BHIC zet foto's Vught op wereldwijde Flickr

  • dec 2008
  • Christian van der Ven
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 9
  • 24
Christian van der Ven
KIA Community
  • Verwijderde gebruiker

Het BHIC is net als het landelijke Nationaal Archief in Den Haag gestart met het wereldwijd beschikbaar stellen van een deel van zijn collectie via de fotowebsite Flickr. De fotocollectie van Vught is een van de eerste collecties die het BHIC hierop heeft geplaatst. Hiermee wil het BHIC Vughtenaren in contact brengen met hun lokale verleden en het hoopt dat zij deze historische fotocollectie kunnen verrijken. Dat kan door reacties te geven op foto’s.Vught in de jaren ’30-’50Het gaat hierbij om foto’s van Vught uit de periode 1930-1950. De totale collectie omvat bijna 1000 foto's. Wekelijks worden er ongeveer 200 toegevoegd. Belangstellenden wordt dus aangeraden de komende weken regelmatig naar de nieuwe aanwinsten te kijken.Grotendeels zijn deze afkomstig uit de collectie van Fotopersbureau ‘Het Zuiden’. Een bekende naam, maar ook kwalitatief een zeer mooie collectie. Er zitten bijvoorbeeld dorpsgezichten tussen, maar ook groepsfoto’s rond familiegebeurtenissen, portretten en foto’s van retraitehuis ‘Loyola’ in Vught.Sinds 2006 heeft het BHIC voor alle gemeenten van zijn werkgebied online geschiedenisboekjes gemaakt, een soort van interactief historisch platform voor alle inwoners. Vught en Cromvoirt hebben sinds vorig jaar ieder een online geschiedenisboekje. De twee “boekjes” zijn via deze site te raadplegen. Door nu ook foto’s aan te bieden op Flickr hoopt het BHIC een nog groter publiek te laten genieten van deze prachtige foto’s. Vughtenaren worden dus van harte uitgenodigd om nu ook te surfen naar www.flickr.com/brabantbekijken en er bekenden en plekken in Vught te ontdekken en … te reageren op de plaatjes!FlickrNaast bewegende beelden zijn ook stilstaande beelden, foto’s, enorm gewild bij het grote publiek. Flickr is een populaire internationale fotosite waarop mensen al meer dan een miljard foto’s plaatsten. Iedere minuut worden er daar nog eens duizenden aan toegevoegd.Het mooie van Flickr is, dat de service net als YouTube mensen uitnodigt foto’s te becommentariëren, te taggen (eigen trefwoorden toe te kennen), als favorieten aan te merken of zelfs op eigen websites te gebruiken. Veel interactie dus!Een foto uit de collectie “Het Zuiden”: het interieur van de bibliotheek van de strafgevangenis in Vught, 1952.

Reacties

9 reacties, meest recent: 11 januari 2009
  • Gefeliciteerd Christian! Ik ben heel benieuwd hoe het experiment zich ontwikkeld. Vooral interessant of een provinciale archiefdienst ook veel respons kan opwekken. Want de interactie, daar moeten we naar toe. Hou ons op de hoogte!

    Verwijderde gebruiker
  • Christiaan, Mooi gedaan met die kadertjes per gezicht in de "wie is wie" stream! Krijg je geen privacy-problemen wanneer bij die foto's massaal namen worden gepost (wat toch je doel is)? Onderstaande foto is uit 1994, ik neem aan dat de (meeste) personen die op die foto staan nog in leven zijn. Ik weet niet of NING hier een embed toelaat, ik probeer het gewoon even:

    Verwijderde gebruiker
  • @Luud: Ik zal de felicitaties overdragen aan de collega's, want gelukkig - en daar ben ik dan oprecht trots op - kan ik dit succesje niet op eigen conto schrijven! :-) Oké, voor een klein beetje dan... haha! Naar de respons ben ik ook benieuwd. Verwacht geen cijfers zoals die van het Nationaal Archief hè. En verder is ons publieksbereik en onze pr nu nog slechts heel lokaal gericht. Alles naar verhouding. Natuurlijk houd ik iedereen op de hoogte van verdere ontwikkelingen en plannen, zoals jullie van me gewend zijn. Met het Nationaal Archief heb ik al leuk contact - we kunnen met z'n allen ontzettend veel van mekaar leren.

    Christian van der Ven
  • @Albert: "Wie is wie in Cuijk?" was de oorspronkelijke pilot binnen m'n zogenoemde Zuidland-project. We zullen die "notes" niet overal aan gaan hangen hoor - da's wat veel werk. Maar de mogelijkheid staat open. Wat de privacyproblemen betreft: geen idee. Als iemand erom komt klagen, dan halen we de foto weg. (En dan hebben we gelijk een naam... haha!) In z'n algemeen: zonder namen en andere gegevens (waar we ook naar vragen) zijn die foto's een stuk minder leuk. Bovendien is het interactieve proces op weg naar het zoeken van namen leuk en onderhoudend voor zowel archivaris als klant. Zonder de foto's te publiceren krijgen we de namen nooit rond, zeker niet als we moeten wachten tot iedereen dood is. Dan krijg je namelijk weer het probleem dat er haast niemand meer in leven is die nog weet waar het over gaat. Da's dan ook zo'n beetje het probleem waarmee de meeste archiefdiensten kampen (vooral lokale en regionale archieven) voor wat betreft de oudere delen van hun collectie. In dit geval zijn het foto's die gekoppeld zijn aan een rubriek in een lokaal krantje. Het enige verschil is dat we de foto's nu ook online hebben staan. (Maar dat deden we op onze eigen site ook al, zij het met minder recente foto's.) Ik zal voor jullie bijhouden hoeveel mensen bezwaar maken tegen publicatie van hun beeltenis... En ja, Ning laat embedding toe. is het niet schitterend?! ;-)

    Christian van der Ven
  • Ja, Ning werkt prima, daar is goed over nagedacht. Mijn opmerking over Privacy was ook niet als kritiek bedoeld maar als vraag. De wetgeving lijkt erop aan te sturen dat je wacht met publiceren van namen bij zo'n foto tot iedereen dood is inderdaad... Of iedereen die op die foto staat moet expliciet toestemming hebben gegeven, ook al zo'n leuke.. Geweldig om te lezen (op je digitale-archivaris blog) dat het idee én de uitvoering van dit initiatief bij jouw collega's vandaan kwam. Gefeliciteerd!

    Verwijderde gebruiker
  • @Albert: Ik las je kritiek ook als vraag hoor, no worries! ;-) De wetgeving is inderdaad wat aan de praktische kanten van het beschrijven van fotocollecties voorbijgegaan. Misschien zijn we dus - met een heleboel anderen samen - een beetje 'ongehoorzaam', maar daar laat ik me dan graag over informeren. En ook jóuw felicitaties zal ik doorgeven. Bedankt!

    Christian van der Ven
  • Heel goed dit! Fraai materiaal ook. Oa de fraaie,enigszins stuurse, Juffrouw Braams:

    Verwijderde gebruiker
  • @Robert: Bedankt voor je reactie! Ik vind zelf portretten ook altijd erg mooi om te zien! Zelfs als de persoon in kwestie even een off-moment had... ;-) @Allen: Gisteren zijn de foto's van Vught in totaal meer dan 11.000 keer bekeken, met nog een groot deel van de publiciteit te gaan. Niet slecht voor een puur lokaal georiënteerde fotoverzameling, dacht ik zo. Ik ben ook erg benieuwd hoe 'aparte' foto's het doen, zoals de onderstaande van witte eendjes in Vught. Die is al ruim meer dan 50 keer bekeken... enne... dat gaat-ie in onze fotobank echt niet redden!

    Christian van der Ven

Trefwoorden