Voortgang Wet Open Overheid: wijzigingswetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer

  • jan 2019
  • Jeroen Padmos
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 2
  • 34
Jeroen Padmos
Informatierecht
  • Jeroen Jansen
  • Violet
  • Jeannette Soeters
  • Yvonne Welings

We hebben er lang op gewacht maar eindelijk is er voortgang te melden op het dossier Wet Open Overheid.

In de afgelopen periode is er conform het Regeerakkoord door de minister van BZK overleg gevoerd met de initiatiefnemers (tegenwoordig zijn dat Van Weijenberg en Snels). Dat heeft ertoe geleid dat er onderzoek is gedaan door bureau Ecorys.

Op 2 januari is door MBZK de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang. (Concept) de belangrijkste wijzigingen:
- “het eerder voor bestuursorganen vereiste register met ingekomen en uitgaande stukken vervalt en wordt vervangen door een overheidsbreed meerjarenplan voor de verbetering van de digitale informatiehuishouding, en een binnen de bestuursorganen aan te wijzen contactpersoon die burgers kan informeren over de beschikbaarheid van overheidsinformatie;
- bestuursorganen kunnen gefaseerd werken aan verruiming van actieve openbaarmaking; en
- de omschrijving van actief openbaar te maken documenten is verduidelijkt en meer toegesneden op de uitvoeringspraktijk van bestuursorganen.”

Interessant voor archivarissen is dat ten aanzien van de wijziging Archiefwet in die Kamerbrief het volgende wordt opgemerkt:

“In dit verband is ook de modernisering van de Archiefwet van belang waarover de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media uw Kamer op 11 juni jl. Pagina 3 van 5 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties programmadirectie I Kenmerk 2018-0000977133 een brief heeft gestuurd.2 De meest in het oog springende voorgenomen maatregel in deze brief is het verkorten van de overbrengingstermijn van overheidsinformatie van de huidige 20 naar een toekomstige 10 jaar. Hierdoor zal blijvend te bewaren informatie eerder de openbare archieven bereiken, waar deze duurzaam wordt beheerd en beter toegankelijk is voor huidige en toekomstige generaties. Gelet op de samenhang tussen de onderwerpen zendt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in overeenstemming met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap3 , het meerjarenplan naar de Kamers.”

Ook stuurde MBZK de Kamer o.m. de door Ecorys uitgevoerde Meerjaren kosten–baten analyse.

Hierbij de link naar de Kamerbrief van 2 januari en de bijbehorende stukken:
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/01/02/aanbiedingsbrief-bij-het-rapport-mkba-concept-aanpassing-wet-open-overheid

Op 10 januari is door de initiatiefnemers het wijzigingswetsvoorstel aan de Tweede Kamer aangeboden. De behandeling hiervan door de Commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer vindt op 17 januari, 10.00 plaats.

Een overzicht van alle stukken:
- De Geleidende brief
- Het voorstel van Wet
- De Memorie van Toelichting.

Reacties

2 reacties, meest recent: 14 januari 2019
  • En het mag ook wel eens een keer gezegd worden, met dank aan de VNG in het bijzonder de beleidsmedewerker Jamil Jawad.

    Yvonne Welings
  • Heel goed dat de novelle van de Wet open overheid (met kleine letters, net als Woo) is ingediend! Deze wet zal overheidsorganisaties zeker helpen bij het op orde brengen van de informatiehuishouding (Hoofdstuk 6).

    Nog wel een kanttekening, hoewel ook wij denken dat de wet er deze keer wel aangenomen wordt, SVB en UWV zijn door SZW gevraagd alsnog een uitvoeringstoets uit te voeren. De grote zbo’s en de meeste ministeries zijn niet betrokken bij het opstellen van de novelle en het is de vraag of de wet uitvoerbaar is. Wij zijn hier nu heel druk mee bezig, moet op korte termijn gebeuren. We zijn er dus nog niet maar een hele grote stap dichterbij :-)

    Jeannette Soeters

Trefwoorden