Inspiratie | Het 'dashboard Informatiehuishouding' van EZK en LNV
Namens Wenneke Kempenaar, manager afdeling Digitale Informatievoorzieningen bij het ministerie van EZ...
Lang geleden hadden we op Internet het Archiefforum. Meer dan 12.000 deelnemers, waaronder ca. 3000 personen die werkzaam waren in de archiefsector en informatievoorziening [informatieprofessionals] uit Nederland en België. De andere 8000 waren archiefonderzoeker [veel genealogen], fotografen, bibliothecarissen, journalisten, historici, ICT-ers, docenten, beeldbank beheerders, auteurs, kunstenaars, muzikanten etc.
Het doel van het Archiefforum was kennis delen, meer bekendheid geven aan het belang van archieven én samenwerking:
Als je niet weet wat de wensen zijn van je gebruikers, hoe weet je dan hoe je archieven en documenten toegankelijk moet maken?
Als je niet weet welke (digitale) bronnen er zijn óf wanneer documenten openbaar worden gemaakt, hoe krijg je dan bekendheid in bijvoorbeeld media.
Als je niet..... Ik kan nog wel even doorgaan waarom kennis uitwisseling tussen gebruikers en beheerders van archieven noodzakelijk is.
In 1766 werd Steven Poelman archivaris en bibliothecaris in de stad Middelburg. [bron: Middelburgsche Courant 19-07-1766]. Goed archiefonderzoek begint altijd met literatuuronderzoek. Daaronder versta ik ook het lezen van de inleidingen op inventarissen. Die zijn geschreven door mensen die een bepaald archief tot op detail hebben doorgenomen en ook de context kennen. Het is van groot belang dat archivarissen en bibliothecarissen samen optrekken en kennis uitwisselen.
Bewust zocht het Archiefforum met grote regelmaat de media op, daagde de archiefwereld uit, kietelde onderzoekers en ging soms keihard [en af toe over de grens tegen aan ,bijvoorbeeld bij de benoeming van een Algemeen Rijksarchivaris en het gebrek aan samenwerking tussen archiefinstellingen. Wielen werden 20 keer uitgevonden en bleken later niet altijd rond.
Daarom kennis delen, kritisch zijn naar elkaar en samenwerken.