af, zowel bij archief als bibliotheek, maar ik kom nog nergens in. In ieder heb ik besloten na de zomer toch verder te gaan met de master Archiefwetenschap, want bij die duale master zit een stage en ik denk dat werkervaring toch wel heel belangrijk is, wil ik een kans maken. Bij Culturele Informatiewetenschap is het echt alleen studeren;)

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden