De opvallendste berichten in week 4 van 2014
Geen tijd om voortdurend alle blogs en tweets te lezen? Geen nood, want hieronder staan de opvallendst...
Nou, de KVAN zelf nog niet hoor. Ik ga het slechts over wat producten van ze hebben.. ;-)
Een paar weken terug had ik een gesprek met de webmaster van de website van de KVAN. Die had die taak op zich genomen, onder de voorwaarde dat de site meer interactief en zo moest worden. En dus meer 2.0 eigenlijk.
Ik heb hem onder andere gezegd dat een kritische succesvoorwaarde is dat de rest van de KVAN daar ook aan moet meehelpen. Er wordt daar simpelweg nog veel te veel aan het papier vastgehouden. De bekendste voorbeelden zijn bekend: het Archievenblad en de Almanak.
Als mensen zo aan dat papier gehecht blijven en niet digitaal gaan, dan zorgen anderen er wel voor dat heel die handel digitaal beschikbaar komt, maar dan zonder KVAN.
Het Archievenblad is bijvoorbeeld als nieuwsmedium allang achterhaald door Het Archiefforum van Eric Hennekam. En sinds nu is ook de Almanak overbodig aan het geraken: Bob Coret heeft in Google Maps een start gemaakt met het plaatsen van alle archieven in Nederland op een kaart.
Oké, het moet zich nog even bewijzen, maar de trend is gezet. Dat overigens al eerder met de site van Piet Molema. Maar Bob z'n idee is nóg meer 2.0: iedereen kan namelijk z'n mailadres inleveren en dan meehelpen.
Omdat wij voor onze eigen ArchiefWiki al een soortgelijk plan hadden, ondersteun ik Bobs initiatief van harte! Ik heb ons adres archief20@gmail.com aangemeld, zodat we allemaal met punaises op kaarten kunnen spelen.. ;-)
En wellicht is de kaart ook als widget in onze wiki te krijgen. Anyway, allemaal van latere zorg. Eerst maar eens met z'n allen zo'n kaart vullen. En.. oh ja.. dan moeten de Vlaamse archieven er natuurlijk ook in hè?!
Reacties
Heel, heel eerlijk gezegd, vraag ik me langzamerhand echt af of de KVAN niet overbodig wordt. De studiedagen zijn meestal wel aardig, het Archievenblad is meestal nog its minder dan dat, en wat doet die club verder eigenlijk? Als ze iets willen (blijven) betekenen zullen ze inderdaad toegankelijker en slagvaardiger moeten worden. (Ze hebben ook nog niet gereageerd op de vragen van Tom begreep ik). Ik betaal trouw mijn lidmaatschap, maar eigenlijk alleen omdat dat hoort als je een archiefdiploma hebt...
Zo, via ons community-adres kunnen we inloggen op de kaart om hem bij te werken. Ik heb het BHIC en het Bossche stadsarchief even verplaatst en het BHIC uit Lith gehaald. En Waalwijk toegevoegd natuurlijk.. ;-) Ook heb ik geprobeerd de kaart in de ArchiefWiki te zetten, maar daar werkt de inline frame (iframe) niet. Volgende keer verder prutsen.
Ik deel volledig de meningen hierboven... puntsgewijze reacties: - ik heb inderdaad nog steeds geen reactie gekregen op mijn vraag... was ze te lang misschien? Ik ga deze week (van zodra ik een extra mailadres krijg van Christian) opnieuw een mail sturen. Ditmaal stukken kernachtiger, met de vorige mail in bijlage. - een aantal taken van vakverenigingen als KVAN/VVBAD kunnen inderdaad ge-web2.0-d worden. De Almanak/Vlabidoc is daar het duidelijkste voorbeeld van, maar ook zaken als nieuwsverspreiding e.d.m. - Ik ga deze week ook nog es kijken hoe die Google Maps in de wiki te krijgen... en zelf meteen al een aantal Vlaamse archieven aan toevoegen (zal wel weer es moeten zoeken naar dat sleutelwoord). Zal gelijk ook Bob Coret vragen of hij bezwaar heeft tegen een uitbreiding naar Vlaanderen toe. Meteen openen we dan al een derde projectluik in onze wiki. Yeah!
Mijne heren, ik heb alvast een schitterende GoogleMaps-plugin voor wiki's gevonden. Ik experimenteer er deze week nog eens mee.
Ik heb ook even wat aanpassingen gedaan. Helaas had Bob nog de oude url in zijn bestanden staan... De (papieren) Almanak is wat mij betreft nog wel een heel stuk uitgebreider met de medewerkers e.d. opgesomd. Altijd handig. Dus wat dat betreft is deze googlemap-almanak nog maar een klein broertje... :-) Ik denk wel dat een slagvaardige KVAN dit al lang zelf had kunnen bedenken en implementeren. Ze verliest door dit soort initiatieven een belangrijke rol. Maar als ze nou toestemming geven dan kunnen we die credit geven bij onze Archiefwiki!
Ook de Vlabidoc is een stuk uitgebreider, al ben ik nu even vergeten of daar ook de medewerkers in staan. In ieder geval zou het handig zijn als we voor dit derde projectluik van de Archiefwiki zeker de medewerking krijgen van KVAN en VVBAD. Maar laat ze van de KVAN maar eerst iets van zich laten horen inzake de terminologie...
Tom, ik had je al gemaild, via je adres van Het Archiefforum. Maar ik zal je nog een berichtje sturen via deze groep. Fijn dat er een plugin is voor Google Maps in wiki's!! :-) Inderdaad zijn die papieren almanakken nog uitgebreider. Met de nadruk op 'nog'. De ontwikkelingen gaan snel. De KVAN (en de VVBAD misschien ook, maar daar heb ik geen zicht op) is traag.. wat dat betreft zeker. In archievenland zijn nu eenmaal mensen die niet van wachten houden en gewoon zelf aan de slag gaan. Het is vaak geen kwestie van bijblijven, maar van niet al te ver achterop raken.
Ha sorry Christian... maar niet ontvangen hoor. Mijn Archieven.org/Archiefforum.org adres doet idd soms raar, daarom dat ik het ook zelden gebruik ;). Mijn archiefforum.be adres is het meest betrouwbare en meest gebruikte. Ik durf niet zeggen dat de VVBAD an sich traag is, maar het klopt dat er mensen zijn, zoals ons groepje hier, die graag iets sneller gaan los van de reguliere verenigingen die op dat vlak inderdaad iets trager zijn.
Naar aanleiding van een e-mail van Tom (en zijn bericht hierboven) heb ik de Google Maps kaart met archieven gewijzigd in "Archieven in Nederland en Vlaanderen". In de beschrijving heb ik tevens toegevoegd: "Waarom stoppen bij lands- en taalgrenzen?". Mijn leerpunt: als je wilt dan mensen participeren moet je niet direct (irrelevante) grenzen aanbrengen. mvg, Bob Coret
Mooi Bob! :-) Zelf houd ik ook niet zo van het vooraf al aanbrengen van op dat moment nog onnodige grenzen. Na een tijdje wijzen die zich vanzelf wel. De beschrijving bij de kaart, trouwens, is volgens mij te lang. Tenminste van de laatste zin, die je hebt toegevoegd, vallen bij mij na de twee eerste woorden alle volgende weg. Maar nogmaals: een prima initiatief! Zoals ook vermeld in de discussie over het beeldmerk, zal ik in de groep ArchiefWiki een aparte discussie starten over de kaart, zoals we ook al voor de andere onderdelen van de wiki hebben.